Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε η Σωτηρία Λεονάρδου – η φωνή του “Ρεμπέτικου”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 10/11/2019

Υπήρξε μία σημαντική παρουσία στο τραγούδι και στο σινεμά, με σφαιρικές σπουδές στην Τέχνη

|> Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σωτηρία Λεονάρδου – γνωστότερη από το “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη, έφυγε από τη ζωή, μετά από μία μακροχρόνια ασθένεια που την είχε καθηλώσει στο κρεβάτι.

Η Σωτηρία Λεονάρδου είχε διαπρέψει με την εμβληματική ερμηνεία της στην κινηματογραφική δημιουργία του Κώστα Φέρρη, με τον οποίο είχε συνυπογράψει το σενάριο. Για την ερμηνεία της βραβεύτηκε το 1984 με το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην ταινία ερμήνευσε επίσης μοναδικά το τραγούδι “Καίγομαι – Καίγομαι” σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους του Νίκου Γκάτσου.

Συμμετείχε και σε άλλες ταινίες, ενώ το 1996 τιμήθηκε με το 2ο κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Ακροπόλ”.

Η εκλιπούσα είχε προσφέρει αρκετές αξιόλογες δουλειές στην ελληνική δισκογραφία, όπως τα προσωπικά άλμπουμ της “Δεν έχω χρόνο μάτια μου”, “Γυναίκες” και “MIS”, ενώ συμμετείχε και σε δίσκους του Σταύρου Ξαρχάκου, των “Πυξ Λαξ” κι άλλων, καθώς και σε πολλές συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκη. Επίσης συμμετείχε σε δουλειές του Νικόλα Άσιμου Παράλληλα πήρε μέρος σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Η Σωτηρία Λεονάρδου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική, θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες. Υπήρξε μαθήτρια του Γιέρζυ Γκροτόφσκι στη Νότιο Ιταλία, παρακολούθησε σεμινάριο ινδικού θεάτρου Κατάκαλι στην Ινδία και «αφρικάνικη τελετουργική μαγεία στο θέατρο» στη Νότιο Αφρική όπου έζησε για τέσσερα χρόνια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: