Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα gadgets των αρχαίων Ελλήνων αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!

FLASH στις 23/12/2021

Το Μουσείο Κοτσανά φιλοξενεί το “Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας” – Μία δράση γεμάτη τεχνολογία, επιστήμη, φιλοσοφία και ψυχαγωγία

|> Το «Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας» ανοίγει τις πόρτες του στο Μουσείο Κοτσανά* για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους με εορταστική διάθεση και πολλές εκπλήξεις!

Το Μουσείο Κοτσανά φορά τα γιορτινά του και δίνει ραντεβού αυτόν τον μήνα και τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς με ένα πολλά υποσχόμενο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων γεμάτο τεχνολογία, επιστήμη, φιλοσοφία και ψυχαγωγία!

  • Υπήρχαν άραγε οικολογικά ξυπνητήρια, αυτόματα ρολόγια και συναγερμοί στην Αρχαία Ελλάδα;
  • Είναι δυνατόν ένας καθρέφτης να κινείται και να παίζει μουσική;
  • Πώς γίνεται μια κανάτα να σερβίρει ό,τι εμείς της παραγγείλουμε;

Τα gadgets των αρχαίων Ελλήνων μάς αποκαλύπτουν τα μυστικά τους μέσα από μια σειρά θεματικών περιηγήσεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα ενθουσιάσουν!

  • Παρασκευή 24/12 και ώρα 12:00

«Η έξυπνη κανάτα!»
Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Είστε έτοιμοι για μια μεθυστική περιπέτεια στον γιορτινό κόσμο της γνώσης και της ψυχαγωγίας;

Άραγε τι να υπήρχε μέσα σε ένα αρχαίο σπίτι; Ποια μπορεί να ήταν τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι αρχαίοι Έλληνες και ποια σε ένα συμπόσιο;

Ο κάνθαρος, η κύλικα και ο αρχαίος κρατήρας μάς οδηγούν βήμα βήμα στην ευφυέστατη πρωταγωνίστρια Οινοχόη! Ο λόγος για το περίφημο αγγείο που έκανε τα παραγγέλματα μας πραγματικότητα! Πότε μάς σέρβιρε οίνο πότε νερό και πότε και τα δύο! Η «έξυπνη κανάτα» μάς βοηθά να ξετυλίξουμε το κουβάρι ώστε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της αλλά και να μάθουμε ποιες μπορεί να ήταν οι γευστικές απολαύσεις που τη συνόδευαν καθώς και ποιες οι πνευματικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συμποσίων.

  • Παρασκευή 24/12 και ώρα 13:30

«Το ξυπνητήρι της φύσης»
Θεματική περιήγηση για ενήλικες (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

Αέρας και νερό συμμαχούν με τον χρόνο και τον μετρούν «στάλα στάλα!»

Εμπνευστής ένας σπουδαίος εφευρέτης της αρχαιότητας. Ο φιλόσοφος Πλάτωνας μάς συστήνει το πρώτο «φυσικό» ξυπνητήρι που μπορούσε να προγραμματιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες μας.

Φύση, χρόνος, άνθρωπος και Θεοί ενώνονται με όχημα την πρώτη συσκευή αφύπνισης στην ιστορία!  Το πρώτο του χτύπημα ήχησε πριν 2.500 χρόνια και φέτος χτυπά ξανά στην καρδιά της σημερινής Αθήνας συνομιλώντας με την οικολογική φιλοσοφία της τεχνολογίας. Λειτουργεί «δίχως αναβολή»  και περιμένει όλους μας να το ακούσουμε!

  • Κυριακή 26/12 και ώρα 12:00

«Το Δώρο των Χριστουγέννων στο Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας» Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Την επομένη των Χριστουγέννων ένα γιορτινό εργαστήρι έρχεται να μας γεμίσει χαμόγελα και δημιουργική διάθεση!

Ποια ήταν τα δώρα που «αντάλλασσαν» και απολάμβαναν στην Αρχαία Ελλάδα;  Ο Προμηθέας αναλαμβάνει δράση για να μας θυμίσει ότι καθένας μας είναι μοναδικός και ένα ξεχωριστό δώρο τον περιμένει!

Από τη φωτιά μέχρι το καβούκι της χελώνας, το κουβάρι του μύθου ξεκινά να ξετυλίγεται! Σπουδαία δώρα μάς αποκαλύπτονται και μας καλούν να φανταστούμε αυτά που δεν έχουν ακόμα γίνει! Ένας γρίφος αγάπης που θα μας χαρίσει το δικό μας δώρο-έκπληξη!

  • Τρίτη 28/12 και ώρα 12:30

«Καθρέφτη, Καθρεφτάκι μου»

Ο μουσικός καθρέφτης του Κτησιβίου  Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Άραγε υπήρχαν καθρέφτες στην Αρχαία Ελλάδα; Ποια να ήταν άραγε η μόδα στα μαλλιά και στα γένια; Κομμώσεις ανδρικές και γυναικείες, καλλωπισμοί, ψιμύθια, υλικά, τάσεις και χρώματα μάς αποκαλύπτονται μέσα από τους συμμάχους τους στη φύση! Από τον 5ο αιώνα μέχρι και τις αρχές της Βυζαντινής περιόδου το είδωλο μάς ταξιδεύει μουσικά μέσα από τον καθρέφτη του Κτησιβίου!

Κάλλος και τεχνολογία δίνουν ραντεβού με τη μουσική! Η ομορφιά και η περιποίηση αναβιώνουν μέσα από το ανδρικό και γυναικείο κόσμημα και αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Είστε έτοιμοι να φτιάξουμε τη δική μας;

  • Τετάρτη 29/12 και ώρα 12:30

«Ρομπότ δύο σε ένα», Η αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος
Θεματική περιήγηση για ενήλικες (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

Ένα «ιδιοφυές» ρομπότ σε μορφή ανθρώπου σερβίρει κρασί με ευκολία και προσφέρει διασκέδαση στους καλεσμένους του οικοδεσπότη σε ένα δείπνο αλλιώτικο από τα άλλα!

Το πρώτο ρομπότ στην ιστορία της τεχνολογίας ακούει στο όνομα μιας  αυτόματης υπηρέτριας. Η λειτουργία του δεν βασίζεται ούτε σε μπαταρία ούτε σε ηλεκτρισμό. Σύμμαχός του είναι τα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης αλλά και η ικανότητα του εφευρέτη του να τα κάνει «μαγικά».

Στο «Έξυπνο σπίτι της Αρχαιότητας» οι επισκέπτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον τεχνολογικό εντυπωσιασμό. Εσείς λάβατε πρόσκληση;

  • Πέμπτη 30/12 και ώρα 12:00

«Θέατρο κινητό!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Μα γίνεται ένα θέατρο να είναι ζωντανό;!

Είστε έτοιμοι να εξιχνιάσετε ένα μυστήριο που προέρχεται από τον 3ο αιώνα π.Χ.; Λέξεις κλειδιά: Φίλων ο Βυζάντιος και Ήρων ο Αλεξανδρεύς!

Προσοχή! Για να φτάσουμε σε λέξη-κλειδί, θα χρειαστεί να περάσουμε από τρεις δοκιμασίες: Κωμωδία, τραγωδία και σατυρικό δράμα. Σύμμαχοί μας ο Αριστοφάνης, ο Σοφοκλής και ο Αισχύλος.

Οι δραματικοί αγώνες ξεκινούν! Οι μικροί αρχαίοι υποκριτές – ηθοποιοί λαμβάνουν θέση σε ένα ταξίδι που φτάνει μέχρι τις μέρες μας και εξερευνά όλη την ιστορία και την τεχνολογία των αρχαίων θεάτρων.

  • Παρασκευή 31/12 και ώρα 12:00

«Αντίστροφη μέτρηση, φυσικά!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Έτοιμοι να «αδράξουμε τη μέρα» λίγο πριν τον ερχομό της νέας χρονιάς; Δίνουμε ραντεβού με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη υπό τον ήχο μιας λαλίτσας!

Οι εφευρέτες της αρχαιότητας μάς αποκαλύπτουν πως κατάφερναν να ξυπνούν νωρίς και να αξιοποιούν τη μέρα τους μέσα από την εξερεύνηση, την ανακάλυψη, την παρατήρηση και τη χαρά της σπουδής.  Φιλοσοφικές θεωρίες που έμειναν στην ιστορία έρχονται σε πρώτο πλάνο δίνοντας τη σκυτάλη στις «ιδέες», την «αλήθεια», την «αγάπη» και τον «κόσμο».

Εσύ θα καταφέρεις να φτάσεις στην ώρα σου;

  • Τρίτη 4/1/2022 και ώρα 12:00

«Στην υγειά του ρομπότ!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Άραγε υπήρχαν ρομπότ στην αρχαιότητα;  Οι μικροί εξερευνητές επιβιβάζονται στη χρονοκάψουλα, αποφασισμένοι να βρουν απαντήσεις! Στη διαδρομή τους θα συναντήσουν μυθικά ρομπότ, αυτοματισμούς και ιπτάμενες μηχανές. Συλλέγουν σημαντικά στοιχεία μετά από εξονυχιστικές συνεντεύξεις με τον Φίλωνα, τον Ήρωνα και τον Αρχύτα. Συνοδοιπόρος τους ο θεός Ήφαιστος!

Εσύ θα μπεις  στην ομάδα των εξερευνητών της αρχαιότητας;

  • Πέμπτη 6/1/2022 και ώρα 12:00

«Ραντεβού κάτω από το ρολόι»
Θεματική περιήγηση για ενήλικες (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

Η μέτρηση του χρόνου έχει απασχολήσει τον άνθρωπο σε κάθε γωνία της Γης.

Ο ζωογόνος ήλιος ήταν αυτός που, έδινε μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μετρούν τις ώρες. Τα φμισμένα ηλιακά ρολόγια απαιτούσαν χρήση σε εξωτερικό χώρο και λειτουργούσαν μόνο υπό συνθήκες ηλιοφάνειας.

Όμως, ένας από τους  σπουδαιότερους μηχανικούς της αρχαιότητας δεν αρκέστηκε σε αυτό και κατασκεύασε ένα ρολόι ικανό να μετρά τις ώρες όλο το 24ώρο.

Το «αθάνατο ρολόι» της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, με μέγεθος που να επιτρέπει την οικιακή χρήση, έρχεται να μας «φωτίσει» με την ευφυή του λειτουργία και τις περίτεχνες λεπτομέρειες του.

  • Κυριακή 9/1/2022 και ώρα 12:00

«Κτησίβιε, πες μου τι μέρα είναι;»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Κάθε ώρα, κάθε στιγμή μετρά! Ο χρόνος στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γεμάτος συγκινήσεις, μόχθο, αθλητικές γιορτές και ευτυχή, ατυχή ή περιπετειώδη καλέσματα όπου όλοι έπρεπε να είναι συνεπείς. Πως τα κατάφερναν άραγε;

Ηλιακά και υδραυλικά ωρολόγια, ωρολόγια «αράχνες» αλλά και το αττικό και σεληνιακό ημερολόγιο μάς δίνουν πολύτιμα στοιχεία για να φτάσουμε στη Γεναριάτικη διάθεση του Ποσειδώνα και του Γαμηλίωνα!

Η μέτρηση του χρόνου στα καλύτερα της! Εσύ ποια μέθοδο θα ακολουθήσεις;

>>> Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:

  • Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.
  • Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 12 άτομα
  • Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη των δράσεων.
  • Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
  • Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

(*) Μουσείο Κοτσανά – Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Τηλ. 211 411 0044, 6907.292002 E-mail: info@kotsanas.com

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: