Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το μαύρο καράβι πλευρίζει και δεν υπάρχει τσεκούρι!

FLASH στις 13/09/2020

Ύστερα έγινε ησυχία κι ο γιατρός σηκώθηκε. Ήταν κατακόκκινος και τα μηνίγγια του χόρευαν…

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |> Πού ‘ντος; Πού ‘ντος ο Χριστός, πού είναι ο παντοδύναμος θεός να μας φυλάξει απ’ όλους αυτούς; Ο θεός που αφήνει να πεινάνε παιδιά, να σκοτώνονται παιδιά; Ο θεός που επιτρέπει σε όλους αυτούς να ποδοπατάνε κάθε δικό του νόμο;

Ο γιατρός κουνάει τα χέρια απελπισμένα, δείχνει αόριστα γύρω, φαίνεται έξαλλος. Μιλάει στη Μοναχή μπροστά του που τον κοιτάζει αποσβολωμένη• είχε λίγο πριν ψελλίσει  “ο Χριστός και η Παναγία να βάλουν το χέρι τους!“… βλέποντας τον γιατρό να έχει πάρει φωτιά.

Λίγο πριν μπει η Μοναχή, ο λιμενεργάτης• ανασφάλιστος λόγω μακράς ανεργίας με το πρόσωπο μελανιασμένο, την κοιλιά πρησμένη, χωρίς αναπνοή• μια ψυχή βροντηγμένη σε τοίχο με καρφιά, κοίταζε έντρομος τον γιατρό. Όχι αυτόν, πίσω από αυτόν, κοίταζε το μαύρο καράβι να πλευρίζει την προβλήτα να τον επιβιβάσει. Και ο γιατρός έψαχνε τσεκούρι να κόψει τα παλαμάρια στις δέστρες, αλλά τσεκούρι πού; Το μαύρο σκαρί είχε κιόλας πνίξει το στενό ιατρείο. Ύστερα έγινε ησυχία.

Ο γιατρός σηκώθηκε. Ήταν κατακόκκινος, τα μηνίγγια του χόρευαν. Ζήτησε συγγνώμη από τη Μοναχή, φαινόταν ντροπιασμένος… “Δεν πρέπει να συγχίζεστε γιατρέ μου, δε θ’ αντέξετε!“… είπε τρυφερά η Μοναχή και βγήκε. Ο γιατρός πήγε στην τουαλέττα -ξέρω πως το κάνει πάντα αυτό σαν εκτόνωση.

Τον άκουσα μέσα εκεί να μονολογεί ψιθυριστά κάτι για ανεργία, απεργία, ΜΑΤ… Μου φάνηκε πως βλαστημούσε μέσα από τα δόντια όπως για να μην ακουστεί παραπέρα. Βγαίνοντας, τα μάτια μας συναντήθηκαν μια στιγμή• το ίδιο θαμπό βλέμμα. Μίσος απεγνωσμένο, επειδή ο αποδέκτης απροσδιόριστος, μίσος που γυρίζει και μαχαιρώνει τον πομπό του. Χάθηκε ύστερα στο βάθος του διαδρόμου με το γερτό του περπάτημα. Το λιμάνι του, έρημο• ένας ακόμα πνιγμένος τον τραβάει στον βυθό.

(*Ο λογοτέχνης κ. Αλ. Αρδαβάνης, είναι δρ. ιατρός ογκολόγος – διευθυντής στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: