Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ας λουστούμε αδιαμαρτύρητα τους κανόνες της Αγοράς!

ΥΓΕΙΑ στις 12/02/2020

Σχέση φήμης, τίτλου και αμοιβής στις υπηρεσίες της υγείας… (Hippocrates revisited)

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |> Ο οδοντίατρος τάδε είναι φίρμα· το λένε όλοι. Ζητάει την “Χ” αμοιβή για την “Ψ” επέμβαση. Όμως η νεαρή ασθενής που την έχει ανάγκη δε μπορεί να αντεπεξέλθει -για όποιον λόγο.

Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι μια σχετικά δύσκολη διαδικασία την οποία όμως μπορούν να κάνουν οι μισοί τουλάχιστον οδοντίατροι με τη Χ/2 αμοιβή ενώ οι άλλοι μισοί δηλώνουν αναρμόδιοι. Τοπίο σχεδόν πανομοιότυπο για όλες τις ιατρικές ειδικότητες σε όλες τις “δυτικές” κοινωνίες· στον “πολιτισμένο” κόσμο.

Ερωτήματα:

  • Γιατί ο κάθε τιτλούχος “ειδικός επί της τάδε ή δείνα ιατρικής πράξης” μπορεί να ορίζει και νομίμως να εισπράττει μεγαλύτερη έως πολλαπλάσια από την συνήθη στην “πιάτσα”αμοιβή;
  • Είναι θέμα διαφοράς ποιότητας η διαφορά αμοιβής ή ζήτημα επιδέξιου marketing και image making;
  • Είναι απλώς θέμα προσφοράς και ζήτησης;
  • Είναι η υψηλή ζήτηση του θεραπευτή δείκτης ανώτερης ποιότητας;
  • Εάν ναι, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτόν και τις υπηρεσίες του· ο έχων πραγματική ένδειξη και απορρέουσα ανάγκη ή ο διαθέτων “επαρκές βαλάντιον”;
  • Ποιος εξωκοσμικός είπε “δίνε δωρεάν το χρόνο αν θες να σου μείνει λίγη αξιοπρέπεια“;

Ερωτήσεις ήδη απαντημένες άρα και παρωχημένες. Είναι τελικά απλώς οι κανόνες της Αγοράς -ας τους λουστούμε αδιαμαρτύρητα.

Από το άναρθρο σχεδόν “Άλεφ” της προϊστορικής Μαγείας στο Ω-μέγα της Αγοραίας Υγείας, ένας Ιπποκράτης δρόμος -ας ήταν κι αυτός δεινός επαγγελματίας. Από την Κω στη Θεσσαλία με τόσες ταλαντεύσεις, με άπειρες διαψεύσεις… ότι “ο καιρός οξύς”….

Παλινδρόμηση “στου δρόμου τα μισά” της Ιατρικής μπορεί να υπάρξει;

(*Ο δρ. Αλ. Αρδαβάνης είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: