Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προς υλοποίηση 49 έργα έρευνας και καινοτομίας (“Ελλάδα 2.0”)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 15/10/2021

Χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Αφορούν 13 ερευνητικά έργα και 36 επενδυτικά σχέδια

|> Μετά το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέταξε τα πρώτα 49 ερευνητικά/επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν για την ενίσχυση του χώρου Έρευνας και Καινοτομίας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”.

Συγκεκριμένα τα 49 ερευνητικά/επενδυτικά σχέδια, που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν:

  • 13 ερευνητικά έργα που έχουν λάβει “Seal of Excellence” (Σφραγίδα Αριστείας) από το Πρόγραμμα Horizon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προϋπολογισμός: 18,2 εκατ. ευρώ
  • 36 επενδυτικά σχέδια από την δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, που έχουν ήδη αξιολογηθεί και έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο «αριστείας» αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού. Τα έργα αυτά αποτελούν συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών. Προϋπολογισμός: 24,7 εκατ. ευρώ

Τα έργα αυτά είναι συμπράξεις ερευνητικών φορέων με επιχειρήσεις (79 ερευνητικοί φορείς και 65 επιχειρήσεις) και έτσι οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι συνολικά 157 εκ των οποίων οι 13 αφορούν το Seal of Excellence και 144 στο ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα.

Υπενθυμίζεται, πως η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως στην περίπτωση του ΕΣΠΑ κατάφερε να επιταχύνει την απορρόφηση και έτσι να βρίσκεται σήμερα η χώρα μας στις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις, το ίδιο και τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης σπεύδει να αξιοποιήσει τους νέους αυτούς ευρωπαϊκούς πόρους. Η πρώτη μεγάλη δράση στοχεύει στην ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των ερευνητικών κέντρων. Γιατί ένας από τους μεγάλους μας στόχους είναι η Ελλάδα να γίνει διεθνές κέντρο R & D».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας είπε:

«Κεντρικός μας στόχος είναι να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την έρευνα που παράγεται στην χώρα από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η υλοποίηση των παραπάνω έργων, με την χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: