Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χρηματοδότηση δράσεων του ΛΣ μέσω Επείγουσας Συνδρομής της ΕΕ

ΕU,ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 30/07/2015

Με μέριμνα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα η διαδικασία υπογραφής των δύο Συμφωνιών Χρηματοδότησης (Grant Agreement) μεταξύ του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) στο πλαίσιο της Επείγουσας Συνδρομής (Emergency Assistance) έτους 2014 του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Internal Security Fund).

Η χρηματοδότηση ανέρχεται συνολικά στα 2,706 εκατ. € και πρόκειται να καλύψει :

α) την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω αποστολών και μεταθέσεων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από 01/02/2015 έως 31/01/2016 προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το υπέρμετρο και δυσανάλογο μεταναστευτικό κύμα που πλήττει τα Ανατολικά θαλάσσια Σύνορα της Χώρας μας (2,22 εκατ. €).

β) την προμήθεια εξοπλισμού Έρευνας και Διάσωσης (σωσίβια, δίχτυα ναυαγών, θερμαντικές κουβέρτες, φωτιστικά σήματα κινδύνου, προστατευτικές στολές, κλπ.) συνολικής αξίας 486.000 € για την αναβάθμιση της ικανότητας των επιχειρησιακών μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και των πληρωμάτων τους να διασώζουν έγκαιρα τους χιλιάδες Υπηκόους Τρίτων Χωρών που επιχειρούν καθημερινά με κίνδυνο τη ζωή τους να διασχίσουν τα Ανατολικά θαλάσσια Σύνορα της Χώρας μας.

Ύψιστη προτεραιότητα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ αποτελεί η πλήρης αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού μέσου προκειμένου να εξυπηρετηθεί στο έπακρο η πολιτειακή αποστολή του και να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις έναντι των υπολοίπων Κρατών Μελών της Ευρ. Ένωσης, που απορρέουν από την ευθύνη φύλαξης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρ. Ένωσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα το Ανατολικό Αιγαίο, με πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: