Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Ίδρυμα Νιάρχου παραδίδει το αριστουργηματικό Κέντρο Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, στις 23/2

ΕΛΛΑΔΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 28/12/2016

Δεν θα συμμετέχει το ΙΣΝ στη διοίκηση, αλλά θα χορηγεί!

Δέκα χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση του Ιδρύματος (ΙΣΝ), πως σκοπεύει να προβεί σε μία μεγάλη δωρεά, για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έφτασε η στιγμή που εξαρχής είχε προαναγγελθεί: της πρόσκλησης στο Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ), να παραλάβει το έργο και να το λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας.

Έτσι, αύριο 29 Δεκεμβρίου 2016, το ΙΣΝ απευθύνει επίσημα πρόσκληση στο ΕΔ να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και να ξεκινήσει η παραλαβή του ΚΠΙΣΝ από τον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν.

Έως τον Φεβρουάριο του 2017, θα έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του οργανισμούΚΠΙΣΝ ΑΕ, και θα έχει οριστεί το νέο διοικητικό του συμβούλιο. Υπενθυμίζεται πως ο οργανισμός ΚΠΙΣΝ ΑΕ έχει την ευθύνη της διαχείρισης όλων των εγκαταστάσεων, της λειτουργίας του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, καθώς και της διοργάνωσης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ.

Ο οργανισμός ΚΠΙΣΝ ΑΕ εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών. Το δ.σ. της ΚΠΙΣΝ ΑΕ θα είναι επταμελές, με δύο έως τρία από τα μέλη του να προέρχονται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ενώ θα εκπροσωπείται σε αυτό και ο εκάστοτε δήμαρχος Καλλιθέας. Τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. θα διορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτόχρονα με την παράδοση στο Ελληνικό Δημόσιο, ξεκινάει σταδιακά η διαδικασία μετεγκατάστασης στο ΚΠΙΣΝ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) η οποία, βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017. Οι δύο φορείς θα συνεχίσουν και θα διευρύνουν τις δράσεις τους στο ΚΠΙΣΝ και θα εξακολουθήσουν να εποπτεύονται από τα αρμόδια υπουργεία, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού& Αθλητισμού, αντίστοιχα.

Το ΙΣΝ αποχωρεί πλήρως από τη διαχείριση του έργου και δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διοίκηση του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ αλλά ούτε και στη διαχείριση ή διοίκηση οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου οργανισμού. Ωστόσο, το Ίδρυμα προτίθεται να συνεχίσει να υποστηρίζει το ΚΠΙΣΝ έμπρακτα, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων. Οι δωρεές θα καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ, καθώς και έξοδα εκδηλώσεων και προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ. Επιπλέον, το ΙΣΝ προτίθεται να συνεχίσει να διοργανώνει με αποκλειστική δωρεά του ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο.

Η διαδικασία δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ υπήρξε μακροχρόνια, αν και εξαιρετικά συμπυκνωμένη για έργο τέτοιας κλίμακας και πολυπλοκότητας. Η συνολική δωρεά του Ιδρύματος, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΚΠΙΣΝ, μέχρι στιγμής έχει αγγίξει τα €617 εκατομμύρια, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους δωρεές ύψους €5 εκατομμυρίων έκαστη, προς την ΕΒΕ και την ΕΛΣ, για να ενισχυθεί το έργο της μετάβασής τους στις νέες εγκαταστάσεις.

Καθ’΄όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, συνέβαλαν σε αυτήν χιλιάδες άνθρωποι – εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας, σύμβουλοι κατασκευής και οργάνωσης/λειτουργίας του έργου, η αρμόδια Ειδική Επιτροπή του Ελληνικού Δημοσίου που παρακολουθούσε σταθερά, και παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων, την πρόοδο του έργου, συμμετέχοντες σε προγράμματα μαθητείας, και άλλοι πολλοί.

Οι συνέργειες που αναπτυχθήκαν μεταξύ ειδικών σε πληθώρα αντικειμένων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αλλά και οι συνεργασίες που χτίστηκαν μεταξύ ανθρώπων που διαχειρίστηκαν καθημερινά ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, είναι μία σημαντική κληρονομιά του έργου. Οι συνέργειες αυτές, δυναμικές, διαρκείς, πρωτότυπες, συνέδεσαν ανθρώπους από κάθε χώρα και χώρο, δίνοντας το στίγμα της κεντρικής φιλοσοφίας του ΚΠΙΣΝ, αυτής μίας ανοιχτής και δεκτικής σε όλους κοινότητας.

Το πραγματικό στοίχημα όμως του ΚΠΙΣΝ κερδήθηκε καταρχήν, με την ανταπόκριση των επισκεπτών του, που καθημερινά το κατακλύζουν και, με τα ενθουσιώδη και εποικοδομητικά τους σχόλια, βοηθούν να γίνει όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα καλύτερο κάθε μέρα.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οπότε και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσης, το ΚΠΙΣΝ, ένας ζωντανός οργανισμός ανοιχτός σε όλους, θα παραδώσει τα κλειδιά στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του, τους σημερινούς και μελλοντικούς επισκέπτες του.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΙΣΝΑ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δηλώνει: «Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε το ΚΠΙΣΝ στον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, με τις υψηλότερες προδιαγραφές και προσδοκίες. Με το ξεκίνημα του νέου έτους, αρχίζειμία νέα εποχή τόσο για το έργο, όσο και για εμάς στο Ίδρυμα, αφού θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από μακριά την άνθιση του ΚΠΙΣΝ και να συμβάλουμε σε αυτήν όσο μπορούμε, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις μας, σε όλο τον κόσμο. Το ΚΠΙΣΝ, εκτός από τη μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος, αποτελεί για όλους εμάς στο ΙΣΝ ένα όραμα που έγινε πραγματικότητακαι το ίδιο ελπίζουμε να βιώνουν όσοι ήδη το αγκαλιάζουν με την παρουσία τους».

PrintΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως  τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, και επίσης επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Το 2012, με στόχο να παρέχει άμεση ανακούφιση από τις δυσμενείς συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στα πιο ευάλωτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας καθώς και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, το Ίδρυμα προχώρησε σε τρείς νέες μεγάλες δωρεές συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων ($378 εκατομμυρίων), επιπλέον των τακτικών δωρεών του. Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά €1.6 δισεκατομμύρια ($1.9 δισεκατομμύρια), μέσω 3.673 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 111 κράτη ανά τον κόσμο. Το 2016, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμπληρώνει 20 χρόνια κοινωφελούς δράσης.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €617 εκατομμύρια ($854 εκατομμύρια), ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας €5 εκατομμυρίων ($6 εκατομμυρίων) έκαστη, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετάβαση στα νέα τους κτίρια. Σχεδιασμένο από τον αρχιτεκτονικό γραφείο RenzoPianoBuildingWorkshop (RPBW), περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του 2017. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης, το Ίδρυμα με την επιθυμία να καταστήσει το έργο προσιτό στο ευρύ κοινό υποστηρίζει τη διοργάνωση καθημερινών δωρεάν εκδηλώσεων, που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το ΚΠΙΣΝ ως νέο προορισμό, να γνωρίσουν τις προγραμματικές του δυνατότητες και τον ρόλο του στην πόλη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο την τρέχουσα περίοδο έχει τη διαχείριση του έργου, έως ότου ολοκληρωθεί η παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα από τον προγραμματισμό αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ανοιχτό διάλογο γύρω από το ΚΠΙΣΝ και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, οι οποίες θα συντροφεύσουν το έργο κατά την επίσημη λειτουργία του από το Ελληνικό Δημόσιο, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι κοινωφελής οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μόνο. Το ΙΣΝ δεν ζητά ούτε δέχεται δωρεές από φυσικά πρόσωπα, εταιρίες ή άλλους οργανισμούς. Επιπλέον, το ΙΣΝ δεν πραγματοποιεί δωρεές και δεν παρέχει υποτροφίες σε μεμονωμένα πρόσωπα, τα οποία όμως ενισχύονται μέσα από τις πολλές δράσεις και προγράμματα των κοινωφελών οργανισμών που υποστηρίζει.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: