Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνεδρίαση για τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας σε Πειραιά και Νήσους

Εισηγήσεις αντιπεριφερειαρχών

Συνεδρίασε, σήμερα, σε πλήρη σύνθεση, το Συντονιστικό Όργανο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά & Νήσων για τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης προβλημάτων από παγετό ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στη συνεδρίαση, που συγκλήθηκε από τους αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και Νήσων Παν. Χατζηπέρο, με τη συμμετοχή του διευθυντή της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Στρ. Δαβάκη, πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των δήμων της περιοχής, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εθελοντικών ομάδων κ.ά.

Στις εισηγήσεις του οι αντιπεριφερειάρχες έκαναν αποτίμηση της καλοκαιρινής αντιπυρικής περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι οι συντονισμένες προληπτικές ενέργειες, που αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν από όλους τους φορείς, είχαν θετικά αποτελέσματα, καθώς προκλήθηκαν 10 πυρκαγιές, οι 9 στα νησιά και μια στο Σχιστό, «όλες απόλυτα διαχειρίσιμες». Επίσης ευχαρίστησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΔΕΔΔΗΕ και ιδιαίτερα τους εθελοντές για την συμβολή τους.

Γι’ αυτό, σημειώθηκε απ’ όλους τους παριστάμενους η ανάγκη προληπτικού σχεδιασμού και εν όψει της χειμερινής περιόδου για να αποτραπούν φαινόμενα πλημμυρών ή αποκλεισμού δρόμων λόγω χιονοπτώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε από τους αντιπεριφερειάρχες ότι έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός όλων των φρεατίων στους δρόμους ευθύνης της Περιφέρειας, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο για τον καθαρισμό ρεμάτων στους χερσαίους και στους νησιωτικούς Δήμους της περιοχής. Ακόμα έχει γίνει από την Περιφέρεια προμήθεια αλατιού και έχει δημοπρατηθεί αντιπλημμυρικό έργο στις εκβολές του Κηφισού ποταμού.

Ακόμα, κάλεσαν τους Δήμους να επικαιροποιήσουν τις καταστάσεις με τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως οι πολίτες, ιδιαίτερα οι άστεγοι, που πολλές φορές καταφεύγουν σε αυτούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης ανέφερε ότι στην Αττική από 700 ρέματα, που υπήρχαν το 1945, έχουν μείνει ανοιχτά μόνο τα 70 ενώ και η βλάστηση από το 40% που ήταν την δεκαετία του 1970 έχει περιοριστεί στο 4%. Ο ίδιος  σημείωσε ακόμα ότι:

  • Δεσμεύτηκαν πιστώσεις και ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων, αναγκαίων για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων στη Παλαιά Κοκκινιά, στο Ικόνιο Κερατσινίου (Λ. Δημοκρατίας), στο Πέραμα και στον Κορυδαλλό (Γρ. Λαμπράκη)
  • Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επίλυση του επίσης χρονίζοντος προβλήματος των πλημμυρών στις σήραγγες της περιφερειακής του λιμανιού οδού «Αν. Παπανδρέου».

Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των αστέγων για τους θερμαινόμενους χώρους καθώς πολλοί από αυτούς μέχρι τώρα κατέφευγαν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, οι οποίοι είναι άγνωστο εάν θα παραμείνουν στο σχεδιασμό θερμαινόμενων χώρων λόγω της αλλαγής του ιδιοκτησιακού του Οργανισμού. Στο θέμα της ενημέρωσης των αστέγων συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος επεσήμανε την ανάγκη οι δήμοι να φροντίζουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς πολλές φορές φράζουν τα φρεάτια, όπως και να μεριμνούν για τη διάνοιξη των «μπαζωμένων» ρεμάτων και την απομάκρυνση αντικειμένων, που επίσης δυσχεραίνουν τη ροή των υδάτων και τέλος να μεριμνούν για την καλή λειτουργία των μηχανημάτων που τους έχει διαθέσει η περιφέρεια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: