Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Αττική συστήνει τα προϊόντα της σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία

ΑΤΤΙΚΗ στις 09/05/2022

Συμμετοχή στις εκθέσεις “Food and Drink Expo 2022″ του Μπέρμιγχαμ και την “Alimentaria” της Βαρκελώνης –  Δηλώσεις Γ. Πατούλη

|> Με τη δυναμική συμμετοχή σε δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών, την “Food and Drink Expo 2022“, η οποία διεξήχθη στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και την “Alimentaria“, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, συνεχίστηκαν οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής με σκοπό την προβολή και προώθηση του Αγροδιατροφικού τομέα μέσα από το «brand name» Αττική.

Συγκεκριμένα, η παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύχθηκε σε δύο διακριτές φάσεις, οι οποίες περιελάμβαναν τη λειτουργία pop up καταστήματος στη περιοχή Islington του Λονδίνου και τη συμμετοχή με info-kiosk στη Διεθνή Έκθεση “Food and Drink Expo 2022”, η οποία διεξήχθη στο Μπέρμιγχαμ.

Σκοπός της λειτουργίας του καταστήματος pop up ήταν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος των προϊόντων της Αττικής στον τελικό καταναλωτή μιας συνοικίας του Λονδίνου που φημίζεται για τους ξεχωριστούς της χώρους εστίασης. Στο κατάστημα παρασκευάζονταν γεύματα τύπου Lunch & Breakfast Bites από τον Βρετανό chef Andrew R. M. Reed, καθώς και πώληση των προϊόντων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν. Επιπρόσθετα, διοργανώθηκε παρουσίαση των οίνων που παρουσιάζονταν στη δράση από τον Κλέαρχο Κανελλάκη, head sommelier και wine buyer στο εστιατόριο Ekstedt.

Παράλληλα, στο εκθεσιακό περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής εκτίθονταν τα προϊόντα των εταιρειών ανά κατηγορίες, ενώ εκτός από τη πληροφόρηση που παρέχονταν στους επισκέπτες από στελέχη της Περιφέρειας Αττικής για τον αγροδιατροφικό τομέα της, υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό της διοργανώτριας εταιρείας, το οποίο είχε αναλάβει την προώθηση των προϊόντων των εκθετών στην έκθεση. Ταυτόχρονα, σεφ ετοίμαζε μικρογεύματα με βάση τα υλικά των επιχειρήσεων, προκειμένου να παρουσιάζεται άμεσα το ποιοτικό πλεονέκτημα των προϊόντων της Αττικής.

Στο σύνολο της δράσης παρουσιάστηκαν προϊόντα από είκοσι τρεις επιχειρήσεις της Αττικής τα οποία αφορούσαν στις εξής κατηγορίες τροφίμων: λάδι, βότανα, μπάρες δημητριακών, δημητριακά πρωϊνού, αλείμματα- σάλτσες, κρασί, μέλι, ενώ ανάμεσα στους 217 επισκέπτες –επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων που προσέγγισαν το περίπτερο της Περιφέρειας ήταν εκπρόσωποι εταιρειών όπως οι Morrisons, Unisnacks Europe Ltd, Booker Group, Waitrose, Euro Food Brands, Bestfoods UK, Olympic Oils Ltd, Laithwaite’s Wine, Premier Foods και Suma Wholefoods.

Τις εκδηλώσεις, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Λαζαρής Γεράσιμος γενικός σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Β της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και η Σκαρβέλη Ελένη προϊσταμένη του Γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης υποδέχθηκαν ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας κ. Χριστακόπουλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής κα Σταυρουλάκη, καθώς και η κα Καλλιώρα υπάλληλος της ίδιας διεύθυνσης. Επίσης, τα στελέχη του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου κα Μπαροτσάκη, κ. Ντάφος και κα Τηλεβαντίδη που στελέχωναν την κυπριακή συμμετοχή στην έκθεση, τίμησαν με την παρουσία τους το περίπτερο της Αττικής.

Δυναμικό παρών και στην Ιβηρική Χερσόνησο

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε δυναμικό παρών και στην Βαρκελώνη, στη σημαντική έκθεση “Alimentaria”, η οποία απευθύνεται σε επιχειρηματίες και στελέχη της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών και της Μαζικής Εστίασης. Η έκθεση εφέτος φιλοξένησε 3.000 εκθέτες. Το «καλάθι» της Αττικής εκπροσωπήθηκε από τους εκθέτες – επιχειρήσεις, οι οποίοι παρουσίασαν μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως μέλι, γαλακτοκομικά, αλείμματα, σακχαρώδη, αρτοποιήματα (κριτσίνια, κουλουράκια) και προϊόντα χαρουπιού.

Τις τρεις πρώτες μέρες της έκθεσης στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής ο βραβευμένος executive chef Μπρατσολιάς Γιάννης μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων “Ακρόπολις” παρουσίασε συνταγές (finger food) εμπνευσμένες από τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες των εκθετών. Συμπληρωματικά, την μία εκ των ημερών ο κ. Μπρατσολιάς μαζί με τον chef της διοργανώτριας εταιρείας κ. Βασάλο, προσέφεραν στους επισκέπτες ένα ιδιαίτερο πιάτο βασισμένο σε παραδοσιακά υλικά της Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συνυπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων «Ακρόπολις» για την ανάπτυξη και προβολή της γαστρονομίας της Αττικής.

Την τέταρτη μέρα της διοργάνωσης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Σταύρος Βοϊδονικόλας και ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας Κ. Χριστακόπουλος υποδέχτηκαν τους σπουδαστές του Δ.Ι.Ε.Κ. Πειραιά ειδικότητας «Τεχνικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας», οι οποίοι συνοδεύονταν από τη διευθύντριά τους Κλοκανά Ασπασία. Οι σπουδαστές ξεναγήθηκαν στα περίπτερα των εκθετών και δοκίμασαν τα ποιοτικά προϊόντα τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στην έκθεση πλαισιώθηκε από τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής κ. Βοϊδονικόλα, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας κ. Χριστακόπουλο και την Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της κα Σταυρουλάκη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στις συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής για την ανάπτυξη και προβολή των επιχειρήσεων και των προϊόντων της Αττικής γης, υπογράμμισε ότι, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής με σχέδιο και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στηρίζει και ενισχύει τις δράσεις του αγροδιατροφικού τομέα συμβάλλοντας και στην εξωστρέφεια της χώρας. Με σωστό σχεδιασμό έχουμε την βούληση να επενδύουμε συνεχώς στην ενίσχυση της αγροδιατροφικής προβολής των προϊόντων της Αττικής μας, τα οποία σε συνδυασμό με το τουριστικό κεφάλαιο μπορούν να προσδώσουν την θεαματική υπεροχή απέναντι σε κάθε άλλο προορισμό. Η παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις είναι το όχημα μέσω του οποίου τα προϊόντα των ελληνικών προορισμών γίνονται περισσότερο γνωστά στις διεθνείς αγορές για την ταυτότητα και την ποιότητά τους. Η στήριξη των παραγωγών του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Αττικής, αφού αντιλαμβανόμαστε τον αγροδιατροφικό τομέα ως κομβικό πυλώνα της περιφερειακής οικονομίας. Σ΄ αυτό το πλαίσιο θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με στοχευμένες δράσεις στην προσπάθεια των παραγωγών να προωθήσουν τα προϊόντα τους».

Να σημειωθεί ότι το 2022 η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να χρηματοδοτούμε με ποσοστό 80% τη συμμετοχή των παραγωγών της Αττικής σε εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών. Επιπλέον, ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού της Περιφέρειας διατίθεται για τη δυναμική παρουσία των τροφίμων της Αττικής σε εκθεσιακά γεγονότα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: