Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι 10 πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις του 2015, κατά το “Science”

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 29/12/2015

DNA και ρετροϊοί

Επιστημονική ανακάλυψη της χρονιάς ανακήρυξε το επιστημονικό περιοδικό «Science» την πολλά υποσχόμενη τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9. Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος δεν ανακαλύφθηκε φέτος, καθώς μετράει ήδη τρία χρόνια, μέσα στο 2015 φανέρωσε τις εντυπωσιακές δυνατότητές της να επεμβαίνει στο DNA με τη μέγιστη, μέχρι σήμερα, δυνατή ακρίβεια.

Ωστόσο έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς τον Απρίλιο ερευνητές από την Κίνα ανακοίνωσαν πρώτοι ότι προχώρησαν σε σκόπιμη γενετική τροποποίηση ανθρώπινου εμβρύου. Άλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι χάρη στην CRISPR τροποποίησαν το DNA χοίρων ώστε να έχουν ανοσία σε ρετροϊό*.

Σε σχέση με προηγούμενες μεθόδους βιοτεχνολογίας, η CRISPR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα να εισάγει ένα γονίδιο ακριβώς στο επιθυμητό σημείο του DNA. Η μέθοδος είναι επίσης φθηνή και εύκολη στη χρήση. Μεταξύ άλλων, μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει σκύλους και πρόβατα με έξτρα μυς και κατσίκες με μακρύ τρίχωμα, ενώ σειρά μπορεί να έχουν κοτόπουλα που δεν μεταφέρουν τη γρίπη των πτηνών και κατοικίδια ζώα που δεν προκαλούν αλλεργίες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου μια διεθνής επιστημονική συνδιάσκεψη στην Ουάσιγκτον έφερε στο ίδιο τραπέζι κορυφαίους γενετιστές και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι έθεσαν ένα πλαίσιο για τη μελλοντική χρήση της CRISPR, ώστε οι σχετικές έρευνες να συνεχιστούν, μαζί όμως με τον αναγκαίο έλεγχο. Ο κυριότερος φόβος είναι η γέννηση μωρών από γεννητικά κύτταρα που θα έχουν υποστεί ευγονικού τύπου επεξεργασία προτού εμφυτευθούν στη μήτρα.
1b

Στην υπόλοιπη δεκάδα του περιοδικού επιστημονικού περιοδικού, οι θέσεις καταλαμβάνονται από τα εξής επιτεύγματα:

– Το ταξίδι του διαστημόπλοιου «New Horizons» στον Πλούτωνα και του «Dawn» στη Δήμητρα.
– Η ανάγνωση του γονιδιώματος του ηλικίας 8.500 ετών Ανθρώπου του Κένεγουικ στις ΗΠΑ, που επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι Αμερικανοί έχουν ασιατική καταγωγή.
– Η μεγάλη έρευνα που αποκάλυψε ότι οι περισσότερες ψυχολογικές μελέτες δεν μπορούν να επαληθευτούν από άλλους επιστήμονες – γεγονός που μειώνει την αξιοπιστία τους.
– Η διεύρυνση της ανθρώπινης οικογένειας με την ανακάλυψη στη Νότια Αφρική ενός νεου είδους: του Homo naledi.
– Η επιβεβαίωση –μέσω «τομογραφίας» σεισμικών κυμάτων– ότι οι στήλες μάγματος που φθάνουν στην επιφάνεια της Γης προέρχονται από τον πυρήνα της.
– Η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου για τον ιό Έμπολα.
– Η γενετική τροποποίηση ενός μύκητα ώστε να παράγει οπιοειδή – καταργώντας το… μονοπώλιο της παπαρούνας.
– Η ανακάλυψη ότι το λεμφικό σύστημα δεν σταματά στον λαιμό, αλλά επεκτείνεται και στον εγκέφαλο, καθαρίζοντάς τον από τα «απόβλητα».
– Η επιβεβαίωση του μυστηριώδους φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής (ή κβαντικού εναγκαλισμού), όπου δύο αντικείμενα, όπως σωματίδια, αλληλεπηρεάζονται άμεσα ακόμη και από μεγάλη απόσταση.

 * Οι ρετροϊοί είναι οι ιοί που ενσωματώνουν γενετικό κώδικά τους (RNA) σε κύτταρα-ξενιστές μέσω των μέσων των ενζύμων που ονομάζεται αντίστροφη μεταγραφάση, η οποία δημιουργεί DNA από RNA.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: