Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Είκοσι χρόνια με το ευρώ να μας θυμίζει τη δραχμούλα μας…

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 03/01/2022

Συμπληρώθηκε μία εικοσαετία από τότε που 12 κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να υποδεχτούν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα

Τ/Π |> Πριν είκοσι χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2002, δώδεκα χώρες της ΕΕ εγκατέλειψαν τα εθνικά τους χαρτονομίσματα και κέρματα και υιοθέτησαν το ευρώ, πραγματοποιώντας έτσι τη μεγαλύτερη αλλαγή νομίσματος στην ιστορία.

Στη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών, το ευρώ συνέβαλε στη σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πάνω απ’ όλα, βελτίωσε τη ζωή των πολιτών και διευκόλυνε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Χάρη στο ευρώ, η αποταμίευση, οι επενδύσεις, τα ταξίδια και το επιχειρείν έχουν γίνει πολύ πιο απλά.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς βέβαια να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα έκανε μία “ιδιάζουσα” νομισματική αλλαγή -με τον… άθλο του κ. Σημίτη– καθώς ο Έλληνας ενώ χρησιμοποιεί το ευρώ, συνεχίζει να πληρώνεται με… δραχμές! Για να μην ξεχνιώμαστε, όταν “γύρισε” το νόμισμα, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν σε ευρώ με ακριβή αντιστοιχία προς τις δραχμές, ενώ το κόστος ζωής πήρε τον δρόμο συνεχούς ανόδου. Κατά την διάρκεια αυτής της 20ετίας δεν δόθηκε αύξηση σε μισθούς ή συντάξεις. Αντίθετα έπεσε “μαχαίρι” στις απολαβές των εργαζομένων, φούντωσε η ανεργία και ο τιμάριθμος δεν σταμάτησε ούτε μέρα να ανεβαίνει. Αυτά, έτσι για να μην ξεχνιώμαστε…

Από τη  πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά:

«Εδώ και είκοσι χρόνια, οι Ευρωπαίοι μπορούμε να κουβαλάμε την Ευρώπη στην τσέπη μας. Το ευρώ δεν είναι μόνο ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο. Πάνω από όλα είναι σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας. Τα χαρτονομίσματα του ευρώ απεικονίζουν από την μια πλευρά γέφυρες και από την άλλη πύλες. Ως νόμισμα του μέλλοντος, το ευρώ τα επόμενα χρόνια θα καταστεί και ψηφιακό νόμισμα. Το ευρώ αντικατοπτρίζει επίσης τις αξίες μας, τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Είναι το παγκόσμιο νόμισμα των βιώσιμων επενδύσεων. Μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: