Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δωρεές ύψους 7,4 δισ. ευρώ για εμβόλια κατά κορωνοϊού

ΕU,ΥΓΕΙΑ στις 06/05/2020

Φον ντερ Λάιεν: Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την παραγωγή ενός εμβολίου για όλους

|> Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκέντρωσης δωρεών «Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορωνοϊό», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε δεσμεύσεις για δωρεές ύψους 7,4 δισ. ευρώ (8 δισ. δολάρια ΗΠΑ) από δωρητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δωρεά ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την Επιτροπή. Το ποσό αυτό αγγίζει σχεδόν τον αρχικό στόχο των 7,5 δισ. ευρώ και αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για τον παγκόσμιο μαραθώνιο συγκέντρωσης δωρεών. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί σημαντική χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η συνεργατική ανάπτυξη και η καθολική διάθεση διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπευτικών αγωγών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτό), δήλωσε τα εξής: «Ο κόσμος επέδειξε εξαιρετική ενότητα για το κοινό καλό. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί υγείας ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του κορωνοϊού. Με μια τέτοια δέσμευση, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την παράδοση ενός εμβολίου για όλους. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περισσότερο. Ο μαραθώνιος δωρητών θα συνεχιστεί. Μετά τις κυβερνήσεις, είναι σειρά της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων σε όλο τον κόσμο να συνεισφέρουν, με μια παγκόσμια κινητοποίηση ελπίδας και αποφασιστικότητας.».

Την εκδήλωση συγκέντρωσης δωρεών διοργάνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία (που θα ασκήσει την προσεχή προεδρία της G20), η Ιαπωνία, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (που ασκεί την τρέχουσα προεδρία της G20), η Νορβηγία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ομάδας φορέων στον τομέα της υγείας για παγκόσμια συνεργασία με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παραγωγής νέων βασικών τεχνολογικών υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την ισότιμη πρόσβαση όλων στις τεχνολογίες αυτές. Η πρωτοβουλία Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορωνοϊό περιλαμβάνει τρεις συμπράξεις που αφορούν τις εξετάσεις, τη θεραπεία και την πρόληψη και υποστηρίζονται από την ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει ένα 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 400 εκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις δανείων μέσω της τροποποίησης των προτεραιοτήτων του προγράμματος «Ορίζων 2020» (1 δισ. ευρώ), του RescEU (80 εκατ. ευρώ), του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης (150 εκατ. ευρώ) και εξωτερικών μέσων (170 εκατ. ευρώ).

Θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ στον CEPI (Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας) και 158 εκατ. ευρώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα επόμενα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» θα ευθυγραμμίζονται με τους στόχους των τριών συμπράξεων και θα υπόκεινται στην προϋπόθεση της ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του RescEU θα κατευθυνθεί προς την προμήθεια, τη δημιουργία αποθεμάτων και τη διανομή εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων.

Οι δωρητές καλούνται να συνεχίσουν τις δωρεές τους στο πλαίσιο Παγκόσμιας Αντίδρασης στον Κορωνοϊό. Μπορούν να επιλέξουν σε ποια προτεραιότητα επιθυμούν να διατεθεί η δωρεά τους – εξετάσεις, θεραπεία ή πρόληψη. Μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν δωρεά στο οριζόντιο έργο της Παγκόσμιας Αντίδρασης στον Κορωνοϊό, με σκοπό να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα την κατανομή του ποσού που συγκεντρώθηκε, καθώς και τα ποσά που θα διατεθούν για τα εμβόλια, τις θεραπευτικές αγωγές, τα διαγνωστικά μέσα και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας σε σχέση με την νόσο Covid-19.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: