Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Χαμός” με την απόφαση της ΕΕ για τη σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ-Cosco

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 25/03/2015

Με βάση καταγγελία του πρώην νομάρχη Γιάννη Μίχα και της ηγεσίας των εργαζομένων στα λιμάνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε προχθές παράνομες και μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο τις κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει με τη μορφή φοροαπαλλαγών και σχετικών διευκολύνσεων η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει από το 2008 με τον ΟΛΠ.

Έτσι, Κομισιόν ζητεί από το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από το ΣΕΠ τα χαμένα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές, που εγείρουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων ομοειδών εταιρειών.

Το ποσό που προκύπτει είναι περίπου 2.000.000 ευρώ και από την Cosco και αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι αυτό που δύναται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης και όχι η εταιρεία.

«Παρόμοιες διευκολύνσεις δόθηκαν και σε άλλες εταιρείες στο πλαίσιο ανάλογων συμβάσεων παραχώρησης κατά το παρελθόν, όπως του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” αλλά και των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα», αναφέρουν πηγές της Cosco.

Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΟΛΠ, αναφέρει ότι η απόφαση “δεν επηρεάζει τις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών και, επομένως, και τα αποτελέσματα του ΟΛΠ , αφού πρόκειται για θέμα που αφορά αποκλειστικά θέμα της ΣΕΠ (Cosco) σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται και τα εξής:

* H Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ (COSCO) η οποία κυρώθηκε με το Ν.3755/2009, αποτελείται από δύο μέρη: (α) Το κείμενο της Συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και COSCO, που αφορά την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ και την κατασκευή του ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, που υπογράφτηκε στις 25.11.2008 και (β) τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του Ν. 3755/09, οι οποίες προστέθηκαν στο νόμο από το Υπουργείο Οικονομικών.

* Η απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανταγωνισμού, αφορά αποκλειστικά το άρθρο 2 (οικονομικά και φορολογικά θέματα) και όχι το άρθρο 1, το οποίο και αποτελεί το συμβατικό μέρος της Σύμβασης ΟΛΠ/ COSCO.

* Η Απόφαση αυτή δεν αφορά σε κανένα σημείο της την πρόσφατη επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης μέσω φιλικού διακανονισμού για το δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ που κυρώθηκε με το Ν. 4315/14.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: