Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Είπε “όχι” η Νυρεμβέργη στο “εγώ εκτελούσα εντολές”!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 18/11/2020

Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε πως ο καθένας που εγκληματεί φέρει ακέραια την ευθύνη

Νίκος Καραβέλος* |> Ως φοιτητής τότε στην Νομική Σχολή των Αθηνών, δούλεψα πάνω σε ένα θέμα που είχε σχέση με την ποινική αντιμετώπιση μιας ειδικής κατηγορίας εγκληματιών πολέμου, του κατώτερου πολιτικού, αστυνομικού και στρατιωτικού προσωπικού και λοιπών υπαλλήλων που είχαν υπηρετήσει πιστά το ναζιστικό καθεστώς. Το θέμα είχε δώσει ο αείμνηστος Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης και ήταν να αναπτυχθεί στα Γαλλικά.

Έπρεπε να προσεγγιστεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, ως προς την ενοχή τους. Να σημειωθεί ότι όλοι, ως υπερασπιστικό τους ισχυρισμό, είχαν: “εγώ εκτελούσα εντολές ανωτέρων“. Κι έτσι, από τον κατώτερο στον ανώτερο, όλοι έδειχναν ως μόνο υπαίτιο τον Αδόλφο Χίτλερ.

Κάπου χωμένη εκείνη η φοιτητική εργασία, ίσως δεν έχει πια καμιά αξία, καθώς σπουδαία σχετικά βιβλία αποτυπώνουν την ιστορική αλήθεια ( ιδετ. “Τα φοβερά ντοκουμέντα” εκδ. Φυτράκης, “Άνοδος και Πτώσις του Γ’ Ράϊχ” κ.ά.).

Η γενική γραμμή του Δικαστηρίου ήταν μια: “ Άπαντες ένοχοι“.

Ένοχοι“, γιατί το Δικαστήριο έκρινε, και ορθώς, ότι η άνωθεν εντολές δεν απαλλάσσουν τους δράστες από τα εγκλήματά τους. Τούτο διότι, με την συνεχή μετάθεση ευθυνών στους ανώτερους, οι κατώτεροι θα γλίτωναν και η ενοχή θα βάρυνε μόνο τους “πρωτόπλαστους”. Και τέλος αυτό θα γινόταν “φρούριο” υποκρισίας, που μέσα του θα κρυβόταν ο κάθε εγκληματίας.

Επομένως η ευθύνη καθενός που εγκληματεί σε βάρος του λαού -είτε αυτός είναι ο αρχηγός ή το κατώτερο όργανο- είναι ακέραια και αξόδευτη!

Δεν μπορεί, επί παραδείγματι, ακόμη και ο απλός “στρατιώτης” της ΕΛ.ΑΣ να επικαλεστεί ότι είχε εντολές να χτυπήσει στο ψαχνό, να καταπιέζει, να επιβάλλει βαριά πρόστιμα, που η πληρωμή τους στερεί το φαγητό από τις οικογένειες, να απαγορεύει σε πολίτη να κινηθεί ελεύθερα, να παραβιάζει το Σύνταγμα, να αρπάζει διαδηλωτές και να τους στερεί την ελευθερία, επειδή, λέει,”είχε εντολές” από κάποιον αντιστράτηγο, που κι αυτός είχε, λέει, εντολές από κάποιον, κάθε φορά, Χρυσοχοΐδη κι εκείνος από κάποιον Μητσοτάκη. Ο ανώτερος την ευθύνη του κι ο κατώτερος τη δική του!

Η πείρα, μάλιστα, έχει αποδείξει πως κατώτερα όργανα έχουν επιδείξει πιο βάναυση συμπεριφορά, για να αποδείξουν την γλοιώδη “ικανότητά” και πίστη τους.

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα, συνιστούν εγκλήματα κατά του λαού και δεν καμουφλάρονται πίσω από τις ακίδες του κορωνοϊού (που υπάρχει αλλά χρησιμοποιείται δεόντως).

Επιτρέψτε μου να θέσω ένα ερώτημα: Αν, λέω, αποδειχτεί ότι όλα αυτά ήταν ένα επωφελές, για τις τσέπες κάποιων, παιχνίδι, τότε ποια θα πρέπει να είναι η τύχη όποιου τυράννησε τους πολίτες, (γιατροί, νομικοί, όργανα της “τάξης”, ή συνήργησε σε βάσανα; Θα του επιτραπεί να επικαλεστεί το γλοιώδες, που απορρίφθηκε από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης: “Εγώ εκτελούσα εντολές“;

(*Ο κ. Νίκος Ι. Καραβέλος, είναι δικηγόρος και λογοτέχνης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: