Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρέμβαση πολίτη για αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ και διάσωση του Ασφαλιστικού

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 09/01/2016

Με “βροχή” επιστολών!

Προσκλητήριο για αποστολή επιστολών στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο, κάνει αναγνώστης του Τ/Π, προκειμένου όπως γράφει “να αυξηθούν οι εισφορές του ΙΚΑ και να σωθεί το ασφαλιστικό”, σημειώνοντας την σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση (https://apps.gov.gr/opengov/contact).

Το δείγμα της επιστολής που προτείνει ο φίλος αναγνώστης, είναι:

Προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.
Κε Υφυπουργέ, έχετε γράψει πολλά άρθρα για το ασφαλιστικό και με αφορμή το άρθρο σας στην Καθημερινή της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου 2015, με τίτλο ‘’Λύση μέσω της ενοποίησης των φορέων ασφάλισης’’, σας παραθέτω τη γνώμη μου. Πέραν των όσων ορθά εκτιμάτε και αναφέρετε, θέλω να σας δώσω μια ιδέα για την αύξηση του αριθμού των ασφαλιζομένων και των εισφορών.
Όπως όλοι γνωρίζουμε το ΙΚΑ διαθέτει και τον τομέα της αυτασφάλισης. Για να μπορέσει όμως κάποιος να κάνει αυτασφάλιση (αγορά ενσήμων) χρειάζονται προϋποθέσεις. Αυτές τις προϋποθέσεις που ζητά το ΙΚΑ, δεν είναι εύκολο να τις έχει κάποιος που είναι άνεργος και δεν έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα.
Η πρότασή μου είναι κάθε έλληνας πολίτης, όταν σταματήσει να καλύπτεται από την γονική ασφάλιση, να έχει μετά το δικαίωμα να αγοράσει ένσημα, για ασφάλιση υγείας και σύνταξης, πληρώνοντας το ελάχιστο τίμημα για κάθε ένσημο. Τα ένσημα που θα συγκεντρώσει στη διάρκεια του εργατικού του βίου μαζί με τα ένσημα που θα του βάλουν οι τυχόν εργοδότες του θα είναι η βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης.
Το ίδιο να ισχύσει και για όλους τους μετανάστες. Όποιος μετανάστης θέλει να έχει ασφαλιστική κάλυψη για θέματα υγείας να καλύπτεται, πληρώνοντας το ελάχιστο τίμημα για κάθε ένσημο. Όσοι είναι νόμιμοι και θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα θα πάρουν και σύνταξη.

5 σκέψεις στο “Παρέμβαση πολίτη για αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ και διάσωση του Ασφαλιστικού

 1. 1

  Στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ζούμε πρέπει ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας να έχει έσοδα. Η μόνη λύση σήμερα είναι να μπορεί κάθε ενήλικας να δίνει στο ΙΚΑ αν του περισσεύουν χρήματα, για να αγοράζει ένσημα για να έχει ασφαλιστική κάλυψη, αντί να τα δίνει σε μια ιδιωτική ασφαλιστική! Και αυτό χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τηρεί μπλοκάκι εσόδων της κτλ. Αυτό θα πει ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

 2. Παναγιώτης Καραχάλιος
  2

  Μπράβο στους πολίτες που αντιδρούν με σημαντικές προτάσεις. Η δυνατότητα αυτασφάλισης για α) άεργους, β) άνεργους και γ) μετανάστες σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας (που στέλνουν συνάλλαγμα στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν ΔΩΡΕΑΝ νοσοκομειακή περίθαλψη εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών) μπορεί να φέρει εισφορές πάνω από ένα (1) δις ευρώ. Να προστεθεί σε αυτό η άμεση περικοπή συντάξεων με μηδενικές ειςφορές, όπως για ανύπαντρες κορασίδες, για υπερήλικες πολύτεκνες μητέρες με εγγόνια και δισέγγονα, για αντιστασιακούς που τα χρόνια της αντίστασης είταν μωρά η μικρά παιδιά. Τέλος να περικοπούν σε έστω και μικρό ποσοστό οι συντάξεις των πρόωρα έως πολύ πρόωρα συνταξιοδοτηθέντων για να μειωθεί έστω και λίγο η εμφανέστατα κατάφορη
  αδικία για τους κανονικά συνταξιοδοτηθέντες που,ενώ κατέβαλαν πολλαπλάσιες συγκριτικά με αυτούς εισφορές, παίρνουν την ίδια ή μικρή παραπάνω σύνταξη.

 3. 3

  Θα μπορούσαν να συμμετέχουν σ΄αυτό το σχέδιο αυτασφάλισης και οι Έλληνες ομογενείς μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, που σχεδιάζουν όταν πάρουν σύνταξη να έρθουν να ζήσουν στην πατρίδα. Έτσι θα εξασφαλίσουν επί πλέον σύνταξη εκτός από αυτή που θα πάρουν από την εργασία τους στο εξωτερικό. Ή μπορεί να θέλουν λα ασφαλίσουν και να εξασφαλίσουν τα εγγόνια τους. Να λεφτά στο ΙΚΑ!

 4. 4

  Για να σωθεί το ασφαλιστικό χρειάζεται να υπάρχει ένας φορέας, το ΙΚΑ, το οποίο να δουλεύει όχι σαν δυσκίνητος δημόσιος γραφειοκρατικός οργανισμός, αλλά σαν σύγχρονη ευέλικτη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ασφαλιστική επιχείρηση.

 5. 5

  ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΗΧΥ ΨΗΛΑ!
  Το ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με την ευκολία ίδρυσης επιχείρησης. Η Ελλάδα είναι στη θέση 146 ανάμεσα σε 185 χώρες(11 βήματα για την ίδρυση και περίπου 3.700 € κόστος) και θα πρέπει λόγω κρίσης να έχει σαν πρότυπο την υπ΄αριθμό 1 χώρα που είναι η Νέα Ζηλανδία. Με 95 ευρώ, μια online αίτηση/δήλωση και μία μέρα αναμονή, όλα είναι έτοιμα για να αρχίσεις να κάνεις business. Φορολογικό μητρώο, τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ. δημιουργούνται άμεσα.
  Αντιγραφή από την ιστοσελίδα:
  http://www.fortunegreece.com/photo-gallery/kaliteres-chores-na-idrisis-epichirisi/#2

Απάντηση