Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όταν”Το Ρεμπέτικο συναντά την κλασική κιθάρα”…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 20/09/2019

Συναυλία διάσημων κιθαριστών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

|> Ρεμπέτικα τραγούδια της προπολεμικής περιόδου, της Κατοχής, του Εμφυλίου και της μετεμφυλιακής Ελλάδας, ερμηνεύουν διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας, σε ένα μουσικό ταξίδι από το 1935-1960, στο 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Μπλόκου Κοκκινιάς.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη με την στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και είναι ενταγμένο στις εκδηλώσεις μνήμης του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο κιθαριστής – μαέστρος Αντώνης Μυτακίδης.

Στην συναυλία με θέμα “Το ρεμπέτικο συναντά την κλασική κιθάρα”, που θα γίνει αύριο Σαββάτο 21/9, στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (8 μμ – είσοδο ελεύθερη), παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση ρεμπέτικα τραγούδια προσαρμοσμένα για κλασική κιθάρα.

Οι ενορχηστρώσεις είναι των κιθαριστών Ντίνου Γκρίνια, Τάσου Ιωακειμίδη και Δημήτρη Λογαρά, ενώ στη συναυλία συμμετέχουν οι σολίστ κιθάρας Στέλιος Γκόλγκαρης, Γιώργος Γκόλγκαρης, Αντώνης Μυτακίδης, Δημήτρης Σταυρόπουλος και οι τραγουδιστές Μπάμπης Κοντραφούρης, Δημήτρης Λογαράς και Ράνια Τέκου. Τα κείμενα διαβάζει ο συγγραφέας – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών Ανδρέας Ζεάκις – Γλυνιάς.

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς
«40 ημέρες μετά…»

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/9  στις 8 το απόγευμα, στην πλατεία 17ης Αυγούστου ’44 (Οσία Ξένη). Την ίδια μέρα στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10,1ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές δράσης του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδος .

Ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογραμμίζει:

«Σ’ αυτό το 40ήμερο Μνημόσυνο για τους Εκτελεσμένους του Μπλόκου, μέσα από την τέχνη ανασύρουμε εκείνα τα κομμάτια που μας διαμόρφωσαν στο διάβα του ιστορικού χρόνου. Αυτή τη χρονιά με τους Δημάρχους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων θα προχωρήσουμε σε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με στόχο τον προγραμματισμό κοινών δράσεων. Στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς θα φιλοξενηθούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες καθώς και μέρος του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών. Αυτή η σειρά πρωτοβουλιών στόχο έχει να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές γιατί αν δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε δεν θα γνωρίζουμε και το ποιοι θέλουμε να γίνουμε».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00

Performance με τίτλο : «Επικράτεια της ακινησίας-Λυτρωτική αντιπαράθεση». Μια εκδήλωση της ΠΕΝ αφιερωμένη στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Είσοδος ελεύθερη Με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου , ώρα 20.00

«Αντιστεκόμαστε με στίχους στη βία της εποχής». Μια εκδήλωση του «Κύκλου Ποιητών», στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών. Διαβάζουν Έλληνες και ξένοι ποιητές. Συντονίζει η Ειρήνη Ρηνιώτη. Είσοδος ελεύθερη. Με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00

4ο Φεστιβάλ Κιθάρας «Μπλόκου Κοκκινιάς». «Ρεμπέτικα της Κατοχής». Τραγούδι: Δημήτρης Λογαράς. Σολίστ κιθάρας: Γιώργος Γκόλγκαρης, Στέλιος Γκόλγκαρης, Ηλίας Διαμαντάκης, Αντώνης Μυτακίδης

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00

«Γιε μου στις φλέβες ολουνών έμπα βαθιά και ζήσε». Μουσική-ποιητική εκδήλωση βασισμένη στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.. Διαβάζει η Ειρήνη Ρηνιώτη. NikeaGuitarEnsemble. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Μυτακίδης

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Κεντρικές εκδηλώσεις

Ώρα 11.00

Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Περιόδου 1940-1944: «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ» Συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές δράσης του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών. Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος)

Ώρα 19.45

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στη μαρμάρινη πλάκα-αφιέρωμα στον νεαρό Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη, ετών 16 που σκοτώθηκε από γερμανικές σφαίρες στις 24 Σεπτεμβρίου 1944. (Κτίριο ΧΑΝ, Θειρών & Κασταμονής)

Ώρα 20.00

Κεντρική εκδήλωση στην πλατεία 17ης Αυγούστου’44 (Οσία Ξένη)

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Ιστορικό της ημέρας
  • Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των συλλόγων και των φορέων της πόλης
  • Ενός λεπτού σιγή
  • Ύμνος προς του Πεσόντες (Επέσατε Θύματα)
  • Εθνικός Ύμνος

Ώρα 21.00

Θεατρική παράσταση «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, Ερμηνεύει ο Τάσος Σωτηράκης. Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102Α).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: