Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έρευνα ΕΜΠ: Η Τρούμπα σε συνθήκη επιθετικής ηχορρύπανσης

Τα παράπονα και οι καταγγελίες των κατοίκων τώρα επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια για ‘’αναβίωση’’ της περιοχής απέτυχε!

|> Μία σε βάθος έρευνα από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην περιοχή της Τρούμπας στον Πειραιά έρχεται να θορυβήσει όσους και όσες μέχρι τώρα έκλειναν τα αυτιά τους σε παράπονα και επώνυμες καταγγελίες.

Η Τρούμπα -συνοικία σταθμός στην ιστορία του Πειραιά και του λιμανιού του- ύστερα από σαράντα χρόνια εγκατάλειψης, άρχισε μετά το 2010 να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Με βήματα δειλά στην αρχή σε χώρους μικρούς συμπαθητικούς για ένα ποτό και μουσική και ακολούθησε το φαγητό το πιο εξωτικό, προχωρούσε στο ζωντάνεμά της. Όλοι και όλες αγκαλιάσαμε αυτή την προοπτική· μια γειτονιά που κουβαλούσε τον μύθο της όσο καμία άλλη, να γίνεται κομμάτι της ζωής και της ψυχαγωγίας μας στην άκρη του κέντρου της πόλης -κάτω από τους Κήπους της Τερψιθέας και το αρχαιολογικό πάρκο της πλατείας Ροντήρη- μια ανάσα από το λιμάνι.

Θέλαμε να είναι ένας τόπος ελκυστικός για ντόπιους και ξένους από άλλες περιοχές της Αττικής και όχι μόνο. Αυτό επαναλαμβάναμε ως δημοτική κίνηση “Πειραιάς για Όλους” κάθε φορά που περνούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ή από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αιτήματα για άδεια λειτουργίας αναψυκτηρίων, χώρων εστίασης και παράτασης του ωραρίου μουσικής. Βλέπαμε ότι η κατάσταση ξέφευγε, βλέπαμε να κατασκευάζεται μια διασκέδαση μεταμεσονύχτια, βλέπαμε να οριοθετείται ένα γκέτο όπου παραβάσεις, παραβιάσεις, ανομία και παρανομία βρίσκουν άνετα το καταφύγιό τους. Και όλο αυτό να καλύπτεται από ηχορύπανση πολλών ντεσιμπέλ που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του ανεκτού και του επιτρεπτού.

Ενώ όλοι παραδέχονται -με πρώτη τη Δημοτική Αρχή- ότι η Τρούμπα κάθε βράδυ και κάθε νύχτα ταράζει τα εγκεφαλικά κύτταρα των κατοίκων του κέντρου της πόλης αλλά και εξοντώνει γειτονικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, στο «δια ταύτα» σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δηλώνουν αναρμόδιοι, αφήνοντας έτσι μια κατάσταση να εξελίσσεται και νομοτελειακά κάποια στιγμή να βουλιάξει στην παρακμή της.

Η εμπεριστατωμένη έρευνα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ αγγίζει αυτό που οι άρχοντες της πόλης από αναρμοδιότητα και ανευθυνότητα δεν τολμούν να αγγίξουν.

Η έρευνα του Εργαστηρίου
Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ

Το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος εντάσσεται στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και εκπονεί εφαρμοσμένη έρευνα με έμφαση στα μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας και Πειραιά όπου μελετά τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και επιπτώσεις στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Η έρευνα που φέρει τον τίτλο «Ηχορρύπανση στην περιοχή Τρούμπα Δήμου Πειραιά» καταγράφει τη νομοθεσία, τις χρήσεις γης, την κατάσταση του ακουστικού περιβάλλοντος και αναλύει τα αποτελέσματα δεκάδων αυτοψιών με επιτόπιες ηχομετρήσεις, λήψεις ήχου και εικόνων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο 2022.

Το πλαίσιο, λοιπόν, που διέπει τη λειτουργία καταστημάτων αναψυχής με μουσική έχει ως ανώτατο όριο εκπομπών ήχου στον δημόσιο χώρο τα 80dB ενώ για τις παρακείμενες κατοικίες ή στους παρακείμενους χώρους προσωρινής διαμονής οι ήχοι που μεταφέρονται στο εσωτερικό τους μέσω των μεσοτοιχιών ή του δημόσιου χώρου δεν μπορούν να υπερβούν τα 30 dB.

Εκτός αυτού, επιπρόσθετα κριτήρια μπορεί να θέσει η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η οποία, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οφείλει να ελέγχει και τις επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό -στο εν γένει αστικό- περιβάλλον, αλλά και να οριοθετεί τα πιθανά φαινόμενα κορεσμού, καθώς έχει δικαίωμα ελέγχου και εισήγησης ζητημάτων που αφορούν τις χρήσεις γης μίας πόλης.

Από τον πίνακα των αδειοδοτήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με βάση τις αναρτημένες αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά, προκύπτει ότι η ΕΠΖ, κατά τη διάρκεια της διετίας Ιανουαρίου 2021 – Αύγουστου 2022, έλεγξε 151 περιπτώσεις σε όλο τον Δήμο Πειραιά, εκ των οποίων οι 53 εντοπίζονται στην Τρούμπα. Εξ αυτών απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους 9 περιπτώσεις, λείπουν στοιχεία των αποφάσεων για 5 περιπτώσεις και εγκρίθηκε η παράταση ωραρίου σε 39 περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα

Κατά τον Οκτώβριο 2022 πραγματοποιήθηκε επί τόπου ηχομέτρηση στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους σε 25 σημεία με 68 λήψεις στη χρονική ζώνη μεταξύ 12.00π.μ και 2.30 π.μ. Η τελική εικόνα δείχνει ότι, στη δειγματοληψία των μετρήσεων, στο 87% των περιπτώσεων τα νόμιμα όρια έχουν παραβιαστεί, με εκπομπές που υπερβαίνουν τα 80dB. Στους δε κλειστούς εσωτερικούς χώρους κατοίκησης, τις επίμαχες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, οι ηχοστάθμες ξεπερνούν κατά πολύ τα νόμιμα όρια των 30dB.

Σύμφωνα με την έρευνα για την κατάσταση του ηχητικού αστικού περιβάλλοντος στην Τρούμπα σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων νυχτερινής αναψυχής με μουσική παρατηρούνται τρία φαινόμενα:

1- Υπερσυγκέντρωση καταστημάτων αναψυχής, με πύκνωση που εντοπίζεται κατά μήκος των οδών Φίλωνος και Νοταρά και ιδιαίτερα στη συμβολή τους με την οδό 2ας Μεραρχίας.
2- Υπεραδειοδότηση εγκρίσεων παράτασης ωραρίου καταστημάτων αναψυχής.
3- Μαζική παραβίαση των όρων παράτασης ωραρίου λειτουργίας και μουσικής όπως και των ορίων θορύβου των εκπομπών ήχου σε νυχτερινές ώρες κοινής ησυχίας και ειδικότερα από τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6.00 το πρωί.

Τα συμπεράσματα

Στην Τρούμπα εμφανίζεται παραβίαση και των τριών προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία για τη λειτουργία χώρων με μουσική: ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων, έντασης εκπομπών ήχου και εν γένει διατάραξης της ησυχίας των περιοίκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πειραιά φαίνεται ότι δεν έχει επιτελέσει τον κατά τον νόμο ρόλο της. Έδωσε κατά την τελευταία διετία δεκάδες εγκρίσεις, παρότι γνώριζε ότι παραβιάζονται όλοι οι όροι και έτσι δημιουργήθηκε κορεσμός από χρήσεις οχλούσας αναψυχής.

Συμπερασματικά, στην Τρούμπα έχει διαμορφωθεί μία συνθήκη επιθετικής ηχορρύπανσης η οποία οφείλεται στην εκτός ορίων λειτουργία μίας ομάδας επιχειρήσεων αναψυχής. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, όχληση περιοίκων και επισκεπτών κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ είναι απολύτως ανταγωνιστική -με αρνητικό τρόπο- απέναντι σε επιχειρήσεις για τη λειτουργία των οποίων αναγκαία προϋπόθεση είναι τα ακριβώς αντίθετα.

Τι κάνουμε;

Η αντιμετώπιση του φαινομένου μπορεί να επέλθει με δύο τρόπους:

  • Κατασταλτικά από πλευράς των αστυνομικών υπηρεσιών με πιστή εφαρμογή των κανονισμών για τις παραβιάσεις.
  • Προληπτικά με καθορισμό από την πλευρά της αυτοδιοίκησης περιορισμών στις χρήσεις γης λόγω κορεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η έδρα του Δήμου Πειραιά όσο και η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά βρίσκονται στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, σε χρονοαπόσταση 750 μέτρων και 3 λεπτών από το κέντρο της Τρούμπας.

>>> ΣΗΜΕΙΩΣΗ Τ/Π: Η ηχορρύπανση στον Πειραιά δεν “βασιλεύει” μόνο στην Τρούμπα, αλλά σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης. Και η ηχορρύπανση δεν προϊόν μόνον από μουσικούς θορύβους, αλλά παράγεται και από μηχανόβιους!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: