Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τιμήθηκε από τον δήμαρχο ο υπερμαραθωνοδρόμος κολύμβησης Attila Manioki

Χωρίς κατηγορία στις 30/05/2016

Για τα 120 χρόνια Ολυμπιακών

Με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης, αναβιώνοντας 120 χρόνια μετά, τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με την κολυμβητική διαδρομή που πραγματοποιήθηκε τότε.

Οι κολυμβητικοί αγώνες, διεξήχθησαν στον παραλιακό χώρο της πλατείας Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι, στο πλαίσιο του εορτασμού «Ημέρες Θάλασσας 2016».

Την εκκίνηση των αγώνων έδωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ενώ οι  κολυμβητές αγωνίστηκαν στο 1ο Ολυμπιακό αγώνισμα στα 500 μ. ελεύθερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος βράβευσε τον Ούγγρο υπερμαραθωνοδρόμο κολύμβησης Attila Manioki, ο οποίος συμμετείχε στους Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης. Στο πρόσωπό του,  τιμήθηκε ο πρώτος Ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Είμαστε για ακόμη μια χρονιά στη Ζέα, στην αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Κολύμβησης. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν πρώτη φορά πέρυσι με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Είναι εδώ ο Νίκος Γέμελος, ο Σπύρος Γιαννιώτης και ο Ούγγρος αθλητής Αττίλα, τον οποίο και βραβεύσαμε. Είναι ο αθλητής με τις μεγαλύτερες αποστάσεις κολύμβησης στον κόσμο και ήταν σημαντική η παρουσία του εδώ. Η αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Κολύμβησης είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των Ημερών Θάλασσας 2016. Σκοπεύουμε κάθε χρόνο να βελτιώνουμε τους Αγώνες, με ακόμη περισσότερες συμμετοχές».

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝ και ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης Νίκος Γέμελος, είπε:

«Εκατόν είκοσι χρόνια πριν, στο ίδιο σημείο, με πρωτοβουλία πάλι του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και της προέδρου του Ο.Π.Α.Ν. κυρίας Σταυρούλας Αντωνάκου, γίνεται για δεύτερη χρονιά η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2016. Έχουμε καλεσμένους και από την Ουγγαρία, οι οποίοι ήρθαν για να κολυμπήσουν εδώ, προς τιμήν του πρώτου Ολυμπιονίκη του Ούγγρου. Έτσι ο Δήμος Πειραιά ουσιαστικά αγκαλιάζει μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα από τα ομορφότερα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, την κολύμβηση, στο μέρος που είχε τελεστεί το 1896. Βρισκόμαστε στο ομορφότερο φυσικό λιμάνι του Πειραιά που είχε συγκεντρώσει  τότε  ρεκόρ θεατών, με 40.000 ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούσαν από την πλατεία Αλεξάνδρας και από τους γύρω χώρους το αγώνισμα της κολύμβησης. Φέτος είναι σημαντική η χρονιά για την κολύμβηση, έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη και έχουμε δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό το κομμάτι. Γενικά όσοι ασχολούμαστε με το κολύμπι αυτό που συμβαίνει σήμερα στον Πειραιά μας δίνει ένα ιδιαίτερο κίνητρο ώστε να πάμε όλοι στους Ολυμπιακούς αγώνες και να πρωτεύσουμε».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης, επισήμανε:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο πολιτισμός μας. Σήμερα το δείχνουμε αυτό και στους μικρότερους αλλά και στους μεγαλύτερους που ήρθαν να μας δουν. Και πέρυσι εδώ ήμασταν, ήταν κάτι πολύ όμορφο. Ο Δήμος Πειραιά κάνει πολλά αθλητικά δρώμενα, κάτι που είναι σημαντικό για τα νέα παιδιά, να βλέπουν, να μαθαίνουν, να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα και τα παιδιά να προσπαθούν όσο το δυνατόν για το καλύτερο».

Ο Ούγγρος υπερμαραθωνοδρόμος κολύμβησης Attila Manioki, είπε:

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Νίκο Γέμελο, με τον οποίο γνωριζόμαστε από το 2004. Χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εδώ. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα για εμένα, να κολυμπάω σε αυτό το ιστορικό μέρος και να ακολουθώ τα χνάρια των σπουδαίων ηρώων, όπως ήταν ο Άλφρεντ Χάγιος. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Πειραιά για την τιμητική διάκριση».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: