Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Maersk Honam: Τα απόβλητα αναλαμβάνει η Polyeco Group

Χωρίς κατηγορία στις 16/02/2020

Το πλοίο υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα

|> Στις 6 Μαρτίου του 2018, το 353 μέτρων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Honam, υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, με κατεύθυνση τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Όλο το φορτίο στο πρωραίο τμήμα του πλοίου και οι χώροι ενδιαίτησης κάηκαν ολοσχερώς.

Το φορτίο που καταστράφηκε περιελάμβανε από εξαρτήματα αυτοκινήτων, μηχανήματα / εξοπλισμό, εργαλεία χειρός, χημικά προϊόντα, υγρά χύδην, ηλεκτρονικά είδη, υφάσματα, πλαστικά, τρόφιμα, δομικά και οικοδομικά υλικά, μέταλλα κ.α. Περίπου 20.000 τόνοι αποβλήτων που παράχθηκαν, απομακρύνθηκαν από το πλοίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Χαλίντ (Port Khalid) στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για προσωρινή αποθήκευση σε ανοιχτού τύπου εμπορευματοκιβώτια 6 μέτρων.

Ανάθεση έργου

Η Green Evolution Environmental Services LLC, είναι μια εταιρεία ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε ειδικά για την ανάληψη και εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και εδρεύει στη Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Μάρτιο του 2019 κατέθεσε πρόταση για την διαχείριση, επεξεργασία και τελική διάθεση όλων των αποβλήτων που παράχθηκαν από το C/S Maersk Honam και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι Χαλίντ. Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης έργου και στις 8 Δεκεμβρίου του 2019 παραδόθηκε στην εταιρεία η διαχείρισή του.

Για την ανάληψη του έργου υπήρξε έντονος ανταγωνισμός απέναντι σε εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς. Ωστόσο η τεχνογνωσία της Polyeco Group, η πολύχρονη διεθνής παρουσία και η αξιοπιστία της υπερίσχυσαν, αναδεικνύοντας την εταιρεία ως τον τελικό ανάδοχο. Η σημασία του έργου τόσο για την εταιρεία όσο και για την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια είναι κομβική. Η Polyeco Group μέσω του συγκεκριμένου έργου αλλά και γενικότερα της ολοένα και πιο έντονης δραστηριότητας της στις χώρες της Μ. Ανατολής και στις χώρες του Κόλπου, έχει την ευκαιρία να αναδείξει τα δυναμικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία για τα οποία διακρίνεται παγκοσμίως καθώς και ένα θετικό αντίκτυπο για το ελληνικό επιχειρείν.

Διαχείριση 

Η διαχείριση του έργου είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να εξασφαλιστεί ο πελάτης από τυχόν περαιτέρω ευθύνες και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος εκτέλεσης του. Η ευελιξία και η καλή γνώση των επιλογών διαχείρισης των αποβλήτων είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του έργου κάτω από υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Μία από τις κύριες προκλήσεις στη διαχείριση αποβλήτων του έργου είναι να αξιοποιηθούν οι καλύτερες διαθέσιμες εγκαταστάσεις τελικής επεξεργασίας τόσο σε τοπικό (ΗΑΕ) όσο και σε διεθνές επίπεδο (Ευρώπη). Όλες οι εγκαταστάσεις που έχουν επιλεγεί είναι πλήρως αδειοδοτημένες για κάθε είδους αποβλήτου που θα παραλαμβάνουν. Τα διαφορετικά είδη αποβλήτων Θα παραδοθούν για διεργασίες ανάκτησης ανόργανου υλικού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική πρώτη ύλη, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Όλες οι εργασίες που θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια του έργου θα εποπτεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό: Ειδικούς σε θέματα Επικίνδυνων Αποβλήτων, Χημικούς Μηχανικούς, Χημικούς Ναυτιλίας, Πιστοποιημένους Συμβούλους Ασφαλούς Μεταφοράς Επικινδύνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ), καθώς επίσης από εξειδικευμένους και πεπειραμένους τεχνικούς. Μία πολυάριθμη ομάδα Ελλήνων θα διασφαλίσει όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους εποπτείας και ελέγχου.

Δεδομένου ότι η ταξινόμηση των αποβλήτων βασίζεται κυρίως στην ταυτοποίηση των επικίνδυνων ιδιοτήτων των ουσιών, ειδικός φορητός εξοπλισμός, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε έργο τέτοιου μεγέθους, για την ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό αγνώστων ρευμάτων αποβλήτων, μαζί με μια πληθώρα εργαστηριακού εξοπλισμού και λοιπού επιστημονικού εξοπλισμού και θα αποτελέσουν μέρος του ειδικού κινητού εργαστηρίου που θα στηθεί στο εργοτάξιο. Ο προαναφερόμενος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας και οι σχετικές δοκιμές πεδίου θα δώσουν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τα διάφορα ρεύματα αποβλήτων, συμβάλλοντας στην ταξινόμησή τους.

Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος της Polyeco Group δήλωσε σχετικά:

«Το συγκεκριμένο έργο, είναι το επιστέγασμα της διεθνούς επιχειρηματικής επέκτασης της POLYECO GROUP. H εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με την πρόοδο της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής ναυτιλίας. Είμαστε ευγνώμονες, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας όσο και στους πελάτες μας, που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια. Και είμαστε υπερήφανοι που ως ελληνική εταιρεία, είμαστε σε θέση να δώσουμε λύση σε κάθε περιβαλλοντικό ατύχημα και σε οποιοδήποτε μέρος του Πλανήτη».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: