Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χωρίς επωνυμίες & ονόματα; Σάπια κρέατα & σαλμονέλλα!

Χωρίς κατηγορία στις 26/10/2019

Τα κρούσματα αυξάνονται και η νομοθεσία δεν ευνοεί την πάταξη των ασυνείδητων εμπόρων

Π.Π. Ξανθίδης |> Σχεδόν σε καθημερινή βάση πληροφορούμαστε για τα αποτελέσματα-σοκ από την δραστηριότητα τής διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Ιδίως τις τελευταίες ημέρες οι δράσεις της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν να δείξουν πόσο σάπιο και δηλητηριώδες προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά, με τον καταναλωτή να είναι εντελώς απροστάτευτος.

Την μία μέρα κατάσχονται από πειραϊκή επιχείρηση 250 κιλά γύρου κοτόπουλου βάρους 250 κιλών, φουλ στη σαλμονέλλα! Την άλλη μέρα κατάσχονται από άλλη επιχείρηση του Πειραιά κρέατα βάρους 72 κιλών, λόγω απουσίας σημάνσεων καταλληλότητας σε συνδυασμό με την υπέρβαση του ορίου συντήρησης των προϊόντων. Και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι κατασχέθηκαν από εργαστήριο 60 κιλά κοτόπουλου και από ψητοπωλείο 20 κιλά γύρος κοτόπουλου. Και στις δύο πειραϊκές επιχειρήσεις ήταν κοινή η αιτία: απουσία σημάνσεων καταλληλότητας σε συνδυασμό με υπέρβαση του ορίου συντήρησης των προϊόντων.

Αυτές είναι οι τρεις τελευταίες ειδήσεις από την πλούσια δραστηριότητα της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

«Και τι έγινε;»… Αυτό το ερώτημα μπορεί να εκφράσει κάθε υποψιασμένος πολίτης, καθώς επί της ουσίας αυτές οι ειδήσεις είναι μόνον για “εσωτερική κατανάλωση”, δηλαδή για καταγραφή πεπραγμένων της υπηρεσίας, αλλά και για τις όποιες διαδικασίες με τους παραβάτες, όπως πρόστιμα κ.ά.

Όμως, από τη στιγμή που δεν δημοσιοποιούνται οι επωνυμίες των επιχειρήσεων (με τα ονόματα των επιχειρηματιών!) οι οποίες κατέχουν ή διαθέτουν τα επικίνδυνα προϊόντα, στην ουσία αποδυναμώνεται το έργο της υπηρεσίας, καθώς περιορίζεται μόνον στις κυρώσεις και όχι στην προστασία της δημόσιας υγείας!

Ο καταναλωτής παραμένει απροστάτευτος, αφού δεν γνωρίζει από πού δεν πρέπει να προμηθευτεί κρέας και κοτόπουλο, όπως επίσης και από πού να μην πάρει σουβλάκι!

Είναι γνωστό, πως η δημοσιοποίηση επωνυμιών και ονομάτων απαγορεύεται από τον νόμο και γι’ αυτό όλα περνάνε έτσι ανώνυμα. Μπορεί ο νομοθέτης να μη αντιμετώπισε σωστά την κατάσταση, αλλά δεν σημαίνει πως η πολιτεία πρέπει να κλείνει τα μάτια και να μην προβαίνει σε επανεξέταση άρθρων του σχετικού νόμου, τα οποία έχουν σχέση με την δημόσια υγεία. Βέβαια και για άλλα πρέπει να επανεξεταστεί ο  σχετικός νόμος, όπως π.χ. για παιδεραστίες και για βιασμούς, αλλά είναι ένα άλλο “ανθυγιεινό” κεφάλαιο…

Το πλέον περίεργο είναι πως μέχρι στιγμής, δεν ακούστηκε να ασχολείται με το θέμα κανένα κόμμα, ούτε κάποιος επιστημονικός φορέας, ούτε και κάποια εφημερίδα ή άλλο ΜΜΕ. Αυτό ίσως συμβεί εάν προκύψει κάποιος θάνατος* ή κάποια ομαδική δηλητηρίαση. Αλλά -λόγω της νομοθεσίας- ας μην περιμένουμε επωνυμίες και ονοματεπώνυμα!

Άραγε, έως πού μπορεί να φτάσει η αδιαφορία;  Έως ότου ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία και αλλάξει τον σχετικό νόμο, η Περιφέρεια -εάν υπάρχει βούληση- μπορεί να μεριμνήσει ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση επωνυμιών και ονομάτων. Ακόμη και εξαίρεση από τον νόμο να μην ζητηθεί, τουλάχιστον ας ζητηθεί η «αυτόματη» εισαγγελική άδεια για να γίνονται γνωστοί εκείνοι οι επιχειρηματίες, που πάνε να κερδίσουν με τέτοιο αισχρό τρόπο.

Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η αδικαιολόγητη σιωπή, τότε η κάθε επιχείρηση, όσο έντιμα και αν λειτουργεί, θα είναι ύποπτη για σάπια κρέατα. Το ίδιο και το κάθε σωστό σουβλατζίδικο, θα δημιουργεί καχυποψίες ότι δήθεν πουλάει γύρο κοτόπουλου με σαλμονέλλα! Αφού όλοι μπαίνουν στο “ίδιο τσουβάλι”, τότε ίσως δούμε κάποια διαμαρτυρία από εμπόρους και σουβλατζήδες που κάνουν υπεύθυνα τη δουλειά τους.

Με την τακτική της μη δημοσιοποίησης των ονομάτων, ας μην περιμένουμε καλυτέρευση της κατάστασης, αλλά επιδείνωση. Από τη στιγμή που δεν βγαίνει στα φόρα το όνομα τού κάθε απατεώνα, μπορεί να συνεχίζει την “δουλειά” του άνετα, εάν τα κέρδη του είναι μεγαλύτερα από τα πρόστιμα ή τις χρηματικές ποινές. Και έτσι και τον ξεμπροστιάσει κάποιος, του κάνει αγωγή για… διαπόμπευση, προσβολή προσωπικότητας και συκοφαντία!

Επειδή η υπόθεση αυτή που αφορά τη δημόσια υγεία,  είναι περισσότερο σοβαρή απ’ όσο γίνεται αντιληπτή, ίσως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Πειραιά, τα αρμόδια υπουργεία, τα σχετικά Επιμελητήρια, τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς…

>> Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), προχθές ανακοίνωσε τις “καμπάνες” συνολικού ποσού 115.350 ευρώ που έπεσαν σε επιχειρήσεις τροφίμων, χωρίς να αναφερθούν επωνυμίες. Όμως παλιότερα, ο ΕΦΕΤ έβγαζε στα φόρα ονόματα, όπως π.χ. στις 11/4/17 που ανακάλεσε σουβλάκι- κοτόπουλο με σαλμονέλλα και στις 15/11/17 που ανακάλεσε μπιφτέκι κοτόπουλο με βακτήριο σαλμονέλλας. Και στις δύο περιπτώσεις είχαν δημοσιοποιηθεί οι επωνυμίες των επιχειρήσεων. Και τότε ίδιο νόμο είχαμε!

(*) Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι σήμερα σε συνοικιακή κλινική του Πειραιά είχαμε θάνατο από σαλμονέλλα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: