Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Ύδρα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 27/08/2018

Χωρίς νερό και ρεύμα έμεινε το νησί – Αποχωρούν οι τουρίστες 

|> Έπρεπε να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι για να εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον για την Ύδρα – ένα από τα πλέον γραφικά νησιά του κόσμου, που ξαφνικά -εν μέσω τουριστικής περιόδου- έμεινε χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Χθες βράδυ η περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε  την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το Πολεμικό Ναυτικό με την υδροφόρα Στυμφαλία μετέφερε νερό- το πλοίο κατέπλευσε στο νησί περίπου στις 3 τα ξημερώματα. Αργά χθες το βράδυ επικράτησε ένταση στο λιμάνι της Ύδρας, καθώς τουρίστες αναζητούσαν εισιτήριο για να φύγουν.

Συγκεκριμένα, από την περιφέρεια ανακοινώθηκε:

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εισηγήθηκε να κηρυχθεί ο Δήμος Ύδρας, η Περιφερειάρχης Αττικής. Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης πήρε αυτή την απόφαση για αίτημα κήρυξης εκτάκτου ανάγκης προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Ξενοκράτης, ΚΥΑ 1299/2003 (ΦΕΚ Β 423), επειδή η καταστροφή οφείλεται σε τεχνολογικό συμβάν, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν άμεση επίδραση σε ζωτικά αγαθά του συνόλου των πολιτών όπως η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες και ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνος του με ίδια μέσα στην κατάσταση αυτή.

Από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις, όπως:

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο για προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες από και προς την Ύδρα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημερώνει ότι:

  1. Όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς την Ύδρα διεξήχθησαν χθες, Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, κανονικά. Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Εξυπηρετήθηκαν όλοι οι επιβάτες που ζήτησαν να μετακινηθούν. Το ίδιο ομαλά θα διεξαχθούν και τα δρομολόγια σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.
  2. Πρόβλημα παρατηρήθηκε μόνο στα ταξιδιωτικά πρακτορεία όπου, λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, το προσωπικό ήταν αναγκασμένο να εκδώσει τα εισιτήρια με χειρόγραφο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε ούτε ένας επιβάτης που να επιδίωξε να μετακινηθεί και να μην το κατάφερε.
  3. Ο Δήμαρχος της Ύδρας δεν ζήτησε έκτακτη δρομολόγηση πλοίων.
  4. Το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, βρίσκεται διαρκώς σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού και στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
  5. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι σε διαρκή επικοινωνία,ακόμα και ως αυτή την ώρα, με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη, με τον Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη και με τον Λιμενάρχη Ύδρας Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Μανδαλάκη Γεώργιο.
  6. Με εντολή του κ. Κουρουμπλή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αποστέλλεται στην Ύδρα, το Π.Α.Θ. 090 ”ΓΑΥΔΟΣ”, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, καθώς και την περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτώ

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, με δηλώσεις του στο “Θέμα 104,6”, ζητεί να αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου  μετά το μπλακ άουτ που προκλήθηκε στο νησί τα ξημερώματα της Κυριακής. Είπε:

«Στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέπλευσε στην Ύδρα το πρώτο υδροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ βρίσκεται εν πλω και πλοίο με δύο γεννήτριες. Έχει βρεθεί και το σημείο για να προσεγγίσουν. Ο δήμος μας θα στραφεί νομικά κατά του ΔΕΔΔΗΕ. Εκτιμάται ότι γύρω στις 10 το πρωί το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί. Πρέπει να εντοπιστεί το σημείο και η αιτία της βλάβης. Συνιστώ ψυχραιμία». Και υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στο νησί, σημειώνοντας ότι και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές.

Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, διευκρινίζει ότι συνεχίζει μέχρι και αυτή την ώρα τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, προχώρησε αμέσως μετά τη διακοπή στην επιθεώρηση του Δικτύου από τον Υποσταθμό Κρανιδίου μέχρι τη Θερμησία (συνολικού μήκους περίπου 25 χλμ) καθώς και των υποβρύχιων διασυνδέσεων του νησιού, ενώ τα συνεργεία του επιθεώρησαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες – καθώς απαγορεύεται η χρήση οχήματος – το Δίκτυο της Ύδρας.  Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί μέτρα για την άμεση μεταφορά Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθεί το νησί σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάβης αποδειχθεί χρονοβόρα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους.

Επιχειρηματίες: Μεγάλη η ζημιά

Για οικονομική καταστροφή μιλά από την πλευρά του, ο Κώστας Κεχαγιόγλου, ιδιοκτήτης εστιατορίου. “Κλείνει το ένα μαγαζί μετά το άλλο, εδώ στην Ύδρα εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Είναι μεγάλη καταστροφή αυτό για το νησί μας και μάλιστα πάνω στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Αναγκάστηκα να πετάξω όλα τα φαγητά και να διώξω 100 πελάτες σήμερα. Και περιμένω άλλους 70 πελάτες για απόψε το βράδυ, τους οποίους θα διώξω κι αυτούς γιατί δεν μπορείς να τους ταΐσεις από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρεύμα και νερό. Είναι πάρα πολλές οι ώρες χωρίς ρεύμα το νησί και από ό,τι βλέπω δύσκολα θα λυθεί το θέμα. Είναι δυσφήμηση για το νησί και καταστροφή για εμένα, γιατί ποιος θα με αποζημιώσει εμένα, τώρα; Το κράτος;».

Δημήτρης Καρύδης

Πρώην βουλευτής Δημήτρης Καρύδης και μέλος της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε:

Πάνω από 24 ώρες έχουν περάσει και η Υδρα -στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου – ζει τις καταστροφικές συνέπειες από το μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του νησιού. Για μια ακόμη φορά όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς πιάστηκαν στον ύπνο. Ο ΔΕΔΔΗΕ έβγαλε ενημερωτική ανακοίνωση 12ωρες μετά το συμβάν και η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με καθυστέρηση 20ωρων.

 Εν τω μεταξύ η οικονομική καταστροφή που υφίστανται οι επαγγελματίες είναι ανυπολόγιστη και οι συνέπειες στην ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων χωρίς ρεύμα και νερό είναι δραματικές. Το χειρότερο όλων είναι ότι κανείς από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν γνωρίζει μετά από τόσες ώρες που βρίσκεται η βλάβη και πότε θα αποκατασταθεί δίνοντας κάθε φορά και άλλες εκδοχές.

 Ενώ με ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι μετά από έλεγχο που έκαναν η βλάβη δεν προέρχεται από τα υποθαλάσσια καλώδια, τελικά αποδεικνύεται ότι η βλάβη προέρχεται από εκεί, γιατί το υποθαλάσσιο δίκτυο είναι ασυντήρητο. Το απόλυτο αλαλούμ!

 Η μεταφορά ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών στο νησί έχει καθυστερήσει απαράδεκτα ενώ τα προβλήματα ολοένα και μεγαλώνουν. Οι κάτοικοι της Ύδρας βρίσκονται σε οργή και απόγνωση.

Καλούμε την Κυβέρνηση επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης της Ύδρας“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: