Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ένας 16χρονος Πειραιώτης σολίστ, με την κιθάρα του στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 25/07/2017

Ένα αστέρι γεννιέται…

|> Παντελής Π. Ξανθίδης

|> Μεγάλη η βραδιά για την ελληνική -ίσως και διεθνή- μουσική σκηνή, αυτή της Παρασκευής 28/7 καθώς κάνει την πρώτη “δυναμική” εμφάνισή του και μάλιστα ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ένας 16χρονος Πειραιώτης κιθαρίστας.

Πρόκειται για τον Ηλία Μαστοράκη, ένα παιδί που πριν μάθει να γράφει “γρατζούνιζε” την κιθάρα και με την μεγάλη αφοσίωσή του στη μουσική κατάφερε σε πολύ μικρή ηλικία να ξεχωρίσει. Και τώρα ο 16χρονος κιθαρίστας (γιος του… συναδέλφου του Βασίλη Μαστοράκη!) εμφανίζεται ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ…

Τουλάχιστον, για τους μουσικόφιλους και για τον Πειραιά  η περίπτωση του Ηλία Μαστοράκη, θυμίζει τον Δημήτρη Σγούρο. Βέβαια, για την ελληνική πολιτεία των τηλεοπτικών “ταλέντων”, τέτοιες περιπτώσεις δεν ενδιαφέρουν. Δυστυχώς, και όχι μόνον στη μουσική, αλλά σε όλες τις μορφές Τέχνης, στην επιστήμη κ.ά. Ίσως επειδή κάτι μας κάνει να φοβόμαστε το καινούργιο και να κάνουμε τεμενάδες σε κάθε τι το εισαγώμενο. Βεβαιότητα στο “δεύτερο χέρι” και μίζερη σεμνότητα σε ό,τι το νέο και ελληνικό! 

Άσχετα με το πολιτισμικό χαμηλό, που είναι προϊόν του συνεχούς βομβαρδισμού ασχήμιας και μετριότητας, οι περιπτώσεις σαν αυτή του Ηλία Μαστοράκη δεν πάνε χαμένες. Έρχεται η στιγμή που καταξιώνονται στο ευρύ κοινό και οι κάμερες στρέφονται στα πρόσωπά τους.  Προς το παρόν, το “ένα αστέρι γεννιέται” της περίπτωσης, βρίσκεται τόσο ψηλά πολιτισμικά, που δεν αφορά το ντόπιο “γιαλαντζί” star system…

“Ένα αστέρι γεννιέται” λοιπόν την Παρασκευή το βράδυ στη συναυλία που δίνεται από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο της Σπάρτης, που εφέτος συμπληρώνει 30 χρόνια και ετοιμάστηκε να τα γιορτάσει παρέα με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Και την Παρασκευή 28/7 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της  ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, υποδέχεται τον 16χρονο σολίστα Ηλία Μαστοράκη, για να εκτελέσει το περίφημο “Ελεγειακό” κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα του Κουβανού συνθέτη Leo Brouwer.

Το πρόγραμμα

  • R. Wagner ( 1813 – 1883 ) – «Τανχώυζερ» Εισαγωγή
  • L. Brouwer ( 1939 – ) – Κοντσέρτο «Ελεγειακό» για Κιθάρα και Ορχήστρα, Tranquillo, Interlude, Finale (Toccata)

Σολίστ: Ηλίας Μαστοράκης

Δ Ι Α Λ Ε Ι Μ Μ Α

  • Δ. Μηνακάκης ( 1951 – ) «Οι γειτονιές τού κόσμου» Ποίηση: Γ. Ρίτσος
    1. Βραδιάζει νωρίς
    2. Όνειρο
    3. Βασανισμένη πολιτεία
    4. Να λείπεις
    5. θυμούνται οι γειτονιές
    6. Πολλά χέρια
    7. Ο άνεμος
    8. Οι γειτονιές θυμούνται
    9. Δοξασμένη Πολιτεία
    10. Ποιος είπε πως δεν αγαπούσαμε τη ζωή
    11. Σφυρίζει ο άνεμος
    12. Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος
  • «Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος» Ποίηση: Ν. Βρεττάκος

Soprano: Λυδία Ζερβάνου, Μezzo soprano: Σοφία Καπετανάκου, Baritono: Αρκάδιος Ρακόπουλος, Μουσική  ιεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Ηλίας Μαστοράκης: Who is who

Ο Ηλίας Μαστοράκης είναι αριστούχος μαθητής της Α΄ Λυκείου του Ελληνογαλλικού Σχολείου “Ευγένιος Ντελακρουά”. Άρχισε μαθήματα κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη  και πήρε το δίπλωμά του με άριστα και Α΄ βραβείο σε ηλικία 14 ετών. Απέσπασε το Α΄ βραβείο στον 36ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό Κιθάρας “Φίλωνας” που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του “Ωδείου Αθηνών” . Εκτελέσεις του έχουν μεταδοθεί από την Ελληνική Τηλεόραση. Παράλληλα με τη μουσική, τρέφει μεγάλη αγάπη στον αθλητισμό.Έχει κατακτήσει δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε και έχει  κληθεί στην Εθνική Ελλάδος Παίδων για το συγκεκριμένο άθλημα.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Διευθυντές της υπήρξαν ο Γιώργος Λυκούδης, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλλιεράτος, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Ανδρέας Πυλαρινός, ο Νίκος Χριστοδούλου, ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι: Μανώλης Καλομοίρης, Διονύσιος Λαυράγκας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Άντζελλο Καβαλλάρο, Άραμ Χατσατουριάν, Γκιόργκι Λέχελ, Γεχούντι Μενουχίν, Χορστ Νόυμαν, Άντον Νανούτ, Ρολφ Ρόυτερ, Κρίστιαν Λίντμπεργκ, Κριστιάν Μαντεάλ, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Βύρων Φιδετζής, Δημήτρης Χωραφάς, Οδυσσέας Δημητριάδης, Ανδρέας Παρίδης, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Μιχάλης Οικονόμου, Τάσος Συμεωνίδης, Γιώργος Πέτρου, Ανδρέας Τσελίκας, Νίκος Τσούχλος.

Με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι όπως οι: Νταβίντ Όιστραχ, Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Βάσω Παπαντωνίου, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Ρολάντο Βιγιαζόν, Λεωνίδας Καβάκος, Δημήτρης Σγούρος, Ρομπέρτο Αλάνια, Άντζελα Γκεόργκιου, Ανδρέα Μποτσέλι, Χοσέ Κούρα, Χουάν Ντιέγκο Φλόρες.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την E.B.U. (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνιών), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πόλεις της Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2006, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα πραγματοποίησε συναυλία στην αίθουσα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Τον Οκτώβριο του 2007, στο Polytheater του Πεκίνου, πραγματοποίησε την εναρκτήρια συναυλία των εκδηλώσεων για το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα. Σήμερα η Ορχήστρα θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: