Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα η διεθνής ημέρα για να… υπάρχει Ενημέρωση!

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 02/11/2019

Ύπατη Εκπρόσωπος ΕΕ: Να μην μένουν ατιμώρητα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων

ΔΗΛΩΣΗ |> Η ελευθερία της έκφρασης, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί την ίδια την ουσία της δημοκρατίας. Μόνο στο πλαίσιο ενός ακμαίου, ελεύθερου και ανεξάρτητου τοπίου μέσων ενημέρωσης, μπορούμε να έχουμε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνίες εν γένει υπόλογες. Και ακριβώς γι’ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα, υπερβολικά συχνά, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης δέχονται επιθέσεις, διώκονται, παρενοχλούνται ή υφίστανται εκφοβισμό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν τραυματίζονται στο πλαίσιο των δυσχερών συνθηκών του πολεμικού ρεπορτάζ αλλά υφίστανται βία στο άμεσο περιβάλλον μας. Μόνο το 2018, 94 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν σε περιστατικά που σχετίζονταν με την εργασία, όπως ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Εκατοντάδες άλλοι έχουν υποστεί αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση χωρίς ποτέ να δικαστούν σε δικαστήριο.

Οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει επανειλημμένα να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, διστάζουν να διώξουν τους δράστες ή ακόμη και διαπράττουν οι ίδιες τα εγκλήματα. Η ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπό τους και διαβρώνει τις δημοκρατικές κοινωνίες, τροφοδοτώντας τον φόβο, τη δυσπιστία και το άγχος.

Μόλις τον περασμένο μήνα μνημονεύσαμε τη δολοφονία του Σαουδάραβα υπηκόου Jamal Khashoggi, η υπόθεση του οποίου αναμένεται ακόμη να εκδικαστεί, και τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia (φωτό) εντός της Ευρώπης, γεγονός που αποδεικνύει ότι καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι ασφαλής από τέτοια εγκλήματα.

Σήμερα, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε την ατιμωρησία για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα κατάλληλα μέσα για τον σεβασμό και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και την εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Η ΕΕ παρέχει στήριξη και νομική συνδρομή μέσω του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ μηχανισμού για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενός δικτύου που αντιδρά ταχέως όταν απειλούνται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων. Η ΕΕ χρηματοδοτεί επίσης το Κέντρο για την Πολυφωνία και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (CMPF) και το σημαντικό του παρατηρητήριο για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης, το οποίο συνεχίζει να πραγματοποιεί μετρήσεις σχετικά με τις απειλές για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης της ΕΕ και των γειτονικών χωρών και να τροφοδοτεί με στοιχεία τις διαδικασίες χάραξης πολιτικής.

Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε κονδύλια ύψους πάνω από 8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη έργων που αποσκοπούν στην προώθηση της ποιοτικής δημοσιογραφίας και της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης και των αυτορρυθμιζόμενων φορέων, καθώς επίσης στη χρηματοδότηση της διασυνοριακής ερευνητικής δημοσιογραφίας και στην προστασία των δημοσιογράφων που δέχονται απειλές. Σε πολλές χώρες, παρέχουμε οικονομική στήριξη καθώς και στήριξη από εμπειρογνώμονες για την προώθηση της προστασίας των δημοσιογράφων, των μπλόγκερ και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Την ημέρα αυτή, η οποία είναι αφιερωμένη στο τέλος της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων, αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και υπέστησαν επιθέσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης, είτε στο διαδίκτυο είτε εκτός αυτού, και στεκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που έχουν το θάρρος να υψώσουν τη φωνή τους για όλους εμάς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: