Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ευνοϊκή τροπολογία για πρώην εργαζόμενους σε εταιρείες πτωχευμένες – Δεν θα προηγούνται οι τράπεζες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 31/07/2020

Υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής με  ευρύτερη πλειοψηφία, και αφορούσε το απλήρωτο προσωπικό της “Ελευθεροτυπίας”

|> Με μία φιλεργατική κίνηση, η κυβέρνηση έκανε “ρουά ματ” σε έναν αντεργατικό νόμο! Συγκεκριμένα, με τροπολογία που πέρασε χθες το βράδυ από τη Βουλή, στις απαιτήσεις σε περιπτώσεις πτωχεύσεων θα προηγούνται οι εργαζόμενοι και όχι οι τράπεζες, όπως είχε νομοθετηθεί το 2015.

Η εν λόγω τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής με  ευρύτερη πλειοψηφία, αφορούσε τους πρώην εργαζόμενους της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” προκειμένου να προηγηθούν των τραπεζών και να λάβουν μέρος των δεδουλευμένων τους, από την πώληση του κτηρίου της πτωχευμένης εταιρείας “Χ.Κ. Τεγόπουλος”. Και αποτελεί “φωτογραφία” για την περίπτωση των πρώην εργαζομένων στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα “Εξπρές”, που τους οφείλονται δεδουλευμένα έως και άνω των δύο ετών. Επίσης και για πρώην εργαζόμενους σε άλλα ΜΜΕ ή σε άλλες πτωχευμένες επιχειρήσεις της ίδιας περίπτωσης.

Στην ερμηνευτική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο αφορά τις ρυθμίσεις για την διασφάλιση της ποιότητας της υγείας, κ.λπ., επισημαίνεται ότι οι απαιτήσεις τους ικανοποιούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα από τα εκπλειστηριάσματα, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών. Το ευεργετικό αυτό προνόμιο των εργαζομένων είχε καταργηθεί νομοθετικά μετά το 2015 και δεν ήταν πρώτες στην κατάταξη οι εργατικές απαιτήσεις έναντι των λοιπών πιστωτών μιας επιχείρησης η οποία είχε πτώχευση.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας «σκοπός της τροπολογίας είναι να υπάρξει μια αποσαφήνιση των διατάξεων των ν. 4335 και 4336/2015 με τις οποίες καταργήθηκε η προνομιακή κατάταξη των απαιτήσεων των εργαζομένων στην αναγκαστική εκτέλεση και στη διαδικασία πτώχευσης». Και υποστηρίζοντας την τροπολογία ο κ. Τσιάρας, κάλεσε όλα τα κόμματα να την υπερψηφίσουν, λέγοντας πως «είναι μια ρύθμιση στο να δημιουργήσουμε κανόνες δικαίου και να ξεκαθαρίσουμε μια εκκρεμότητα, δείχνοντας την ευαισθησία και την ευθύνη μας απέναντι σε ζητήματα τα οποία έρχονται σε εκκρεμότητα από το παρελθόν και κάποια στιγμή πρέπει να τα λύσουμε».

Σημειώνεται ότι η επίμαχη ερμηνευτική τροπολογία αποσαφηνίζει πως «οι νέες διατάξεις για το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων θα εφαρμοστούν μόνο για όσους πλειστηριασμούς στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης που ξεκίνησε μετά την 1.1.2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά την 19.8.2015».

Εξ άλλου, από ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, έγινε γνωστό ότι ήταν απόφαση του Πρωθυπουργού, την οποία υποστήριξε ο ίδιος, αλλά είχε ιδιαίτερη συμβολή ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην χθεσινοβραδυνή ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε: «Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λύσαμε νομοθετικά την πολύχρονη ταλαιπωρία των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, για τα δεδουλευμένα τους. Είχα δεσμευθεί στην Βουλή ότι θα υποστήριζα το σχετικό αίτημα και χαίρομαι που το κάναμε. Ιδιαίτερη η συμβολή του κ. Γεραπετρίτη».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: