Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ορατόριο του Γ. Θεοφάνους για την Παναγία στο Μέγαρο

FLASH στις 27/01/2019

Υπερπαραγωγή υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου

|> Το Ινστιτούτο “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός”, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων, μαζί με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα προβούν στην παρουσίαση ενός σύγχρονου ορατόριου για την Παναγία με τίτλο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» σε σύνθεση του Γιώργου Θεοφάνους και σε κείμενα και σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου.

Με αφορμή τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή Της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό Της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα Του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων. Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές ποικίλου ακροατηρίου, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια.

Η μουσική είναι γραμμένη από τον Γιώργο Θεοφάνους, πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος. Περιλαμβάνονται ποιήματα του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου, του Γέροντος Θεοκλήτου του Διονυσιάτου κ.ά., καθώς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών όπως των Κ. Καβάφη, Κ. Βάρναλη, Ι. Δροσίνη, Κ. Μόντη κ.ά.

Η πρωτότυπη μουσική, πλαισιώνεται από ύμνους και τροπάρια στην Παναγία για την ζωή Της, Σύλληψη – Εισόδια – Ευαγγελισμός – Γάμος της Κανά – Κοίμηση -Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας – Αγία Ζώνη, καθώς και ύμνους για την Γέννηση και τα Πάθη του Ιησού Χριστού.

Η μουσική εκτελείται από συμφωνική ορχήστρα, σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασσικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και με την συμμετοχή γνωστών μοναδικών ερμηνευτών κλασσικού, παραδοσιακού και έντεχνου ρεπερτορίου.

Η σκηνική δράση υπηρετείται από μια ομάδα ηθοποιών οι οποίοι συνδέουν τις ενότητες της παράστασης δίνοντας πνοή στα κείμενα της Δέσποινας Γκάτζιου.

Το έργο συνδυάζει κλασσικές δομές με σύγχρονο ύφος. Το επιπλέον στοιχείο είναι η εικόνα, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά η συμπληρώνει το σκηνικό.

Μοναδικές σκηνές, ειδικά κινηματογραφημένες για την παράσταση, στα Ιεροσόλυμα, εκεί όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και κοιμήθηκε η Παναγία, αλλά και ο Χριστός, μέχρι τα Πάθη και την Ανάστασή Του, καθώς και σκηνές από την Μονή Βατοπαιδίου, την ζωή και το έργο των μοναχών της Μονής, στο «Περιβόλι της Παναγίας».

Στην σκηνή θα βρίσκονται πάνω από 250 συντελεστές. Διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας: Γιώργος Θεοφάνους

Σολίστ: Μιχαήλ Κολοκοτρώνης. Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου και Πέτρος Γαϊτάνος, όπως και ο βαρύτονος:Κύρος Πατσαλίδης, η μεσόφωνος: Ινές Ζήκου και συμμετέχουν η Σοφία Μάνου και η Λυδία Σέρβου

Ενορχηστρώσεις συμφωνικής ορχήστρας: Ντίνος Γιωργούντζος Επιμέλεια ενορχηστρώσεων για την ορχήστρα Κανών: Μαρία Κοτζάστρατη. Ενορχήστρωση στην άρια «Μαρία»: Αντώνης Σουσάμογλου. Ενορχήστρωση στο «Τεμ-ρι-ρεμ»: Γιώργος Κάρβελος. Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Λαϊκή-Παραδοσιακή Ορχήστρα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: Κανών με καλλιτεχνική διεύθυνση του Γεώργιου Δεμελή. Παιδική Παραδοσιακή-Βυζαντινή Χορωδία & Ορχήστρα: Μουσικό σχολείο Ίλιον. Ενορχήστρωση & διδασκαλία μουσικών: Έφη Ζαϊτίδη. Εναρμόνιση & διδασκαλία Μύριαμ Μαρίνου.

Μικτή Νεανική Χορωδία Επτάχορδη Λύρα Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου
Παιδική χορωδία Δήμου Διονύσου
Εναρμόνιση & Διδασκαλία: Χρυσούλα Τσιμούρη
Συμμετέχουν οι μαθητές από το μουσικό εργαστήρι Λευκωσίας: Άντρεα Ιακωβίδου, Μάρκος Μιλτιάδους

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριαλένα Ροζάκη
Κίνηση & Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Σκηνική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Άση Δημητρολοπούλου
Ηθοποιοί επί σκηνής: Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Τσούρμας, Ιωάννης Μπισμπικόπουλος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Στέλιος Χατζηγεωργίου, Σωτήρης Μεντζέλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Μαριαλένα Ροζάκη και ο μικρός Γιάννος Κοιλάκος,

Σχεδιασμός Φώτων: Σπύρος Κουρκουμέλης
Σχεδιασμός Ήχου: Παύλος Σαπουντζής
Βίντεο & μοντάζ: Νικόλας Οικονομίδης

Το ορατόριο “Παναγία-Η Μητέρα του Φωτός” θα παρουσιαστεί σε δύο παραστάσεις, που πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 7 και 8 Φεβρουαρίου (8 μμ).

Στο πλαίσιο των κοινωφελών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός” η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτίο προτεραιότητος και για τις δύο παραστάσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: