Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εργαστήριο για την Γαλάζια Ανάπτυξη στον Πειραιά

ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 04/10/2019

Το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη “Blue Lab”, είναι πλέον πραγματικότητα και ήδη άρχισε τη λειτουργία του

|> Κάλλιο αργά παρά ποτέ… καθώς ο Πειραιάς απέκτησε ένα Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη “Blue Lab” – πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα. Είναι διαθέσιμο (δωρεάν!) σε κάθε ενδιαφερόμενο, μαθητή, σπουδαστή, επιστήμονα ή φορέα, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Κάστορος 55, Πειραιάς) και χθες έγινε η παρουσίασή του.

Το “Blue Lab”, έχει ως στόχο να βοηθήσει νέους, εν δυνάμει επιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε καινοτόμους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, με την αξιοποίηση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και να φέρει σε επαφή μαθητές και φοιτητές με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Η δημιουργία και η λειτουργία του «Blue Lab» χρηματοδοτείται για δύο έτη από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Οι υπηρεσίες που παρέχει:

  • Σεμινάρια  τεχνολογίας 3D printing
  • Σεμινάρια ψηφιακής Τεχνολογίας (αυτοματισμοί, εικονική πραγματικότητα κ.ά.)
  • Διάθεση Τεχνολογικού Εξοπλισμού για εξοικειωμένους χρήστες
  • Εκπαιδευτικές  επισκέψεις (μαθητές, σπουδαστές)
  • Υποστήριξη  νέων επιχειρηματικών ιδεών (Διάγνωση επιχειρηματικών αναγκών, εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας, εξατομικευμένες υπηρεσίες Mentoring και Coaching).

Στο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», αναφέρθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος  της εταιρείας «Planet» Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν επίσης η αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών & Εθνικών Πόρων Ανδριάνα Ζαρακέλη και ο  αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης.

Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του «Blue Lab» όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του εξελιγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και στις αίθουσες όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια και παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες στους συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σύμβουλος Αντρέας Κάνταρος παρουσίασε τον τεχνολογικό εξοπλισμό 3D του Blue Lab, όπου οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη σάρωση και στη συνέχεια την τρισδιάστατη εκτύπωση διαφόρων αντικειμένων. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την επίδειξη του τεχνολογικού εξοπλισμού αυτοματισμών του Κέντρου από τον τεχνικό σύμβουλο Χρήστο Σαργέντη. Ειδικότερα, είδαν πως, από έναν αισθητήρα υγρασίας, συλλέχτηκαν δεδομένα τα οποία αποτυπώθηκαν επί τόπου στην οθόνη του υπολογιστή.

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου στην ομιλία της ανέφερε πως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αποκτά ένα Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο διαθέτει την αιχμή της τεχνολογίας για χρήση από νεοφυείς επιχειρήσεις, νέους, σχολεία και φοιτητές. Επιπλέον τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τέτοιες δράσεις και στο μέλλον, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάνω απ’ όλα επιθυμούμε την ανάπτυξη, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Η Σταυρούλα Αντωνάκου επεσήμανε ότι «αυτό το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και ότι οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε». H αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, τόνισε επίσης ότι «στόχος μας είναι να το υποστηρίξουμε εκτός από τα δύο πρώτα χρόνια και τα επόμενα και με άλλα έργα, τα οποία θα έχουν διασύνδεση με το Κέντρο Καινοτομίας». Υπογράμμισε δε πως η αντιπεριφέρεια θα συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την ανάπτυξη στον Πειραιά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή  του τόνισε  πως με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζει σήμερα ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab». Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως ο Δήμος Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Γαλάζια Οικονομία, λέγοντας πως γι΄ αυτή τη στρατηγική έχει βραβευθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε πως το «Blue Lab», είναι μια καινοτομία για τη χώρα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίου ή αυτοδιοίκησης και αυτό, όπως ανέφερε, είναι σημαντικό. Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε  επίσης πως θα επισκέπτονται το «Blue Lab» μαθητές, φοιτητές, αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι θα βρουν καινοτόμες λύσεις και υποστήριξη στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας. Τέλος, ο κ. Μώραλης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που για 2 έτη έχει αναλάβει  να υποστηρίζει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» μια πολύ έμπειρη εταιρεία με κύρος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, στη σύντομη  παρέμβασή του, επεσήμανε πως αυτό που τόσα χρόνια ακούμε ως ελληνική πατέντα γίνεται πράξη στο «γαλάζιο εργαστήριο» του Πειραιά.  Σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει πράξη μία καινοτόμο ιδέα, σε πολύ λιγότερο χρόνο και με καλύτερο αποτέλεσμα. Συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής γι΄ αυτό το οποίο προσφέρουν στην επιχειρηματικότητα, όχι μόνο στους νέους ανθρώπους – όπως είπε – αλλά και σε όλους που θέλουν να ξεκινήσουν να επιχειρούν. Διότι – κατέληξε – η νεοφυής επιχείρηση δεν έχει ηλικιακό όριο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Planet A.E. Χρήστος Γιαννακόπουλος σε δήλωσή του, ανέφερε ότι είναι χαρούμενος για την έναρξη του Κέντρου  καθώς και για τη δυνατότητα που δίνεται στην Planet  να υποστηρίξει, όπως είπε, την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για το ιδιαίτερα καινοτόμο εγχείρημα του Δήμου με την υποστήριξη της Περιφέρειας. Επίσης, ο κ.  Γιαννακόπουλος σημείωσε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό που της έχει ανατεθεί από τον Δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι  ανάγκες του κοινού του Πειραιά και των επιχειρήσεων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το “Blue Lab”

Το Blue Lab αποτελεί το πρώτο κέντρο προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά που σκοπό έχει να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων, ιδεών και προϊόντων με χρήση προηγμένης τεχνολογίας, πάντα με γνώμονα τη Γαλάζια Οικονομία. 

Αποτελεί έναν μοντέρνο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο που υποδέχεται νέους που θέλουν να αναπτύξουν τεχνολογικές και επιχειρηματικές δεξιότητες, καλλιεργώντας, μέσα από μια σειρά υπηρεσιών, το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στο «γαλάζιο εργαστήριο» του Δήμου Πειραιά οι νέοι έχουν την δυνατότητα να υποστηριχτούν συνολικά για την υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών, να γνωρίσουν, να εκπαιδευτούν και να πειραματιστούν πάνω σε κύριες τεχνολογίες ευρείας εφαρμογής, όπως αυτές του 3D printing και των μικροηλεκτρονικών συστημάτων και να μάθουν για τις σύγχρονες τάσεις της γαλάζιας ανάπτυξης όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα. 

Ταυτόχρονα, και μέσα από μια σειρά παράλληλων ενεργειών όπως workshops, σεμινάρια, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες κ.ά., το κέντρο δημιουργεί ένα δυναμικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αγοράς και επιχειρηματικών ομάδων, με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και τη δημιουργία ευκαιριών χρηματοδότησης καθώς και συνεργασιών.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου κινούνται πάνω σε 2 άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την αξιοποίηση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ ο δεύτερος άξονας την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών. Οι υπηρεσίες του πρώτου άξονα, περιλαμβάνουν σεμινάρια τρισδιάστατου σχεδιασμού, σεμινάρια τρισδιάστατης εκτύπωσης και σεμινάρια αυτοματισμών και εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Blue Lab παρέχεται βάσει προγραμματισμού και σε εξοικειωμένους χρήστες που θέλουν να πειραματιστούν ή να αναπτύξουν συγκεκριμένα προϊόντα, βασισμένα πάντα στη γαλάζια ανάπτυξη. Επιπλέον το Κέντρο παρέχει ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και να δουν πως αυτές συνδράμουν στη γαλάζια οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Ο δεύτερος άξονας υπηρεσιών περιλαμβάνει την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών. Οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται σε ομάδες εν δυνάμει επιχειρηματιών, σπουδαστές ή και μεμονωμένα άτομα που σκοπεύουν να αναλάβουν εγχειρήματα με υψηλή απόδοση επένδυσης στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας και επιθυμούν να ωριμάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες προκειμένου αυτές να εξελιχθούν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η μετάβαση από τον πειραματισμό και την παραγωγή πρωτοτύπων προϊόντων στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχημάτων στη Γαλάζια Οικονομία.

Οι υπηρεσίες του Blue Lab απευθύνονται σε:

  • Ομάδες ή άτομα που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να πειραματιστούν με τη χρήση προηγμένων μηχανημάτων 3σδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης αλλά και εξελιγμένων αισθητήρων, ενεργοποιητών και μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων
  • Σε εξοικειωμένα με τον ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό άτομα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό προκειμένου να παραχθούν δοκιμαστικά προϊόντα στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας
  • Σε ομάδες εν δυνάμει επιχειρηματιών, σπουδαστές ή και μεμονωμένα άτομα που έχουν κάποια επιχειρηματική ιδέα στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης και χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση προκειμένου να την εξελίξουν επιχειρηματικά
  • Σε σχολεία (πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ή ομάδες σπουδαστών ή μαθητών που θέλουν να γνωρίσουν τις δυνατότητες του προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: