Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ηχορρύπανση και η νοοτροπία διώχνουν τους επενδυτές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/08/2019

Όσο η Ελλάδα αποτελεί «αποικία» τού κάθε αυθαιρεσία και οι αρμόδιοι αδιαφορούν, ας μην ελπίζουμε και πολλά…

|> Ένα “κακό” προηγούμενο για τα “μαγαζιά” των οποίων οι επιχειρηματίες κατέχονται από τη φασιστική νοοτροπία, να προκαλούν ηχορρύπανση, αποτελεί αυτό που συνέβη προχθές στη Θεσσαλονίκη, όπου επενδυτές ακύρωσαν συμφωνίες, επειδή τα προς αγορά ακίνητα αντιμετώπιζαν πρόβλημα από τα ντεσιμπέλ παρακείμενων καφέ και μπαρ.

Παντ. Π. Ξανθίδης

Η είδηση που υπογράφεται από την Λίνα Τσιρέκα και αναρτήθηκε στο voria.gr (αναδημοσιεύεται παρακάτω), έρχεται να “υπενθυμίσει” στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι από αυτή την “ασθένεια” υποφέρει το Λεκανοπέδιο, καθώς οι αυθαιρεσίες επιχειρηματίες, ή δεν γνωρίζουν τι σημαίνει “μουσική υπόκρουση” ή έχουν την εντύπωση ότι πίνουν περισσότερο οι πελάτες ή πως στο μαγαζί τους… απαγορεύονται οι συνομιλίες!Το να υπάρχει ηχορρύπανση, από εκκωφαντική μετάδοση (μουσικών;) ήχων, σε ένα “μαγαζί”, επ’ αυτού δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Κι αυτό διότι οι πελάτες -που πάνε για καφέ ή φαγητό- δείχνουν ικανοποιημένοι όταν δεν μπορούν να αλλάξουν κουβέντα από τους μουσικούς “θορύβους”. Αυτό δεν αφορά τους εκτός του καταστήματος.

Όμως αφορά τούς απ’ έξω, όταν η ηχορρύπανση βγαίνει έξω από την πόρτα του “μαγαζιού” και οι πέριξ είναι υποχρεωμένοι να δέχονται την επίθεση από ντεσιμπέλ και μάλιστα από μουσικές που δεν είναι της αρεσκείας τους. Εάν δεν είναι αυτό φασισμός, τι είναι;

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και κυρίως αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που για εντελώς μικροκομματικούς (ίσως και άλλους) λόγους οι αρμόδιοι κλείνουν μάτια και κυρίως αυτιά!

Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά τοποθεσιών* φασιστικής ηχορρύπανσης. Όλοι έχουμε αυτιά. Άλλο εάν δεν μιλάμε. Ίσως να μην μιλάμε, επειδή όταν κάποτε που μιλήσαμε ή βρήκαμε τον μπελά μας ή μας είπαν “γραφικούς” ή απλώς αδιαφόρησαν. Όμως δεν είναι δικαιολογία αυτή. Θα πρέπει να επιμένουμε να εφαρμόζεται ο νόμος. Δεν “ακούει” ο δήμος; Στην περιφέρεια! Δεν “ακούει” η περιφέρεια; Στην επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης! Δεν “ακούει” η επιθεώρηση; Στην Εισαγγελία!

> ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ και δημοσιεύεται με κάθε επιφύλαξη: Σε κεντρική γειτονιά της Αθήνας, η ηχορρύπανση από τα μπαρ δεν… ενοχλεί τους περιοίκους! Ο λόγος; Οι επιχειρηματίες καλύπτουν τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών!

Υπάρχει ένα “αλλά”… Αρκετοί έως πολλοί θα γέλασαν με τα παραπάνω! Εάν δεν… γελούσαν, τότε σίγουρα δεν θα αντιμετώπιζε η κοινωνία μας τέτοιου είδους προβλήματα, που εκτός των άλλων, μας εκθέτουν ως σύγχρονους πολίτες. Όταν σε γειτονικά κράτη, έχουν ξεπεράσει προ ετών το θέμα του καπνίσματος, δεν κυκλοφορούν οι μηχανές πάνω στα πεζοδρόμια, δεν πετάνε σκουπίδια στον δρόμο και άλλα που για τον κάθε αγροίκο, θεωρούνται “περιττά”, τότε τι περιμένουμε από το μέλλον μας και τι είδους αγωγή προσφέρουμε στα παιδιά μας;

Η είδηση από τη Θεσσαλονίκη, ίσως πρέπει να παραδειγματίσει τον κάθε πολίτη και να “θυμίσει” στους εξουσιαστές ότι έχουν υποχρεώσεις και πως τους επιλέξαμε εμείς!

Επιτέλους, ας αποδράσουμε κάποια στιγμή από την “τριτοκοσμική” νοοτροπία μας κι ας αναδείξουμε τα τόσα προτερήματά μας, που ακόμη και σήμερα μας κάνουν ξεχωριστούς -τουλάχιστον- στις επιστήμες.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Τα μπαρ διώχνουν επενδύσεις για ακίνητα

|> Επενδυτές ακυρώνουν συμφωνίες όταν διαπιστώνουν πως το ακίνητο που τους ενδιαφέρει «βάλλεται» από τη δυνατή μουσική παρακείμενων καφέ και μπαρ.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο απειλούνται από ακουστικές διαταραχές επειδή ακούν υπερβολικά δυνατά μουσική, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τι γίνεται όμως όταν γίνονται αποδέκτες μίας συνεχούς ηχορύπανσης που προέρχεται από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν συμμορφώνονται ακόμη και μετά από συστάσεις, και πολύ περισσότερο τι γίνεται όταν τα υψηλά ντεσιμπέλ μουσικής, ιδιαίτερα σε ώρες κοινής ησυχίας, διώχνουν τους επενδυτές;

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του συνιδρυτή της Parthenon Real Estate και πιστοποιημένου εκτιμητή ακίνητης περιουσίας, Κώστα Γεωργάκου,  ο οποίος έχασε ενδιαφερόμενο ξένο επενδυτή όταν διαπίστωσε πως το ακίνητο, το οποίο συζητούσε βρισκόταν κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που δημιουργούσαν έντονη όχληση στην ευρύτερη περιοχή με τη δυνατή μουσική που έπαιζαν. Ο επενδυτής δυσαρεστημένος, αποχώρησε, ρωτώντας χαρακτηριστικά «πως μπορεί να επενδύσει σε μία ζούγκλα;».

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση καθώς κάνοντας μία συζήτηση με ανθρώπους της κτηματαγοράς διαπιστώνει κανείς πως όλοι τους λίγο έως  πολύ έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις με επενδυτές που έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή όταν αντιλήφθηκαν πως η φασαρία που δημιουργούνταν από καταστήματα ήταν μη διαχειρίσιμη.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για ξένους επενδυτές που αγόρασαν κατοικίες και σκέφτονται να τις πουλήσουν καθώς έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Οι περιοχές που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι περιμετρικά από τα Λαδάδικα, σε κάθετους δρόμους στη Δωδεκανήσου αλλά και σε περιοχές όπως η δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες Βαλαωρίτου, οι γύρω από αυτή δρόμοι, οι οποίοι έχουν κτήρια, παλιές βιοτεχνίες, για τις οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον ξένοι και Έλληνες για να τα αποκτήσουν. Ωστόσο τους αποτρέπει το γεγονός πως επικρατεί έντονη φασαρία.

Τα εν λόγω κτήρια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Airbnb, όμως η έντονη ηχορύπανση απομακρύνει αυτό το σενάριο.

«Δυστυχώς υπάρχουν ιδιοκτήτες cafe-bar, που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις συστάσεις που τους γίνονται. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους έχουν γίνει μηνύσεις και παρ΄ όλα αυτά εξακολουθούν να ενοχλούν με τη δυνατή μουσική.Για να αναπτυχθεί η πόλη πρέπει όλοι να τηρούν τους νόμους» τονίζει ο κ. Γεωργάκος, υπογραμμίζοντας πως ενώ υπάρχει έντονη ζήτηση στις προαναφερθείσες περιοχές, καθώς οι τιμές των ακινήτων είναι δελεαστικές, εντούτοις η επίμονη όχληση είναι αυτή που πολλές φορές ακυρώνει τις συμφωνίες.

Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις διαμερισμάτων του πρώτου ορόφου, που στο ισόγειο της πολυκατοικίας στην οποία βρίσκονται, λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και παραμένουν στα αζήτητα, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από μισθωτές – αγοραστές.

Διαφορετική είναι, πάντως, η εικόνα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως λένε γνώστες της αγοράς, καθώς παρόλο που είναι συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός cafe και bars, εντούτοις οι ιδιοκτήτες τους εμφανίζονται περισσότερο προσεκτικοί με την ένταση της μουσικής, καθώς δεν θέλουν να έχουν προστριβές με τους ενοίκους των πολυκατοικιών που βρίσκονται πάνω από τα καταστήματά τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: