Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το δικό του ρεκόρ κατέρριψε το 2018, το Μουσείο Λούβρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 03/01/2019

Από 8,1 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017, σημείωσε αύξηση 25% φτάνοντας τα 10,2 εκατομμύρια

|> Το Μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, όπως είναι το Λούβρο, ξεπέρασε το όριο των δέκα εκατομμυρίων επισκεπτών το 2018 για ένα διεθνές μουσείο Καλών Τεχνών και Αρχαιοτήτων, καταγράφοντας έναν απαράμιλλο αριθμό, σύμφωνα με τη διεύθυνσή του.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, και νομίζω για πρώτη φορά στην ιστορία των μουσείων, περισσότερα από δέκα εκατομμύρια λάτρεις της τέχνης επισκέφτηκαν το Λούβρο το 2018“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου.

Με 10,2 εκατομμύρια επισκέπτες, το Λούβρο καταγράφει έτσι αύξηση 25% σε σχέση με το 2017 (8,1 εκατομμύρια) και καταρρίπτει το δικό του ρεκόρ επισκεψιμότητας (9,7 εκατομμύρια το 2012).

Το 2017 το Λούβρο ήταν στην πρώτη θέση και ακολουθείτο από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας (8 εκατ. επισκέπτες) και από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (7,3 εκατ.)

Σύμφωνα με τον Μαρτινέζ, το ρεκόρ “οφείλεται στην ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στο Παρίσι” μετά την πτώση της επισκεψιμότητας κατά 30% τα τελευταία χρόνια λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων. Επίσης εξηγείται εν μέρει από τις εργασίες των δύο τελευταίων ετών που επέτρεψαν να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής του μουσείου. “Δημιουργήσαμε έναν νέο χώρο αποθήκευσης των αποσκευών, έναν νέο χώρο έκδοσης εισιτηρίων, έναν νέο χώρο υποδοχής των γκρουπ που εγκαινιάστηκε πέρυσι, όλα αυτά μας επιτρέπουν να υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες και με καλύτερο τρόπο“, εξηγεί.

Το σύνολο των εργασιών κόστισε σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα που καταβλήθηκαν στο μουσείο στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Λούβρο Αμπού Ντάμπι που εγκαινιάστηκε πριν από έναν και πλέον χρόνο, διευκρινίζει.

Η έναρξη της λειτουργίας ηλεκτρονικού πωλητηρίου επίσης μείωσε τον χρόνο αναμονής προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες και κατανέμοντας τον αριθμό τους μέσα στην ημέρα.

>>> Όμως παρά, τα τόσα εκατομμύρια των επισκεπτών στο Λούβρο, ούτε πέρυσι… θαύμασε κανείς την Αφροδίτη της Μήλου, καθώς μέχρι στιγμής η Ελλάδα που (παρά την πώληση του γλυπτού από ένα φουκαρά αγρότη) είναι η ουσιαστική κάτοχος του αγάλματος, δεν έχει λάβει… ποσοστό επί των εισπράξεων!  Εάν οι επισκέπτες θαύμαζαν το εν λόγω φημισμένο ελληνιστικής περιόδου γλυπτό, όλο και κάτι ποσοστά θα μας έστελναν οι εκ Παρισίων, εταίροι μας… Βέβαια, ούτε τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα από τον λωποδύτη Έλγιν, φαίνεται ότι… θαυμάζουν οι επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο, διότι εάν συνέβαινε αυτό, θα μας… έστελναν οι Βρετανοί καμμιά λίρα! Τέλος πάντων, ας μείνουμε στη μετάδοση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: