Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρεμπόριο / λαθρεμπόριο στο “στόχαστρο” του ΕΒΕΠ

Χωρίς κατηγορία στις 19/02/2020

«Χρειάζεται ένας “άθλος” για τη “Λερναία Ύδρα” με ελέγχους σε λιμενικές και οδικές πύλες»

|> Στην αύξηση των ελέγχων για το παρεμπόριο, τόσο στα σημεία πώλησης όσο και στα σημεία διανομής αλλά και στα σημεία εισόδου της χώρας, που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μόνιμη βάση, αναφέρεται ανακοίνωση από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ). Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε:

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου από τον Αύγουστο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο τη προηγούμενη χρονιά, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 197%, οι παραβάσεις κατά 147%, το ύψος των προστίμων κατά 116% και ο αριθμός των κατασχεθέντων τεμαχίων κατά 653%. Σημειώνεται ότι το κόστος του παρεμπορίου στοιχίζει 1,3 δισ. ευρώ ετησίως στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 25.000.

Νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένεται τον Μάρτιο, για τη πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και προϊόντων «μαϊμού», που θα δώσει μεγαλύτερη ισχύ, δύναμη, και επιχειρησιακή δυνατότητα στο συντονιστικό όργανο και ταυτόχρονα θα επιβάλει μεγαλύτερες κυρώσεις σε κάθε παραβατική φάση, ώστε «να μην υπάρχει κανένα άβατο στη μάχη κατά του παρεμπορίου», όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων κατά του παράνομου εμπορίου, είναι εμφανές ότι μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ) και βεβαίως με τη μεγάλη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν χιλιάδες συσκευασίες τροφίμων, απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, παραφαρμακευτικών προϊόντων, διαφόρων βιομηχανικών ειδών και συσκευασίες καπνού. Πέρα από τις χιλιάδες κατασχέσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα και έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Ο πρόεδρος των ΕΒΕΠ και ΠΕΣ Αττικής, Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει πως πράγματι χρειάζεται ένας «άθλος» για τη «Λερναία Ύδρα» του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, που απαιτεί τη καθημερινή επαγρύπνηση, σε μόνιμα σημεία, ανοιχτές αγορές και παζάρια, αποθήκες, καθώς και συνεχείς ελέγχους στις λιμενικές και οδικές πύλες εισόδου, από γείτονες και μη χώρες, ώστε να αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πως πλέον το κράτος στέκεται πολύ αποφασισμένο απέναντι σε κάθε μορφής διακίνηση παράνομων αγαθών, αλλά και υπηρεσιών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: