Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

”Γολγοθάς” οι μετακινήσεις για άτομα με αναπηρία στην Ρώμη 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 23/09/2022

Τι δηλώνει στο euronews ο δικηγόρος και ιδρυτής του σωματείου ‘’Ισότητα’’ Ντάριο Ντόγκο – Και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Ρώμης

euronews.com |> Ρώμη, 22. H ζωή του Ντάριο Ντόγκο τα τελευταία επτά χρόνια μοιάζει με Γολγοθά. Οι μετακινήσεις του στη Ρώμη είναι μια καθημερινή περιπέτεια. Από την στιγμή που φεύγει από το σπίτι του – ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι. Τρύπες στο πεζοδρόμιο, ψηλά σκαλοπάτια και ράμπες που λείπουν. Τα περισσότερα από αυτά πολλοί δεν τα παρατηρούσαν.

Για τον δικηγόρο και ιδρυτή του σωματείου ‘’Ισότητα’’ αποτελούν σημαντικά εμπόδια που συχνά τον αναγκάζουν να κινηθεί στη μέση του δρόμου.

«Αισθάνομαι πολύ απογοητευμένος όχι προσωπικά αλλά ως μέλος μιας κοινότητας – ειδικά όταν σκέφτομαι τους ανθρώπους που είναι λιγότερο τυχεροί από εμένα. Άτομα που είναι πιο ευάλωτα ή έχουν πιο σοβαρές μορφές αναπηρίας από ό,τι έχω εγώ ή έχουν λιγότερους πόρους. Όλα αυτά τα χρόνια αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται σαν να επρόκειτο να ήταν η αναπόφευκτη μοίρα του και διαρκώς τους αφαιρούνται τα βασικά τους δικαιώματα», εξηγεί ο Ντάριο Ντόγκο.

Η απογοήτευση του Ντάριο δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ορατή καθώς μετακινούμαστε μαζί του χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσουμε στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Καθώς φτάνουμε στον προορισμό, ο Ντάριο εγκλωβίζεται καθώς ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί.

Μετά από αναμονή άνω των 30 λεπτά, μας λένε ότι πρέπει να αλλάξουμε σταθμό. Αλλά μόλις φτάσουμε στο Κολοσσαίο τα πράγματα παραμένουν πολύ δύσκολα. Μια από τις αιτίες που το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε είναι η πολυετής εγκατάλειψη των υποδομών.

«Τα τελευταία 14 χρόνια τα συστήματα και οι υποδομές μας δεν έχουν συντηρηθεί και δεν έχουν ανακαινισθεί. Έτσι, σήμερα έχουμε κληρονομήσει μια αρκετά βαριά κληρονομιά που σημαίνει ότι για τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να εργαζόμαστε ασταμάτητα ώστε να επαναφέρουμε τα πάντα στο φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει νέες επενδύσεις και κεφάλαια που έχουμε χάρη στο σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας και το επερχόμενο Ιωβηλαίο. Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να καταστήσουμε πλήρως λειτουργικές τις υποδομές. Πρέπει να διοργανώνουμε διαγωνισμούς και να κάνουμε σωστές εργασίες συντήρησης αλλά το πιο σημαντικό είναι πως χρειάζεται σχεδιασμός», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κινητικότητας της Ρώμης, Εουτζένιο Πατάνε.

Όμως, παρά τις προκλήσεις, ο Ντάριο δεν θέλει να σταματήσει να κυκλοφορεί – με την ελπίδα ότι η μάχη του μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουν τα πράγματα μια για πάντα.

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ειδικά ασκώντας πίεση από κάτω προς τα πάνω. Πρέπει όλοι να περιμένουμε πως τα πράγματα θα λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε, διαφορετικά δεν θα διορθωθούν ποτέ», σημειώνει.

Η δημοσιογράφος του euronews, Τζόρτζια Ορλάντι, μεταδίδει:

«Πρόσφατα η δημοτική μονάδα ‘’Atac’’ της Ρώμης που είναι υπεύθυνη για τις υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών άλλαξε διοίκηση προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της. Μαζί με τα κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας και εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για το Ιωβηλαίο του 2025 είναι μια μοναδική ευκαιρία να μεταμορφωθεί η πρωτεύουσα της Ιταλίας και να μετατραπεί σε μια πόλη, πολύ πιο εύκολη για να ζήσει κάποιος».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: