Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διεθνής Ημέρα Ιδιοκτησίας και δριμύ σφυροκόπημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά του ΕΜΦΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 30/01/2016

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο 

Την αγωνία των ιδιοκτητών ακινήτων για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και στο ασφαλιστικό εξέφρασαν τα στελέχη και μέλη της ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο του 33ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παράλληλα με τον εορτασμό της “Διεθνούς Ημέρας Ιδιοκτησίας”.

Στο συνέδριο μετείχε πολυπληθής αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων από 15 ευρωπαϊκές χώρες η οποία, με διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα, καταδικάζει την υπερφορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας στη χώρα μας και επισημαίνει ότι αυτή συνιστά «σοβαρή παραβίαση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ανθρωπίνου Δικαιώματος της Ιδιοκτησίας». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI  Στράτος Παραδιάς (φωτό) και οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ενώσεως έγιναν δεκτοί χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κεντρικός ομιλητής για την «Ημέρα της Ιδιοκτησίας» ως Ανθρώπινο Δικαίωμα ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και τ. Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος  παρουσίασε τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θέματα προστασίας του ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Ανήγγειλε ότι ο δήμος πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην πρώτη αποδέσμευση ακινήτου που είχε δεσμευθεί επί 30 χρόνια χωρίς να έχει απαλλοτριωθεί, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ήδη καταρτισθεί νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενος εξάλλου στο προσφυγικό ο κ. Καμίνης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες, από τους οποίους 20.000 θα στεγαστούν σε ιδιωτικές κατοικίες. Χαρακτήρισε δε, το σχετικό πρόγραμμα ως ευκαιρία να αναζωογονηθεί η αγορά ακινήτων, σημείωσε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει διασπορά σε όλη την Αττική ώστε να μη δημιουργηθούν “γκέτο”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) η ΠΟΜΙΔΑ και η Interamerican παρέδωσαν στον δήμο Αθηναίων επιταγές ύψους 4.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων (ΚΥΑΔΑ).

Την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, λόγω κωλύματος του αν. υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, εκπροσώπησε ο γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας Νίκος Ματζάκος, ο οποίος ανέφερε ότι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα λαμβάνει ως δεδομένο τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και τα μεσαία στα υψηλά εισοδήματα και περιουσίες. Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη ρύθμιση που έγινε πρόσφατα για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη μείωση των αντικειμενικών τιμών στην πλειονότητα των περιοχών.

Χαιρετισμό στο συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων απηύθυνε για λογαριασμό του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα και ο πρόεδρός του έχει δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 % καθώς και για σταθερό φόρο μεταβίβασης 3 % για 15 χρόνια, που θα συμβάλει όπως είπε στην ομαλοποίηση της αγοράς ακινήτων.

“Κατεύθυνσή μας, είπε, είναι να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Δεν λέμε μεγάλα λόγια αλλά μετρημένα πράγματα και είμαστε δεσμευμένοι από τα λίγα και συγκεκριμένα που λέμε”. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε επίσης την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων που έγινε παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν ακόμη και εντός της κυβέρνησης καθώς και τη μείωση του κόστους για τα ενεργειακά πιστοποιητικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος “Το Ποτάμι” Χάρης Θεοχάρης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ τον οποίο στη σημερινή του μορφή χαρακτήρισε “έκτρωμα”. Ζήτησε ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, του χωροταξικού σχεδιασμού και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία.

Η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της περιφέρειας Αττικής Βασιλική Λάσκαρη ανήγγειλε ότι στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ θα προκηρυχθεί πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης από τα οποία τα 24 εκατ. θα κατευθυνθούν στον τομέα της στέγασης για την ενεργειακή αναβάθμιση έως 1.400 κατοικιών. Προϋπόθεση για την προκήρυξή του ωστόσο αποτελεί η θέσπιση νέου Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΚΕΝΑΚ).

Χαιρετισμούς προς την εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της “Δράσης” Θόδωρος Σκυλακάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας ο οποίος επεσήμανε τη δραματική πτώση των συναλλαγών στην κτηματαγορά.

Τις προτάσεις και τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για τα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και για τις φερόμενες ως προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό και τη φορολογία μισθωμάτων ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επισημαίνοντας κυρίως  τα εξής:

ΕΝΦΙΑ: Πρόσφατα «διέρρευσε» από το Υπουργείο Οικονομικών ότι 1,5 εκ. μικροοφειλέτες ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν το φόρο τους, ενώ η εισπραξιμότητα στους μεγαλοφειλέτες είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Γι΄αυτό και το Υπουργείο εξετάζει την επαναφορά ενός δήθεν «πιο δίκαιου» ΦΑΠ στη βάση του να «επιβραβεύσει» με θέσπιση αφορολογήτου εκείνους που δεν πληρώνουν τα λίγα, επιρρίπτοντας τα βάρη, «τιμωρώντας» δηλαδή, εκείνους που «ματώνουν» πληρώνοντας τα πολλά, και που τώρα σχεδιάζεται να κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερα!

Ένας νέος ΦΑΠ όμως δεν πρόκειται να είναι «πιο δίκαιος» αν στείλει στην πόρτα των πλειστηριασμών ή και της φυλακής, εκείνους που θα φορτώσει με νέα ασύλληπτα φορολογικά βάρη. Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό «Βατερλώ», απλά γιατί τα θύματα ενός ακόμη πιο ληστρικού ΦΑΠ δεν έχουν πια, δεν μπορούν και δεν θα πληρώσουν, με αποτέλεσμα σύντομα να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα για να καλύψει τα νέα ελλείμματα, ακόμη και σε βάρος εκείνων που υποτίθεται ότι θα ευνοηθούν! Ακριβώς δηλαδή ότι έγινε με την κατάργηση του ΕΤΑΚ (1‰) το 2010, που μας οδήγησε στο «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ το 2011!

Ένας νέος φόρος ακινήτων μπορεί να γίνει «πιο δίκαιος» ΜΟΝΟΝ αν η κυβέρνηση τολμήσει να κάνει αυτό που δεν τόλμησαν οι προκάτοχοί της:

  1. Να νομοθετήσει να συνεισφέρουν ΟΛΟΙ, και ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν απολύτως ή σχεδόν τίποτε. Δηλαδή να τον πληρώνουν όχι μόνον οι κάτοχοι απρόσοδης, πλέον, αστικής ακίνητης περιουσίας, αλλά και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου γης, οι οποίοι σήμερα ουσιαστικώς και σκανδαλωδώς φοροαπαλλάσσονται, «πληρώνοντας», καθαρά προσχηματικά, μόλις ένα ευρώ (1€!) ανά στρέμμα το χρόνου. Όχι της γης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά της γης των τουριστικών και παραθεριστικών φιλέτων… των οποίων ο κάτοχος 100 στρεμμάτων φορολογείται με 100€ το χρόνο, περίπου δηλαδή το 1/2 της φορολογίας του κατόχου ενός υπογείου 60-70 τ.μ. σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας!
  2. Να καταργήσει το συμπληρωματικό φόρο! Ο ΕΝΦΙΑ τέλος, μπορεί να γίνει «πιο δίκαιος» αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικός μόνον αν πάψει να είναι ένας διπλός φόρος! Ο καταστροφέας της κτηματαγοράς, της οικοδομής, αλλά κυρίως της «κατεδάφισης» της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, που ήταν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας, έχει όνομα  και λέγεται «συμπληρωματικός φόρος»! Αν τον καταργήσετε, αντί να επαναφέρετε τον ληστρικό ΦΑΠ, σε συνδυασμό με μια μικρή αύξηση της ετήσιας ανά στρέμμα φορολογίας των εκατομμυρίων στρεμμάτων της μη αγροτικής εκτός σχεδίου γης,  θα έχετε συμβάλει στην επανεκκίνηση όχι μόνον της οικοδομής και της κτηματαγοράς, αλλά και ολόκληρης της οικονομίας μας!
  3. Να δώσει στους φορολογούμενους που επιθυμούν, το δικαίωμα της εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεών τους, ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, με μονομερή εκχώρηση στο Δημόσιο, ακινήτου της πλήρους κυριότητάς τους!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ: Πρόσφατα ανώνυμος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών παρατήρησε ότι είναι άδικο η μισθωτή εργασία να φορολογείται με ανώτατο συντελεστή 42% και τα μισθώματα μόνον με 33%. Συμφωνούμε απόλυτα. Γι΄αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει στο ίδιο ποσοστό τη φορολογία των μισθωμάτων, αφού αυτό είναι το «δίκαιο», αλλά ταυτόχρονα, για λόγους ισότητας και δικαίου, ταυτόχρονα:

1. Να αναγνωρίσει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500€,

2. Να εκπίπτουν από το φορολογητέο  εισόδημά τους οι δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης- επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, καθώς και οι αποσβέσεις τους, και φυσικά

3.Να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, γιατί η διασφάλιση της εισπραξιμότητάς του ήταν ο κύριος λόγος της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων!

Διαφορετικά, η θέσπιση ενιαίας κλίμακας με συντελεστές που θα φτάνουν το 50%, χωρίς αφορολόγητο, χωρίς έκπτωση δαπανών, χωρίς αποσβέσεις και με τον ΕΝΦΙΑ να «ζει και να βασιλεύει», θα υποδεικνύουν τη φοροδιαφυγή ή την εγκατάλειψη των ακινήτων ως μοναδικές διεξόδους…

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ: Ανάμεσα στις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο ισχύον Μνημόνιο, βρίσκεται και η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα η περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων. Όμως η σχεδιαζόμενη Εθνική Σύνταξη δεν μπορεί να έχει προνοιακό χαρακτήρα, δεν είναι ένα είδος ΕΚΑΣ που καταβάλλεται μόνον στους αναξιοπαθούντες, πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και να αντιστοιχεί στις εισφορές, που καθένας έχει καταβάλει.  Συνεπώς κάθε περικοπή της σύνταξης γιατί κάποιος εισπράττει σήμερα ένα ενοίκιο, που μάλιστα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί, είναι κατάφωρα άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη, γιατί θα είναι μια σκληρή τιμωρία στα «μυρμήγκια» της κοινωνίας αυτής. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διολισθήσει σε οποιαδήποτε τέτοια, εξόφθαλμα άδικη και παράλογη ρύθμιση!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: