Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το “Πνεύμα των Χριστουγέννων” του Ντίκενς στο θέατρο “Αυλαία”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/12/2021

Το εμβληματικό έργο θα παιχτεί μόνον για τρεις παραστάσεις (25, 26 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου) – Σκηνοθεσία: Θανάσης Αλφόνσο

|> Ο «Πολυχώρος Αυλαία*» του Πειραιά παρουσιάζει για τρεις ακόμη παραστάσεις (25, 26 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου – 5 μμ), την θεατρική παράσταση «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων» – βασισμένο σε ένα από τα πλέον φημισμένα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς.

Όπως είναι γνωστό, ο πρωτότυπος τίτλος του είναι «A Christmas Carol» («Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα»). Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το έτος 1843 και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας αυτόν τον μοναδικό, μεγάλο Χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Πρόκειται για ένα έργο που ζέστανε τις καρδιές των ανθρώπων και συνεισέφερε στην αναζωογόνηση των Χριστουγέννων, ως γιορτή αγάπης και συμπόνιας, αφού όπως πίστευε και ο ίδιος ο συγγραφέας «η φιλοσοφία των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις καρδιές και τις σχέσεις των ανθρώπων».

Την παράσταση επιμελήθηκε και σκηνοθετεί ο ηθοποιός Θανάσης Αλφόνσο, ο οποίος σημειώνει:

«Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Τόσο ελκυστική. Δεν μπορούμε να της αντισταθούμε. Επιστρέφουμε σε αυτήν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. Πόσοι κόσμοι βρίσκονται σε αυτήν την ιστορία άραγε; Τι; Νομίζετε πως ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, έγραψε μόνο μία ιστορία; Όχι βέβαια. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες, μέσα από τις οποίες ο καθένας μας φτιάχνει με την δική του φαντασία τον δικό του κόσμο, τα δικά του τοπία, τους δικούς του χαρακτήρες. Έτσι θα γίνει και τώρα. Θα φτιάξουμε την δικιά μας Χριστουγεννιάτικη ιστορία, με πρωταγωνιστή το δικό μας Εμπενίζερ Σκρουτζ».

Το έργο

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, είναι ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο και μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν έναν ακόμη χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Εκείνη την Παραμονή Χριστουγέννων, όμως, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Ιάκωβου Μάρλεϊ, τσιγκούνης και μίζερος και αυτός, ο οποίος τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα, για να μην έχει την ίδια άσχημη κατάληξη με αυτόν.

Το ίδιο βράδυ, επισκέπτονται τον Σκρουτζ και τρία Πνεύματα των Χριστουγέννων, που το καθένα ξεχωριστά του υποδεικνύει τα λάθη του, ενώ και τα τρία μαζί καταφέρνουν από την μια στιγμή στην άλλη να αλλάξουν την συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης του Σκρουτζ και τον μετατρέψουν στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.

Συντελεστές

Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Αλφόνσο, ο ήχος και οι φωτισμοί του Λεό και παίζουν: Θανάσης Αλφόνσο, Θοδωρής Κατσικαλούδης, Βίκυ Θεοφανάκη, Γιάννης Κόρδαλης, Δανάη Νεονάκη, Σπύρος Στελιανέσης, Πάττυ Φλέσσα, Ιούλιος-Καίσαρ Αθανασίου, Μαρίνα Λυσάνδρου και ο μικρός Σπύρος Κατσικαλούδης.

(*) Κουντουριώτου 182 & 2ας Μεραρχίας Πειραιάς (Πασαλιμάνι ) τηλ. 210.4297771 – 6906.461616 E-mail: www.avlaiatheatro.gr

> Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Προπώληση: www.Ticketservices.gr & στα ταμεία του Θεάτρου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: