Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρουσιάστηκε από το ΕΒΕΠ η μελέτη για την χαρτογράφηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων

Χωρίς κατηγορία στις 28/05/2017

Η Λουδοβίκου έγινε Γ. Κασιμάτη

|> Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συμμετείχε στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, για την παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το ΕΒΕΠ  για την χαρτογράφηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ημέρες Θάλασσας 2017”.

Σημειώνεται ότι, σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, ο κ. Μώραλης μαζί με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ κ. Κορκίδη  και παρουσία της οικογένειας του αλησμόνητου Γιώργου Κασιμάτη (φωτό) και παραγόντων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του Πειραιά, αποκάλυψε την πινακίδα μετονομασίας της οδού Λουδοβίκου σε οδό Γεωργίου Κασιμάτη,  προς τιμήν του επί σειρά ετών προέδρου του ΕΒΕΠ για την προσφορά του στον Επιμελητηριακό θεσμό και στην πόλη.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, είπε:

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα κι από μένα. Θεωρώ τύχη και τιμή τη δυνατότητα που είχα σήμερα, μαζί με τον κ. Βασίλη Κορκίδη, την οικογένεια του Γεωργίου Κασιμάτη, να τραβήξω την κορδέλα, ώστε να αποκαλυφθεί η μετονομασία της οδού Λουδοβίκου σε οδό Γεωργίου Κασιμάτη. Είναι και τιμή μου και χαρά μου. Γιατί όπως έχω ξαναπεί πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια.  Καταφέραμε στη σημερινή μέρα να έχουμε αυτό που θέλουμε. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την επικαιροποιήσαμε, την υλοποιήσαμε – η σημερινή Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με όλους εκείνους τους φορείς – όπως ανέφερε πριν ο κ. Κορκίδης – που εμπλέκονται στη χώρα αυτή για να γίνει μία μετονομασία δρόμου! Επίσης να ευχαριστήσω για τη δυνατότητα  να απευθύνω ένα πολύ σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση.

Το 2015 γιορτάσαμε την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» στον Πειραιά και είχαμε την σκέψη και την ιδέα να συνεχίσουμε  τη διοργάνωση, ώστε οι «Ημέρες Θάλασσας», να αποτελέσουν σιγά – σιγά θεσμό για την πόλη. Πάντα λέμε ότι το μέλλον μας είναι στη θάλασσα, στο μεγάλο λιμάνι, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στα υπόλοιπα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Άρα καλό είναι να την τιμάμε και να τη χαιρόμαστε.  Ίσως να μην έχουμε ως πόλη  την άμεση διέξοδο που θα θέλαμε στη θάλασσα, αλλά το μέλλον μας είναι εκεί.

Το κύρος του Ε.Β.Ε.Π. και η προσφορά του στην πόλη είναι δεδομένα πράγματα. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι το Ε.Β.Ε.Π.  είναι ένα πολύ ενεργό μέλος των «Ημερών Θάλασσας», τα τρία αυτά χρόνια, με πολύ ωραίες πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με τον νευραλγικό τομέα της Πειραϊκής οικονομίας με την ευρύτερη έννοια. Άρα και η χαρτογράφηση, η οποία επιχειρείται, των επαγγελμάτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα, είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε αυτούς που ασκούν πολιτικές, κατά μια έννοια, για τη ναυτιλία είτε αυτή είναι η Κεντρική Διοίκηση είτε τα Επιμελητήρια είτε είναι ο Δήμος είτε η Περιφέρεια. Είναι επομένως μια σημαντική δουλειά η οποία θα βοηθήσει. Νομίζω ότι το Ε.Β.Ε.Π. μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές και το Ναυτικό Επιμελητήριο ξεκίνησαν το Ναυτιλιακό «cluster» που ήταν αναγκαίο και πιστεύω ότι θα βρει ο Δήμος Πειραιά το ρόλο του μέσα σε αυτό  το «cluster». Αν κάτσουμε και το συζητήσουμε – υπάρχει πολύ καλή και θετική  διάθεση απ’ όλους – μπορούμε να προσδιορίσουμε το ρόλο του Δήμου Πειραιά στο Ναυτιλιακό «cluster».

Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος, όσο ο κ. Κορκίδης, για το μέλλον της πόλης σε σχέση με το χρόνο. Δεν θεωρώ ότι ενάμισι χρόνος είναι ικανός για να αλλάξει πολύ ο Πειραιάς. Όταν χρειάζεται 4 χρόνια για να αλλάξουμε την ονομασία ενός δρόμου, αντιλαμβάνεστε ότι για την εικόνα μιας πόλης θέλουμε μεγαλύτερο διάστημα. Νομίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο για την πόλη του Πειραιά, το έχουμε επικοινωνήσει σε όλους τους φορείς της πόλης και την Περιφέρεια. Εδώ είναι και ο κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος συμπαρίσταται πολύ στη Δημοτική Αρχή και τον ευχαριστώ πάντα. Θεωρώ ότι είναι ένα σωστό σχέδιο, το οποίο πραγματικά είναι ένα παζλ, που σιγά – σιγά θα πρέπει να συμπληρώνεται, είτε αφορά τη ναυτιλία είτε την κρουαζιέρα είτε αφορά άλλα πράγματα. Δεν αφορά τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και μόνο, αφορά τη λειτουργία μιας ολόκληρης πόλης. Είμαι αισιόδοξος όμως, όπως και ο κ. Κορκίδης, ότι ο Πειραιάς αλλάζει, διότι είναι μια πόλη με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Δεν είναι θέμα Δημάρχου, είναι θέμα να μπορέσουμε όλοι μαζί να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτή η πόλη. Στόχος μας είναι να δούμε την πόλη μας πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, με μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και φυσικά σε όλο αυτό το όραμα για τον Πειραιά, παίζει ρόλο και η διαδικασία και το πως θα πάει η Κεντρική Διοίκηση.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ και το διοικητικό συμβούλιο για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ούτως ή άλλως σε πολλούς τομείς, αλλά θα ήθελα, επειδή είναι επίκαιρο, να ευχαριστήσω για τις «Ημέρες Θάλασσας». Πιστεύω ότι κάθε χρόνο μπορούμε να βελτιώνουμε την απόδοσή μας και σε αυτό το «κομμάτι». Να φροντίζουμε οι εκδηλώσεις να είναι πιο πλήρεις, να μειώνουμε τα προβλήματα και τα  λάθη που υπάρχουν και να χαιρόμαστε – και οι Πειραιώτες και όλοι οι επισκέπτες – τις «Ημέρες Θάλασσας». Σας ευχαριστώ πολύ».

Στην εκδήλωση, από τον δήμο Πειραιά, παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δαβάκης, ο αντιδήμαρχος Οδοποιίας, Αποχέτευσης, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρος Κόκκαλης και η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Κορίνα Λαουλάκου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: