Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συμπαράσταση από 600 χιλιάδες δημοσιογράφους για τον ΕΔΟΕΑΠ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 12/01/2022

Την αμέριστη αλληλεγγύη του δηλώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στον αγώνα για την διατήρηση του 2%

|> «Η υπόθεση της εισφοράς του 2%, για το δικαίωμα στην υγεία των Ελλήνων δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ αφορά όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ διεθνώς. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους για τη διατήρηση του 2% ως αγώνα για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων».

Αυτά υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Γιουνές Μζαχέντ σε επιστολή στήριξης που απέστειλε στον πρόεδρο του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ, δηλώνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στη συνεχιζόμενη νομική μάχη του Οργανισμού αλλά και των Ελλήνων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, προκειμένου αυτός να παραμείνει ενιαίος, αυτοτελής και ανεξάρτητος.

Αφορμή της επιστολής, η προχθεσινή εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ) κατά του πόρου του ΕΔΟΕΑΠ· διαδικασία στην οποία οι περιορισμοί της πανδημίας δεν επέτρεψαν στον προέδρο της ΔΟΔ να παραστεί, όπως είχε γίνει σε αντίστοιχη συνεδρίαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2019.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γιουνές Μζαχέντ, στην οποία -εκπροσωπώντας 600.000 δημοσιογράφους από 150 χώρες και 187 Ενώσεις Συντακτών- τονίζει ότι στέκεται αλληλέγγυος στο νομικό αγώνα του Οργανισμού και των ασφαλισμένων του, είναι:

Προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ-Αθήνα. 8.1.2022

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ΔΟΔ εκπροσωπώντας 600.000 δημοσιογράφους από 146 χώρες και 187 Ενώσεις Συντακτών, συντάσσεται στο πλευρό των ελληνικών δημοσιογραφικών Ενώσεων μελών και στυλοβατών του ταμείου ΕΔΟΕΑΠ, που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικουρικές συντάξεις στους Έλληνες δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων τον Ιούνιο του 2019, στήριξαν με επείγον ψήφισμα τον ΕΔΟΕΑΠ. Ο νεοεκλεγείς τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Γιουνές Μζαχέντ ταξίδεψε στην Αθήνα, για να μεταφέρει το μήνυμα ενότητας και συναδελφικής αλληλεγγύης κατά των 7 εργοδοτικών προσφυγών στο ΣτΕ. Τότε οι 7 εργοδότες με τις προσφυγές τους ζητούσαν την κατάργηση της θεσμοθετημένης εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Το ΣτΕ το Δεκέμβριο του 2020 απέρριψε στο σύνολο τους τις προσφυγές των 7εργοδοτών, δικαιώνοντας τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων.

Το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ήταν και παραμένει σαφές, η μάχη για την ενίσχυση των κοινωνικών κεκτημένων των Ελλήνων δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί διεθνές παράδειγμα. Η υπόθεση της εισφοράς του 2% για τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ, ενός ταμείου που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγειονομική κάλυψη όλων των Ελλήνων δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των οικογενειών τους, αφορά όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ παγκοσμίως και διασφαλίζει την ελευθερία του Τύπου, τον πλουραλισμό και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τώρα οι Έλληνες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν πάλι μια δικαστική μάχη αυτή τη φορά με την προσφυγή της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος κατά της εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Η ΔΟΔ ενώνει τη φωνή των δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο και εκφράζει την αλληλεγγύη όλων στους Έλληνες συναδέλφους, που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τον ΕΔΟΕΑΠ ένα πρότυπο ασφαλιστικό και υγειονομικό φορέα, που χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθεί και δεν επιβάρυνε ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους και τις εισφορές των εργοδοτών των ενημερωτικών μέσων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Younes MJAHED – IFJ President

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: