Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα γιορτάζει ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός “112”

ΕU στις 11/02/2020

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση, πέρυσι σε ολόκληρη την ΕΕ έγιναν 158 εκατομμύρια κλήσεις

|> Κάθε χρόνο, στις 11 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στο προσκήνιο. Από το 1991 μέχρι σήμερα, χάρη στην ενωσιακή νομοθεσία, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο μπορούν να καλούν δωρεάν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 από οπουδήποτε στην ΕΕ.

Σύμφωνα με έκθεση  που δημοσιεύτηκε σήμερα, πέρυσι σε όλη την ΕΕ πραγματοποιήθηκαν 158 εκατομμύρια κλήσεις προς το 112, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από 2 εκατομμύρια κλήσεις έγιναν μέσω περιαγωγής, από Ευρωπαίους που ταξίδευαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η χρήση του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και ορισμένα κράτη μέλη έχουν βελτιώσει τα συστήματά εντοπισμού του καλούντος.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά: «Για κάθε Ευρωπαίο που αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο αριθμός 112 μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος. Ο ταχύς εντοπισμός του θύματος είναι κρίσιμης σημασίας, γι’ αυτό οι πληροφορίες εντοπισμού των καλούντων το 112 πρέπει να δίνονται χωρίς καθυστέρηση στην αρχή που χειρίζεται τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Από τον Δεκέμβριο του 2020, οι νέοι  κανόνες της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες θα βελτιώσουν σημαντικά την ακρίβεια του εντοπισμού του καλούντος. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις εθνικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών που πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα και να κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο μέλλον». 

Στην έκθεση αναφέρονται και οι τρόποι με τους οποίους τα κράτη μέλη επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να επικοινωνήσουν εύκολα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Χάρη στην ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα, ο αριθμός 112 είναι προσβάσιμος μέσω διαδραστικού κειμένου, τσατ ή βιντεοκλήσης. Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ, ενώ περισσότερα στοιχεία για την Ημέρα του 112 και για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» είναι διαθέσιμα εδώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: