Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τέσσερα νέα ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης εν λειτουργία στον Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 23/05/2017

Ώρα για ενημέρωση…

|> Άρχισαν να λειτουργούν την προηγούμενη εβδομάδα στον δήμο Πειραιά,  τα πρώτα τέσσερα νέα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δημότες του Πειραιά να μπορούν να ανακυκλώνουν τις άδειες μεταλλικές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες σε αυτά.

Συγκεκριμένα από τις 15/5 άρχισαν να λειτουργούν τα δύο εξ αυτών, ένα στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Β’ Διαμέρισμα και ένα Δωδεκανήσου και Ερμουπόλεως στο Δ’ Διαμέρισμα, ενώ από τις 17/5  μπήκαν σε λειτουργία και άλλα δύο κέντρα, το 2ο στο Β’ Διαμέρισμα, 34ου Συντάγματος και Ευαγγελιστρίας και ένα στο Ε’ Διαμέρισμα,  επί των οδών Βλαχάκου και Μήλου.

Πρωταρχικός σκοπός της ανωτέρω ενέργειας είναι η αλλαγή της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των δημοτών, μέσω της ανταπόδοσης στο κοινωνικό σύνολο από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, όπως επίσης και την προώθηση της ανακύκλωσης στην περιοχή του Πειραιά, η οποία στον τομέα αυτό οφείλει να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπλέον μέσω αυτής της δράσης δημιουργούνται πολλαπλά πλεονεκτήματα για τους δημότες. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διαδικασίας της ανακύκλωσης, αφού μέσω της εφαρμοζόμενης μεθόδου εναλλακτικής διαχείρισης των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, δεν γίνεται μεταφορά ολόκληρων συσκευασιών σε μεγάλες αποστάσεις και δεν απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία αυτών σε δεύτερο στάδιο, λόγω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού που πραγματοποιεί τη συλλογή, τη διαλογή, την επεξεργασία και την αποθήκευση συσκευασιών, σε ένα μόνο στάδιο, στη πηγή.
  • Σημαντική μείωση του κόστους ανά συλλεγμένο τόνο υλικών συσκευασίας, αφού λόγω της συμμετοχής των δημοτών στη διαδικασία της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αλλά και της χρήσης εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, συγκεντρώνονται πολύ σημαντικές ποσότητες συσκευασιών.
  • Ενίσχυση της αγοραστική δύναμης των πολιτών, μέσω της παροχής του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, ιδιαίτερα σημαντικό κίνητρο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.
  • Ενίσχυση περιβαλλοντικών και κοινωνικών σκοπών, μέσω της αυτόματης δωρεάς (από τους ανακυκλωτές) του προσφερόμενου ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ των φορέων που πραγματοποιούν αντίστοιχες δράσεις.

Σημειώνεται ότι στον δήμο Πειραιά,  λειτουργούν έξι (6) κέντρα, ενώ θα τοποθετηθούν ακόμη τέσσερα, σε σημεία που θα ανακοινωθούν, μετατρέποντας μέσω αυτής της επένδυσης τον δήμο Πειραιά στον πρώτο δήμο της χώρας με πληρέστερη κάλυψη με Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Παράλληλα, το συντομότερο, θα αρχίσει -σε συνεργασία με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση- πρόγραμμα ενημέρωσης προς τους δημότες του Πειραιά, αρχίζοντας από τα σχολεία της πόλης, καθώς και τους φορείς.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Ως δημοτική Αρχή, θεωρούμε πως το ζήτημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την προστασία του περιβάλλοντος και την εδραίωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους δημότες μας. Όπως έχω ξαναπεί, στην πόλη του Πειραιά, δεν είχε υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που να δίνει κίνητρα στους δημότες μας να ανακυκλώνουν συστηματικά. Η λειτουργία των τεσσάρων νέων Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης  έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο δήμος Πειραιά, γίνεται ο  πρώτος Δήμος της χώρας με την πληρέστερη κάλυψη της επικράτειάς του στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Μάλιστα άμεσα θα ξεκινήσει σε συνεργασία με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, πρόγραμμα ενημέρωσης προς τους δημότες του Πειραιά, ξεκινώντας από τα σχολεία και από τους φορείς. Στόχος μας μέσα από τις ενημερωτικές δράσεις, είναι να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η ανακύκλωση είναι υπόθεσή του καθενός από εμάς, ότι πρέπει να είναι τρόπος ζωής και ότι θα πετύχει μόνο με την ενεργή συμμετοχή τους. Φυσικά με την ίδια λογική θα πρέπει να κινηθεί και η Δημοτική Αρχή με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: