Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το ΕΒΕΠ αρωγός στην ένταξη επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ και στις διεθνείς αγορές

Χωρίς κατηγορία στις 28/09/2016

Συνάντηση παραγόντων

Η διάθεση για συλλογική δράση και ανάληψη πρωτοβουλιών, εξωστρέφειας προς τις διεθνείς αγορές, με την υποστήριξη του ΕΒΕΠ, αναδείχθηκε και επισφραγίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες, o πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Β. Κορκίδης, με την πρόεδρο της “HEMEXPO”, Ε. Πολυχρονοπούλου, τον πρόεδρο της “WIMA”, Η. Χατζηεφραιμίδη και τις 16 επιχειρήσεις-μέλη τους, που συμμετείχαν στην “SMM HAMBURG 2016”, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του δ.σ. του ΕΒΕΠ την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, ο καπετάν Παν. Τσάκος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Πειραιά Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Π. Κόκκαλης, ο πρόεδρος της “Enterprise Greece”,  Χ. Στάϊκος και ο εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ ΑΕ, Τ. Βαμβακίδης.

Στον πάντα επίκαιρο και αυθόρμητο λόγο του, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος (φωτό), υπογράμμισε: «Εμείς οι ναυτικοί, είμαστε πάντα Πειραιώτες! Εμείς, οι Χιώτες, είμαστε πάντα Πειραιώτες!» και συνέχισε λέγοντας, «Οι πόλεις που βρίσκονται σε επίκαιρα γεωπολιτικά σημεία και περιβάλλονται από λιμάνι, έχουν χτιστεί από αυτό. Τα δικά μας λιμάνια είναι απομονωμένα από την πόλη και ως εκ τούτου, ο πλούτος του λιμένα δεν την ωφελεί. Όταν η πόλη δεθεί περισσότερο με το λιμάνι, τότε και οι οργανισμοί συνδέονται μεταξύ τους. Ας μην λησμονούμε πως, η ελληνική εμπορική ναυτιλία, με τον δυναμισμό της, είναι ελληνική δραστηριότητα και εθνικός πλούτος, καμωμένη από ελληνικά χέρια. Γι’ αυτό με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, που δεν έρχονται εδώ τα βαπόρια, παρόλο που έχουμε τη μαστοριά, τα Ναυπηγεία, τους έμπειρους ανθρώπους μας. Κάποτε, το Πέραμα ήταν μαγικό, καμάρι…»!

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, ανέφερε πως, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς συνεργάζεται στενά με την ΕΕΕ και το ΝΕΕ για τη δημιουργία ναυτιλιακού cluster, ενώ παράλληλα έχει συμφωνήσει για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, που θα συμμετέχουν σε συστάδες παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων και Ναυπηγοεπισκευής, μέσω υποβολής σχετικού φακέλου στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε: «Η ένταξη όλων των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο νέο ΕΣΠΑ αποτελεί μία διαδικασία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2016 και πιστεύω ότι, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στα συνεργατικά, επιχειρηματικά σχήματα. Δυστυχώς, υπάρχει οικονομικός περιορισμός σε δράσεις, οι οποίες, ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω. Αυτό που προέχει τώρα, είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, που μας δίνονται για συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη της εμπορικής, βιομηχανικής, ναυπηγοεπισκευαστικής, εφοδιαστικής και κάθε λιμενικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας, ώστε να καθιερωθεί ένα αναγνωρίσιμο ελληνικό “brand name”, το “Greece Smart Ship Solutions”».

O πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ (Enterprise Greece), Χ. Στάϊκος, αφού παρουσίασε μερικές από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της εταιρείας, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, ανέφερε : «Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Κορκίδη για τις επαφές της αντιπροσωπείας του ΕΒΕΠ, της οποίας ηγήθηκε ως πρόεδρος, με τους ομολόγους του από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αμβούργου και το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Γερμανίας και τις προσπάθειες που κατέβαλε, με στόχο να προκύψουν συνεργασίες, μεταξύ των ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών επιχειρήσεων. Θεωρούμε, ότι δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, ανάλογες ενέργειες είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων. Η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του ΕΒΕΠ με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου αποτελεί προσωπική επιτυχία του κ. Κορκίδη, η οποία θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη των εμπορικών εργασιών του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας, του Πειραιά, καθιστώντας το ανταγωνιστικό εμπορικό προορισμό».

Για τη συμμετοχή της Hellenic Marine Equipment Manufacturers and Exporters (HEMEXPO) στην “SMM HAMBURG 2016” και την απαραίτητη πλέον συνένωση δυνάμεων, μίλησε η Ε. Πολυχρονοπούλου, εκφράζοντας αντίστοιχα την ικανοποίησή της. Είπε: «Ήμασταν πολλοί Έλληνες, ενωμένοι για έναν σκοπό. Tα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Η αιγίδα του ελληνικού κράτους ήταν πολύ σημαντική. Είχαμε τον καλύτερο χώρο και επίσης πολύ καλή προβολή από τους διοργανωτές της Έκθεσης. Το brand αρχίζει και χτίζεται και αξίζει να σημειωθεί, ότι είμαστε συνεπείς». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της “Worldwide Industrial & Marine Association” (WIMA), H. Χατζηεφραιμίδης, τόνισε: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας. Οι δύο Ενώσεις έχουν έναν κοινό στόχο, την εξωστρέφεια. Φέτος, βοήθησε πολύ και η κρατική συμμετοχή. Επειδή, πρόκειται για μία πετυχημένη και στοχευμένη Έκθεση, πρέπει να είμαστε πάλι και πάντα παρόντες».

Τέλος, ο Π. Κόκκαλης, ο οποίος ήταν ομιλητής στο διήμερο φόρουμ επιχειρήσεων και επιστημών για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Αμβούργο, αναφέρθηκε στο θεσμό “Bluegrowth”, που υλοποιείται με επιτυχία στον δήμο Πειραιά, αλλά και στην άψογη συνεργασία του δήμου με το ΕΒΕΠ, έχοντας ως επίκεντρο την εφαρμογή και επιλογή των καλύτερων δυνατών πρακτικών, τονίζοντας την «σαφέστατη πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ για την Γαλάζια Ανάπτυξη».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: