Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άγνοια ιθυνόντων καταγγέλλει ο Χαρακόπουλος για κλαπέντα ιερά λείψανα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/08/2018

Τι δηλώνει

«Άγνοια για την τύχη των ιερών λειψάνων που αφαιρέθηκαν από τις κλαπείσες λειψανοθήκες που εκτίθενται στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Σόφιας δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου». Αυτά τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στη συνέχεια είπε:

«Τα κλαπέντα βυζαντινά κειμήλια τα εντόπισα κατά την επίσκεψή μου στη Σόφια -στο πλαίσιο της διάσκεψης της COSAC- μετά από ενημέρωση που είχα από τον δεσπότη της Δράμας κ. Παύλο, που αγωνίζεται για την επιστροφή τους. Αν η κυβέρνηση εννοεί αυτά που υποστηρίζει στα λόγια, ότι δηλαδή αποτελεί προτεραιότητα η επιστροφή στην Ελλάδα των κειμηλίων και χειρογράφων που εκλάπησαν κατά τις περιόδους της κατοχής της Μακεδονίας από τη Βουλγαρία, και σήμερα βρίσκονται στα βουλγαρικά μουσεία, καθώς και σε αμερικανικά ιδρύματα, πρέπει να το αποδείξει με συγκεκριμένες πράξεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται -για μια ακόμη φορά- για δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα, στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι σημερινοί κυβερνώντες. Επιπλέον, επιβάλλεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθεί πού βρίσκονται τα ιερά λείψανα που αφαιρέθηκαν από τις κλαπείσες λειψανοθήκες».

Αυτά δήλωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης (ΝΔ) Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τις απαντήσεις που έλαβε σε σχετική του ερώτησή του, από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας στην προσπάθεια επιστροφής στην Ελλάδα των κλαπέντων κειμηλίων και χειρογράφων από την Μονή Εικοσιφοινίσσης, τα οποία βρίσκονται στην Βουλγαρία, καθώς και στην κατοχή συγκεκριμένων θεσμών των ΗΠΑ.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η δημοσίευση της είδησης ότι η Λουθηρανική Σχολή του Σικάγου επέστρεψε χειρόγραφο της συγκεκριμένης συλλογής, που βρέθηκε στην κατοχή του, στην Μονή, αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χαρακόπουλου στη Σόφια όπου στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας διαπίστωσε πως εκτίθενται εκεί κάποια από τα κλαπέντα κειμήλια χωρίς τα λείψανα των Αγίων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: