Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Τρίτο Πρόγραμμα μεταδίδει απόψε το έργο-σταθμός του Αλέκου Λιδωρίκη “Μεγάλη στιγμή”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 02/04/2017

Στις 10 μμ στους 99,9 fm

Τ/Π |> Το Θέατρο στο ραδιόφωνο αποτελούσε κάποτε μία από τις πλέον πολιτιστικές στιγμές της μεταπολεμικής και προχουντικής Ελλάδας. Το “Θέατρο στο Μικρόφωνο” μία μοναδική εκπομπή με τον αξέχαστο Αχιλλέα Μαμάκη και το “Θέατρο της Δευτέρας”, όπου μεταδίδοντας θεατρικά έργα ειδικά διασκευασμένα για το ραδιόφωνο, έχουν μείνει ανεξίτηλα στις μνήμες των θεατρόφιλων.

Ευτυχώς όμως, παρά τον βάρβαρο “βομβαρδισμό” ραδιοτηλεοπτικών υποπροϊόντων, υπάρχουν κάποιες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές στιγμές, πολύ λίγες όμως, που ξεχωρίζουν και αποτελούν μια όαση σε όλον αυτόν τον “αχταρμά” που ταΐζεται ο ακροατής και τηλεθεατής. Μία από αυτές τις οάσεις πολιτισμού είναι η ραδιοφωνική εκπομπή “Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο”.

Για όσες και όσους, λοιπόν, έχουν την διάθεση να πουν την “καληνύχτα” στην σημερινή Κυριακή με διαφορετικό τρόπο, το βράδυ στις 10, ας ανοίξουν το ραδιόφωνό τους, ας πιάσουν το Τρίτο Πρόγραμμα (99,9 fm) κι ας ταξιδέψουν στο παρελθόν, με τη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Αλέκου Λιδωρίκη “Μεγάλη στιγμή”, που είχε δώσει πρεμιέρα τον Αύγουστο του 1933  στο θέατρο «Αλίκης» (της Αλίκης Νορ). Ένα θαυμάσιο έργο, με δεκάδες ανεβάσματα εδώ και σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού.

Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση, που θα ακουστεί απόψε, είχε γίνει 50 χρόνια μετά από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά» τον Νοέμβριο του 1983, σε ραδιοσκηνοθεσία του Λάμπρου Κωστόπουλου και μουσική σύνθεση του Βασίλη Τενίδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θόδωρος Έξαρχος, Λουίζα Ποδηματά, Ανδρέας Μπάρκουλης , Μιράντα Κουνελάκη, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Σόφη Μυρμηγκίδου, Θάνος Καληώρας, Τώνης Γιακωβάκης, Κατερίνα Μαραγκού, Χλόη Λιάσκου, Δημήτρης Καλιβωκάς. Τον δε ρόλο του συγγραφέα στο έργο αποδίδει ο ίδιος ο Αλέκος Λιδωρίκης! Το έργο προλογίζει ο Δημήτρης Μυράτ.

Η ρύθμιση ήχου είναι του Σπύρου Καβακόπουλου, η επιμέλεια ήχων της Δόμνας Ακατογλίδου, η παραγωγή της Βίκης Μουδρέα και η επιμέλεια της εκπομπής της Μάρας Καλούδη.

Ας δούμε τι έγραψε σε ένα σημείωμά του ο Αλέκος Λιδωρίκης  για τον εορτασμό των 50 χρόνων θεατρικής ζωής με τη τότε (1983) μετάδοση της «Μεγάλης Στιγμής» από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά». Έγραψε:

«Τι είναι για μένα η “Μεγάλη Στιγμή”; Πραγματικά μια μεγάλη στιγμή της νεανικής ζωής μου, αυτή που μου άνοιξε το δρόμο για να προχωρήσω θαρραλέα προς την πλατειά λεωφόρο του θεάτρου. Μια λεωφόρο που γι΄αυτους που γνώρισαν ή που αποπειράθηκαν να γνωρίσουν το ανεξάντλητο μυστήριο της Σκηνής, χάρισε μια εμπειρία με δονήσεις. Από τα εφηβικά μου χρόνια ως την ενηλικίωση μου μονόπρακτά μου παίχτηκαν από ερασιτεχνικούς θιάσους αλλά και από επαγγελματίες. Στα 23 μου χρόνια είχε γραφτεί πια η «Μεγάλη Στιγμή». Έργο πολύπρακτο, στη σκέψη μου «ολοκληρωμένο» και έπειτα από κάποιες περιπέτειες για αναζήτηση θιάσου, βρήκε το δρόμο του και παρουσιάστηκε από το θίασο Μουσούρη-Αλίκης τον Αύγουστο του 1933. Ήμουν τυχερός . Τέτοια επιτυχία προσέγγιζε το όνειρο. Μια επιφυλλίδα του Φώτου Πολίτη, με πλούτισε πρωταρχικά με όσα φτερά για τη συγγραφική ζωή μου ανοίχτηκαν αργότερα. Μεγάλη στιγμή λοιπόν για μένα. Που δεν ήταν όμως μόνο στιγμή. Ήταν μια Αιωνιότητα ολόκληρη!».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: