Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η “Παναγία η Βηματάρισσα” από αύριο στην Ευαγγελίστρια

Χωρίς κατηγορία στις 27/11/2019

Την κομίζει από το Βατοπαίδι ο καθηγούμενος π. Εφραίμ, που θα λειτουργήσει και θα μιλήσει

|> Από αύριο Πέμπτη το απόγευμα θα βρίσκεται στην Ευαγγελίστρια ακριβές και γνήσιο αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Βηματάρισσας, που φυλάσσεται στην Ιερά μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Η υποδοχή της εικόνας θα γίνει στις 5 μμ προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου. Την θαυματουργή εικόνα θα κομίσει ο καθηγούμενος της ΙΜ Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ και θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή μέχρι τον ΙΝ της Ευαγγελίστριας όπου θα ψαλεί δοξολογία και Ιερά Παράκληση.

Στις 8 μμ θα έχει Αγρυπνία και της Θείας Λειτουργίας θα προεξάρχει και θα μιλήσει ο π. Εφραίμ.

Η ιερά εικόνα θα ενθρονιστεί και θα παραμένει στο διηνεκές στην Ευαγγελίστρια ως ευλογία και προσφορά της ΙΜ Βατοπαιδίου προς την πόλη του Πειραιά.

Η Παναγία η Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα, βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος, στο Καθολικό της Μονής Βατοπαιδίου και σχετίζεται με την εξής παράδοση.

Τον 10ο αιώνα, κατά τη διάρκεια επιδρομής των Αράβων στη μονή, ο ιεροδιάκονος Σάββας, βηματάρης τότε, πρόλαβε και έκρυψε μέσα στο πηγάδι του ιερού βήματος, την εικόνα και το σταυρό του Μ. Κωνσταντίνου, τοποθετώντας μπροστά τους και μία αναμμένη λαμπάδα. Οι Άραβες λεηλάτησαν τη μονή, και ο ιεροδιάκονος Σάββας μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Κρήτη, απ’ όπου ελευθερώθηκε μετά από εβδομήντα χρόνια και επέστρεψε στη μονή. Οι νέοι μοναχοί, που δεν γνώριζαν τίποτε για τα κρυμμένα κειμήλια, άνοιξαν, με υπόδειξη του, το πηγάδι και βρήκαν την εικόνα και το σταυρό όρθια πάνω στο νερό και τη λαμπάδα ακόμη αναμμένη.

Η εικόνα αυτή λέγεται και “Κτητόρισσα”, γιατί η ανεύρεση της έγινε την εποχή των τριών κτητόρων της μονής, Αθανασίου, Νικολάου και Αντωνίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: