Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Περιουσιολόγιο και φόρος εισοδήματος “σκοτώνουν” τους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 27/01/2016

Ανοιχτή επιστολή ΠΟΜΙΔΑ

Επείγουσες λύσεις για δύο φορολογικά “αγκάθια” που ζημιώνουν και το ίδιο το Δημόσιο, για τα οποία δέχεται διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα, εν όψει μάλιστα των δηλώσεων φόρου εισοδήματος αλλά και της εφαρμογής περιουσιολογίου, ζητά με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αν. υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να επανέλθουν δύο ορθές ρυθμίσεις του προϊσχύσαντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:

  1. Η δήλωση των μισθωμάτων κοινοχρήστων χώρων (κυρίως των παλαιών διαμερισμάτων θυρωρού) να γίνεται από τους διαχειριστές πολυκατοικιών, και όχι από κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά να δηλώνονται τα ευτελέστατα ποσά που τους αντιστοιχούν, και
  2. Να μην φορολογούνται με τεκμαρτό μίσθωμα όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων παραχωρούν δωρεάν στο Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ τη χρήση ακινήτων τους. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η εφαρμογή ζημιώνει το Δημόσιο αλλά και το κοινωνικό συμφέρον και για αυτό ζητά την επαναφορά των παλαιών ρυθμίσεων.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Εν όψει της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της εφαρμογής του «περιουσιολογίου», σας θέτουμε δύο θέματα φορολογίας εισοδήματος, που απαιτούν άμεση επίλυση, και για τα οποία λαμβάνουμε εντονότατες διαμαρτυρίες των μελών μας από όλη τη χώρα:

  1. Με την παράγραφο δ) του άρθρου 39 του Ν. 4172/2013 (Κωδ. Φορολογίας Εισοδήματος) κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι συνιδιοκτήτης σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει συνήθως ένα παλαιό υπόγειο διαμέρισμα-πρώην κατοικία θυρωρού, είναι πλέον υποχρεωμένο να δηλώνει κάθε χρόνο το μερίδιο που του αντιστοιχείτόσο στο προσωπικό του Ε2 (και της συζύγου του!!! – συνήθως ελάχιστα ευρώ), αλλά και στο Ε9, το «πόθεν έσχες» τους κλπ.!

Η σχιζοφρενική, κυριολεκτικά, διάταξη αυτή, κατήργησε την προϊσχύσασα ορθή και πρακτική ρύθμιση της δήλωσης του συνολικού εισοδήματος από το διαχειριστή του κτιρίου, ο οποίος προκατέβαλε καθαρό φόρο 25% επί των εισπραχθέντων μισθωμάτων, χωρίς να απασχολούνται όλοι οι συνιδιοκτήτες με τη αναγραφή ευτελεστάτων ποσών στις δηλώσεις τους, και μάλιστα επί ζημία του Δημοσίου, το οποίο με τη νέα ρύθμιση εισπράττει κυριολεκτικά ψιχία!

Ζητούμε συνεπώς την επαναφορά της προισχύσασας ρύθμισης του άρθρου 11 του Ν. 2238/1994, σύμφωνα με την οποία ο διαχειριστής κάθε πολυκατοικίας θα υποβάλλει δήλωση για τα εισπραχθέντα μισθώματα μέχρι 31.12 κάθε οικονομικού έτους, ώστε μόνος αυτός και όχι όλοι οι συνιδιοκτήτες του κτιρίου μαζί, θα μπορεί να ασκεί ένδικα μέσα εναντίον του τυχόν δύστροπου ενοικιαστή για την αναβολή φορολόγησης τυχόν ανείσπρακτων μισθωμάτων, σύμφωνα και με τη νέα ρύθμιση του άρθρου 11 του Ν. 4346/2015.

  1. Στο ίδιο άρθρο 39 του Ν. 4172/2013 (Κωδ. Φορολογίας Εισοδήματος) έχει παραλειφθεί η προισχύσασα πάγια ρύθμιση του άρθρου 6 παρ. 2 περ. α) του Ν. 2238/1994, σύμφωνα με την οποία ήταν αφορολόγητο το τεκμαρτό «εισόδημα» από τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης ιδιωτικού ακινήτου προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ κλπ. ΝΠΔΔ! Η παράλογη αυτή διάταξη αφενός δημιούργησε ένα όλως άδικο πρόσθετο φορολογικό βάρος – πραγματική «τιμωρία» σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία παραχωρούν αφιλοκερδώς τη χρήση ακινήτων τους στο Δημόσιο (σημαντικά κτίρια, γήπεδα κλπ.), και αφετέρου τους αναγκάζει, αργά ή γρήγορα, να ανακαλέσουν τις παραχωρήσεις αυτές, με προφανή ζημιά του Δημοσίου, αλλά και του κοινωνικού συμφέροντος!

Εν όψει των ανωτέρω σας παρακαλούμε να καταργήσετε τις απαράδεκτες και ζημιογόνες ακόμη και για το ίδιο το Δημόσιο διατάξεις, και να προβείτε σε άμεση επαναφορά των ορθών σχετικών διατάξεων του Ν. 2238/1994, όπως ίσχυαν προ της κατάργησής του. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία και διευκρίνιση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: