Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνάντηση Κορκίδη με τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 24/03/2015

Πραγματοποιήθηκε, χθες η συνάντηση του προέδρου της ΕΣΣΕ Βασίλη Κορκίδη με το γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, σε φιλικό κλίμα και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ΜμΕ επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατέθεσε προς τον γ.γ. Υπόμνημα θέσεων που άπτονται ζητημάτων του Εμπορίου αλλά και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη για Ανάπτυξη με Απασχόληση και σχετικό πίνακα με τα άμεσα και έμμεσα μέτρα που έπληξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τον εμπορικό κόσμο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε προς τον γ.γ. ολοκληρωμένο σχέδιο «Κώδικα Δεοντολογίας για την Λειτουργία της Αγοράς», το οποίο συμπεριλαμβάνει τις απόψεις της πλειοψηφίας των εκπροσώπων επιχειρηματικότητας και καταναλωτών, που μετείχαν στον κοινωνικό διάλογο του Υπουργείου Ανάπτυξης το περασμένο φθινόπωρο. Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον γ.γ. την νομοθέτησή του, δεδομένου ότι ο Κώδικας που τελικά εισήγαγε ο προηγούμενος υφυπουργός Ανάπτυξης, ουδεμία σχέση είχε με όσα αποφασίσθηκαν από την Επιτροπή των φορέων, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού κοινωνικού διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα της καταπολέμησης του παρεμπορίου με την επανεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου για την αντιμετώπισή του (ΣΥΚΑΠ), της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο μετά από απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων, των βελτιώσεων του πλαισίου της επαγγελματικής στέγης και της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων που δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην αγορά. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε παράλληλα από τον γ.γ. την ενεργοποίηση του «Παρατηρητηρίου Εμπορίου» και την αξιοποίησή του από το Υπουργείο, καθώς αποτελεί την πιο οργανωμένη και συστηματική βάση παρακολούθησης και καταγραφής των εξελίξεων στο εμπόριο και στην χώρα και ιδανικό εργαλείο για την χάραξη πολιτικής.
Εκτός των παραπάνω, συζητήθηκε επίσης η πρόταση της ΕΣΕΕ για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική ανάσα και οξυγόνο σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από τη χορήγηση «μικροδανείων».
Ακόμη μία παράμετρος, η αποτελεσματική διευθέτηση της οποίας συνιστά επιτακτική προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του εγχώριου επιχειρείν, αφορά στη θέσπιση ενός δίκαιου και λειτουργικού πλαισίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε στον γ.γ. ενημερωτικό σημείωμα με στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε περίπου 85 δις ευρώ εκ των οποίων τα 27,5 δις είναι στεγαστικά, τα 12 δις καταναλωτικά και τα 45 δις ευρώ επιχειρηματικά, τα οποία αυξάνονται κατά περίπου 400 εκατομμύρια μηνιαίως. Το 15% των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ανέρχονται στα 100 δις ευρώ οφείλονται στις Τράπεζες από νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η ΕΣΕΕ πρότεινε προς τον γ.γ. ειδικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ευεργετικές διαδικασίες για τους άπορους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Με το πέρας της συζήτησης, τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ όσο και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση βεβαίως να δοθούν οριστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα που την ταλανίζουν.

Παράλληλα, συμφώνησαν να υπάρχει «ανοιχτός δίαυλος» επικοινωνίας ανάμεσα στην γενική γραμματεία και στην ΕΣΕΕ και συνεχής συνεργασία για την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων της ΜμΕ ελληνικής επιχείρησης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: