Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απομακρύνθηκε ένα επιβλαβές πλοίο από τον κόλπο Ελευσίνας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 14/12/2021

Το επικίνδυνο επιβατηγό- τουριστικό “Ευτυχία Π” ήταν εγκαταλειμμένο – Eίναι το 10o σκάφος που απομακρύνεται από τον ΟΛΕ

|> Ένα ακόμη επικίνδυνο -επιβλαβές πλοίο, που επί σειρά ετών ήταν εγκαταλελειμμένο στον κόλπο της Ελευσίνας, απομακρύνθηκε οριστικά από την θαλάσσια ζώνη αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ),  μετά την διενέργεια επιτυχούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Πρόκειται για το επιβατηγό- τουριστικό πλοίο “Ευτυχία Π” (Ν. Ζακύνθου 3), το οποίο βρισκόταν στη θέση  “Κρόνος” και ήταν χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο- επιβλαβές. Το πλοίο απομακρύνθηκε ρυμουλκούμενο εκτός περιοχής δικαιοδοσίας ΟΛΕ. Είχε καταφθάσει με τον ίδιο τρόπο, ρυμουλκούμενο καθ’ όσον δεν φέρει μηχανή, στις 30/6/2008 από τον λιμένα Ζακύνθου στην Ελευσίνα, όπου στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τον τότε πλοιοκτήτη του.

Με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου ΟΛΕ, Απόστολου Καμαρινάκη προς το δ.σ., τα χρήματα του τιμήματος από την εκποίηση του  Ε/Γ -Τ/Ρ  “Ευτυχία Π” που θα αποδοθούν στον ΟΛΕ, λόγω των οφειλών της πρώην πλοιοκτήτριας εταιρείας προς τον Οργανισμό, θα διατεθούν αποκλειστικά για την απομάκρυνση επικίνδυνων-επιβλαβών πλοίων από τον ιστορικό λιμένα της Ελευσίνας “Φονιάς”.

Το έργο της απομάκρυνσης ναυαγίων και επικίνδυνων επιβλαβών πλοίων, τα οποία παραμένουν επί δεκαετίες στην Ελευσίνα επιβαρύνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον και δημιουργώντας προβλήματα στην ναυσιπλοΐα, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης του ΟΛΕ. Συνολικά, από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί 10 επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία και ναυάγια από την περιοχή αρμοδιότητας του.

Ταυτόχρονα εξετάζεται και η προοπτική δημιουργίας καταδυτικών τουριστικών κέντρων στον κόλπο της Ελευσίνας και σε σημεία όπου δεν θα παρεμποδίζεται η θαλάσσια ναυσιπλοΐα, με στόχο να αξιοποιηθούν ορισμένα ναυάγια που δεν θα μπορούν να ανελκυθούν από τον βυθό, προωθώντας έτσι ένα νέο είδος τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, προς τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: