Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

– Άραγε τι θα ήταν ο Πειραιάς χωρίς Ολυμπιακό; – Μπορεί και ένα φτωχολίμανο…

FLASH στις 26/04/2016

Με αφορμή τη φιέστα

|> Διον. Βραϊμάκης

Ο Ολυμπιακός είναι το φως του Πειραιά, το χρώμα του – και παλιότερα το καταφύγιο για τις πίκρες τής φτωχολογιάς μιας επιβαρυμένης πόλης. Μιας πόλης που την έζωναν βαριές βιομηχανίες, μικρές βιοτεχνίες, φουγάρα εργοστασίων, τσιμινιέρες πλοίων, νερά με κιτρινωπό χρώμα από τα Λιπάσματα, μικρά καρνάγια αλλά και τεράστιες ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες με συχνά εργατικά δράματα, καζάνια καυσίμων, πλοία που μπαινόβγαιναν στο λιμάνι βγάζοντας μηχανόλαδα από τις σεντίνες τους, ένας ποταμός, ο Κηφισός, που κατέβαζε στο Φάληρο τα κατάμαυρα νερά με της βρωμιές τής Αττικής, και γειτονιές, πολλές φτωχικές γειτονιές – κάποτε με παράγκες (σημαιοστολισμένες στα κόκκινα) όπως το Χατζηκυριάκειο και η Δραπετσώνα.

Σε αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό της μόλυνσης και της ανέχειας ο Ολυμπιακός ήταν η αναπνοή της πόλης και του κόσμου της. Αυτός ο Ολυμπιακός, που γιορτάζει αδιάκοπα τίτλους – και έναν ακόμα την Κυριακή – δεν είναι για τον Πειραιά απλά μια ομάδα. Είναι η ταυτότητά του. Είναι το καλό πνεύμα της πόλης που τον λατρεύει.

Προσωπικά, όντας κατά το ήμισυ Πειραιώτης, έζησα στο μεγάλο λιμάνι της Ελλάδας μερικά χρόνια της ζωής μου – από τα πιο όμορφα – και ένιωσα το δέσιμο του απλού Πειραιώτη με την ομάδα. Εκεί που τελείωνε ο Ολυμπιακός άρχιζε ο Πειραιώτης και εκεί που γινόταν αυτή η σμίξη δεν χωρούσε τίποτα να περάσει: μήτε δουλειά μήτε ερωμένη μήτε κόμματα και πολιτική. Αυτή η ομάδα-σύμβολο υπέφερε στα πέτρινα χρόνια της κρίσης της και αργότερα, στην ανάκαμψή της, έκανε άλλους να υποφέρουν!

Άνθρωποι που ήθελαν το καλό της, έβλαψαν τη δημοφιλία της με τη νοοτροπία «τα παίρνουμε με κάθε τρόπο όλα». Και έτσι χωρίστηκε ο Ελλάδα σε Ολυμπιακούς και αντιολυμπιακούς, σε εκείνους που λατρεύουν και σε αυτούς που αντιπαθούν.

Όμως, πέρα από όλα αυτά, το μεγαλείο του Ολυμπιακού αυξάνεται και γιγαντώνεται – ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχει ανοίξει τα πανιά του στην Ευρώπη. Και παραμένει αυτός που μεγαλώνει το κύρος της πόλης. Σε βαθμό που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα ήταν ο Πειραιάς χωρίς Ολυμπιακό; Νομίζω απλώς ένα λιμάνι. Μπορεί και ένα φτωχολίμανο…
Πηγή: Live Sport

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: