Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ένα ελληνικό έργο στα 10 καλύτερα βιβλία του κόσμου!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 12/03/2020

Το amazon ανέδειξε το βιβλίο «Αχιλληίς» του Ηλία Μαλανδρή (εκδόσεις “Περίπλους”) ανάμεσα στις δέκα καλύτερες εκδόσεις του κόσμου

|> Στα δέκα καλύτερα βιβλία του κόσμου, ανέδειξε το Amazon το έργο “Αχιλληίς” του Ηλία Μαλανδρή, των εκδόσεων “Περίπλους” του Διονύση Βίτσου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2003 και δημιούργησε πολλά σχόλια. Αποτελεί μία μελέτη πάνω στο χαμένο έργο του Αισχύλου και περιλαμβάνει τα έργα “Μυρμιδόνες”, “Νηρηίδες” και “Φρύγες”.

Το βιβλίο προσπαθεί να ανιχνεύσει με τη βοήθεια των σπαραγμάτων που έχουν διασωθεί από παπύρους και έμμεσες πηγές τη συγγραφή ενός από τα σημαντικότερα χαμένα αριστουργήματα του μεγάλου δραματουργού που φαίνεται ότι άσκησε τεράστια επιρροή στους ποιητές της εποχής του. Η ιστορία του Αχιλλέα, του πρώτου θεατρικού έργου που μας πληροφορεί για την ομοφυλοφιλία ως τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων, όπως προβάλλεται μέσα από την αισχύλεια και την ομηρική κοσμοθεωρία αλλάζει μια για πάντα τα δεδομένα και τοποθετεί νέες βάσεις στην έρευνά μας για την αρχαία τραγωδία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Όταν παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο με τον Μάριο Φραγκούλη στο ρόλο του Αχιλλέα  και την Μπεμπεδέλη Εκάβη, σε σκηνοθεσία του Χαραλάμπους από τον ΘΟΚ (φωτογραφίες) μέσα σε ένα καταιγισμό αρνητικών άρθρων, από μεγάλη μερίδα του τύπου, κατηγορήθηκαν οι συντελεστές του εγχειρήματος για παραποίηση του έργου, ακόμα και για θρασύτητα του δημιουργού που τόλμησε να παρουσιάσει ένα τέτοιο έργο, που μιλούσε τολμηρά για την ομοφυλοφιλική σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο και μάλιστα με στίχους του Αισχύλου, τους οποίους τότε οι Έλληνες επικριτές αμφισβήτησαν.

Δεκαέξι χρόνια μετά κι ενώ η μελέτη αυτή πωλείται στον διαδικτυακό τόπο του Amazon, από το 2010, ο διεθνής ιστότοπος συμπεριλαμβάνει αυτό το βιβλίο ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία στον κόσμο, στο είδος του. Συγκεκριμένα έρχεται στην 8η θέση και φιγουράρει ανάμεσα σε βιβλία κορυφαίων μελετητών, αποτελώντας μια ύψιστη τιμή για την Ελλάδα του σήμερα.

Ποιός είναι ο Ηλίας Μαλανδρής

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κάσσο. Σπούδασε θέατρο στο Ωδείο Αθηνών, θεατρολογία, σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο New York University. Από το 1987 εργάζεται στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας και το κανάλι Blumberg στην Νέα Υόρκη.

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 1000 εκπομπές ποικίλου περιεχομένου και παρουσίαζε την εκπομπή «‘Εστιν Ουν» με θέμα την αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος από το 1992 μέχρι το 2001. Η σειρά του «Δοκιμή: Τέταρτη Διάσταση» που ήταν μια δραματοποίηση των έργων του Γιάννη Ρίτσου τιμήθηκε από την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Complutance της Μαδρίτης και παρουσιάζεται στον κύκλο μαθημάτων της έδρας αυτής. Άξιες λόγου ήταν οι εκπομπές του αφιερώματα στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης, του Αμφιθεάτρου, του ΘΟΚ και άλλων οργανισμών καθώς και η σειρά «Οι δρόμοι του Αρχάγελλου» που αφορούσε τη ζωή και την τέχνη του Μίκη Θεοδωράκη. Έχει γυρίσει τρεις ταινίες μεσαίου μήκους: «Το νερό», «Άσματα Αγωνίας», «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου».

Το 2000 παρουσίασε ένα ντοκυμανταίρ για τα αρχαιοελληνικά έθιμα στη Θράκη με τίτλο «Τσαουσλή». Το 1997 σε συνεργασία με την Euro Info Media και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών παρουσίασε δύο έργα του Άγγελου Σικελιανού «Ο Τελευταίος Ορφικός Διθύραμβος» και «Ο Δαίδαλος στην Κρήτη» σε πρώτη παγκόσμια παράσταση στο αρχαίο στάδιο των Δελφών.

Σκηνοθέτησε παραστάσεις στα περισσότερα Αρχαιοελληνικά και Ρωμαϊκά θέατρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα.

Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες και περιοδικά, όπως στις: “Ακρόπολις”,”«Καθημερινή”, “Ημερησία”,  “Πολιτικά Θέματα” κ.ά..

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: