Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Καυτή” η ερχόμενη εβδομάδα του ΕΚ, με Σένγκεν, προσφυγικό, Τουρκία κ.ά.

ΕU στις 30/01/2016

Νέα της Συνόδου

Την Τρίτη 2/2 το απόγευμα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την προσφυγική κρίση και το ζήτημα των ελέγχων τόσο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και εντός της ζώνης Σένγκεν, με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Η Επιτροπή προειδοποίησε στις 27 Ιανουαρίου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επαναφοράς των ελέγχων των διαβατηρίων για δύο χρόνια εάν η Ελλάδα δεν επιλύσει κάποιες “σοβαρές ελλείψεις” στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της.

Τουρκία: Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση του πακέτου 3 δισ. για τους πρόσφυγες

Οι ευρωβουλευτές θα απευθύνουν την Τρίτη το απόγευμα ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πακέτο στήριξης προς την Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα τη βοηθήσει να διαχειριστεί τους πρόσφυγες της Συρίας, και τους τρόπους χρηματοδότησής του από τον ευρωπαϊκό αλλά και τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Συζήτηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Μετανάστευση και βρετανικό δημοψήφισμα

Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί του θέματος της μετανάστευσης και του επερχόμενου δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ την Τετάρτη το πρωί, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Στη συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κεντερς εξ ονόματος της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου .

Η Επιτροπή παρουσιάζει τις προτάσεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα παρουσιάσει τις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων την Τρίτη το πρωί στη σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σχέδιο οδηγίας του Συμβουλίου για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS). Η πρόταση οδηγίας αποτελεί συνέχεια του σχεδίου δράσης του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα συμμετάσχει τη Δευτέρα το απόγευμα σε συζήτηση με τους ευρωβουλευτές σχετικά με την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2014.

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (TiSA)

Οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (TiSA) με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, θα πρέπει να δώσουν στις επιχειρήσεις της ΕΕ περισσότερες ευκαιρίες να παράσχουν υπηρεσίες σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες στις τρίτες χώρες. Αυτό θα υποστηρίξουν με ψήφισμά τους την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές. Θα τονίσουν ωστόσο ότι οι δημόσιες και οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες της ΕΕ δεν θα πρέπει να ανοίξουν στον ανταγωνισμό.

Ψηφοφορία για τα σχέδια χαλάρωσης των ορίων εκπομπών καυσαερίων

Σε ψηφοφορία θα τεθεί την Τετάρτη η πρόταση να ασκήσει το ΕΚ βέτο στο σχέδιο απόφασης για την αύξηση των ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) των πετρελαιοκίνητων οχημάτων έως και κατά 110% όταν υιοθετηθεί η πολυαναμενόμενη διαδικασία δοκιμών των εκπομπών σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης (RDE).  Η επιτροπή Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασκήσει βέτο στα σχέδια για τη χαλάρωση των ορίων, διότι μία τέτοια χαλάρωση θα υπονόμευε την επιβολή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανονισμών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην ολομέλεια Ιανουαρίου.

Θα δοθεί το καθεστώς της “οικονομίας της αγοράς” στην Κίνα;

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα το απόγευμα με την Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ για το αν θα πρέπει η ΕΕ να αναγνωρίσει την Κίνα ως “οικονομία της αγοράς”. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν καθώς δεν έχει ακόμη ζητηθεί η γνωμοδότηση του ΕΚ, το οποίο ωστόσο θα συν-αποφασίσει για τις όποιες τυχόν αλλαγές χρειαστεί να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εφόσον η ΕΕ αποφασίσει να δώσει στην Κίνα το καθεστώς της “οικονομίας της αγοράς”.

Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών

Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις και χώρες της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών σε δημόσιους χώρους, την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές θα ρωτήσουν την Επιτροπή και το Συμβούλιο ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών στην ΕΕ.

Τα κριτήρια χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών νησιών

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από την Επιτροπή να δώσει έναν σαφή ορισμό του είδους των μόνιμων φυσικών ή δημογραφικών μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά και να εκφράσει τη γνώμη της για το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψη και άλλοι δείκτες εκτός του ΑΕΠ κατά τη λήψη αποφάσεων για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους περιοχών. Το ΕΚ θα συζητήσει και θα θέσει σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα την Πέμπτη.

Σερβία και Κοσσυφοπέδιο: οι εκθέσεις προόδου για το 2015

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβησαν μέσα στο 2015 η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Αναμένεται να χαιρετίσουν την πρόοδο που έχουν κάνει οι δύο χώρες στην εξομάλυνση των σχέσεών τους και να σημειώσουν ότι οι σχέσεις αυτές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: