Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δύο μεγάλες διακοινοβουλευτικές ελληνικές ενώσεις σε κοινή πορεία

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 11/01/2022

Χαρακόπουλος: Μοιραζόμαστε κοινούς στόχους μπορούμε να συντονίσουμε από κοινού δράσεις. Η Ορθοδοξία είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας

|> Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Λεωνίδα Ραπτάκη, και το προεδρείο της ΠαΔΕΕ, που επισκέπτονται επισήμως την Ελλάδα για σειρά επαφών με πολιτειακούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, είχε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ΔΣΟ, εκτός του γενικού γραμματέα της, Μάξιμου Χαρακόπουλου, συμμετείχαν οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης και Σταύρος Κελέτσης και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.

Από πλευράς της ΠαΔΕΕ, εκτός του Λεωνίδα Ραπτάκη, συμμετείχαν οι γερουσιαστές Στέφαν Πάππας (Wyoming), Τζέιμς Όρενσολ (Nevada) και η Μαρία Τζανάκης-Κόλλετ (Pennsylvania), η βουλευτής της Σουηδίας Βασιλική Τσουπλάκη, ο βουλευτής της Αλβανίας Βαγγέλης Ντούλες και ο γερουσιαστής της Ιορδανίας Αουντέχ Καουάς.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλωσορίζοντας τα μέλη της ΠαΔΕΕ ανέφερε:

«Ευελπιστώ πως η συνάντηση θα εγκαινιάσει μια στενότερη και πιο εποικοδομητική συνεργασία των δύο διακοινοβουλευτικών θεσμών που υπηρετούμε. Καθώς μοιραζόμαστε κοινούς στόχους μπορούμε να συντονίσουμε από κοινού δράσεις για την ευόδωσή τους».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ακόμη:

«Η Ορθοδοξία είναι βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές στην ομογένεια, όπου είναι ιδιαίτερα στενοί οι δεσμοί των ελληνικών κοινοτήτων με τις κατά τόπους εκκλησίες που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση των μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε οι Έλληνες της Διασποράς είναι εμπροσθοφυλακή στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η Τουρκία, δυστυχώς, αρνείται τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, καταπατά ακίνητα της ελληνορθόδοξης μειονότητας που εξεδίωξε συστηματικά και οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση, ενώ με την αυθαίρετη απόφασή της να κλείσει το 1971 τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στερεί εδώ και 50 χρόνια το κέντρο της Ορθοδοξίας από τη δυνατότητα να καταρτίζει τα στελέχη που θα διακονήσουν ανά τον κόσμο τις μητροπόλεις του. Ταυτόχρονα, εργαλειοποιώντας τη θρησκεία προχώρησε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος, όπως έπραξε και με τη Μονή της Χώρας, τις Αγίες Σοφίες στην Τραπεζούντα, τη Νίκαια και την Αδριανούπολη. Γι’ αυτό και προχωρούμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, όπως η πολύγλωσση έκδοση του τόμου για την Αγία Σοφία. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι μπορούμε να δρομολογήσουμε από κοινού δράσεις».

Ο κ. Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στη διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, όπου οι Χριστιανοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πρόσφατα, μάλιστα, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος επισήμανε τον κίνδυνο από ακραία στοιχεία ζηλωτών Εβραίων που επιχειρούν να υφαρπάξουν ακίνητα των χριστιανών στην Παλαιά Πόλη. Και επ’ αυτού μπορούμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες. Όπως επίσης και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σήμανε και το τέλος της χριστιανικής παρουσίας στη Μικρά Ασία με τη Γενοκτονία των χριστιανικών κοινοτήτων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, να αναδείξουμε τις συνέπειες για τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία».

Ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Λεωνίδας Ραπτάκης και τα μέλη της αντιπροσωπείας συμφώνησαν ότι ΔΣΟ και ΠαΔΕΕ έχουν κοινούς στόχους και θα πρέπει συνεργαστούν στενά και να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για την προώθησή τους.

Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Αμερικανικό Ψήφισμα που καταδικάζει τις τουρκικές παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και στην πρόταση για υιοθέτηση από τα αμερικανικά πολιτειακά κοινοβούλια, όπου εκλέγονται ομογενείς, ψηφίσματος για τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών όπως η ελληνομάθεια στα σχολεία της Δυτικής Όχθης στη Μέση Ανατολή και στη συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινής Επιτροπής Εργασίας για το συντονισμό των κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων ΔΣΟ και ΠαΔΕΕ σε πνεύμα γόνιμης συνεργασίας και κοινής συμπόρευσης.

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στον Λεωνίδα Ραπτάκη και στα μέλη της ΠαΔΕΕ τον τόμο για την Αγία Σοφία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: