Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανυπόδητο… μεταπτυχιακό στον Πύργο Βασιλίσσης από τον Ι. Παναγιωτόπουλο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 16/01/2016

ΕΚΠΑ – Θεολογία

Σήμερα Σάββατο 16/1 ολοκληρώθηκε στον Πύργο Βασιλίσσης (Κτήμα Σερπιέρη), στο Ίλιον, το μεταπτυχιακό μάθημα του Γ´ Εξαμήνου «Ζητήματα Πολιτικής και Θρησκείας στο Βυζάντιο», του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Θεολογίας, του Ιστορικού Τομέα που διδάσκει ο λέκτορας της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος,

Οι μεταπτυχιακοί είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν τον Πύργο Βασιλίσσης, έργο του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Florimond Boulanger (1807-1875), και τους κήπους, έργο των ανακτορικών κηπουρών Σμίτ και Μπαρώ, που είχαν φτιάξει και τον τότε Βασιλικό, και νυν Εθνικό Κήπο.

Επίσης διδάχθηκαν το πέρασμα βασικών πολιτικών ιδεών από το Βυζάντιο στο νέο Ελληνικό Κράτος, και την γένεση της “Μεγάλης Ιδέας”, σε έναν από τους χώρους που θα μπορούσε να διεκδικήσει την “πατρότητά” της, αλλά που με βεβαιότητα αναπτύχθηκε και εξέθρεψαν οι συμβολισμοί και η δομή των κτηρίων.

 

Άλλωστε, στους έξι φυσικούς λοφίσκους που υπήρχαν στο αγρόκτημα προστέθηκε το 1857 με εντολή της βασίλισσας Αμαλίας και ένας 7ος τεχνητός.

Στους λόφους αυτούς η βασίλισσα απέδωσε ονόματα Αργοναυτών, όπως: Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφεύς και Πηλεύς. Στο δε κτήμα έδωσε την επωνυμία “Επτάλοφος”!

Σημειώνεται ότι το σπάνιο πάτωμα, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα παγκοσμίως του είδους του, επέβαλε οι επισκέπτες να παραμείνουν ανυπόδητοι καθ᾽ όλη τη διάρκεια του μαθήματος για να μην προκαλέσουν φθορές.

Απάντηση