Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γιατί επίσημα χείλη να μιλούν περιφρονητικά για όσα διδάσκουν την αγάπη; Τόση βλακεία!

FLASH στις 09/04/2017

Επί πώλου όνου

|> Δημήτρης Καπράνος

|> «Βάγια-βάγια των Βαγιών, τρώμε ψάρι και κολιό /και την άλλη Κυριακή, τρώμε το ψητό το αρνί!» έλεγε η μάνα μου και το σπίτι μύριζε ψάρι σαν και σήμερα. Γυρίζαμε από την εκκλησία με τα βάγια μας, τα βάζαμε στα εικονίσματα και κατεβαίναμε στο δρόμο για παιγνίδι.

Ήταν η πρώτη ημέρα των διακοπών (τότε είχαμε σχολείο και τα Σάββατα) και, φυσικά, ήταν ημέρα χαράς. Είχε προηγηθεί το Σάββατο του Λαζάρου, με εκκλησιασμό και (για όσους ήθελαν) Μετάληψη. Κι ύστερα, ο δάσκαλος μάς μιλούσε για την Κυριακή των Βαΐων, για την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, καβάλα σε ένα γαϊδουράκι και με τον κόσμο να φωνάζει “Ωσσανά”! Κι εμείς, παιδιά πράματα τότε, απορούσαμε για το πώς είναι δυνατόν, την Κυριακή να υποδέχεσαι έναν σωτήρα και την Πέμπτη να τον σταυρώνεις!

Βέβαια, με τα χρόνια, όχι μόνο αντιληφθήκαμε, αλλά νιώσαμε στο πετσί μας όλη αυτή την ιστορία. Μάθαμε πόσο εύκολο είναι το “Ωσσανά” και πόσο το ίδιοι (ίσως και περισσότερο) εύκολο είναι το ανάθεμα!

Μάθαμε πόσο μικρή είναι η διαφορά ανάμεσα στον θρίαμβο και την τραγωδία, αλλά μάθαμε και την αξία της θυσίας, την αξία της πίστεως και των ιδανικών, μπροστά στα οποία δεν υπολογίζεται ούτε ο θάνατος! Γι΄αυτό και θλίβομαι όταν ακούω επίσημα χείλη (βουλευτές ή άλλους «επωνύμους») να μιλούν περιφρονητικά για όλα εκείνα που διδάσκουν την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, την σωτηρία της ψυχής, βρε παιδιά.

Δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, τέτοιες μέρες, που αυτή η χώρα έμαθε να περνά σε κατάνυξη και περισυλλογή, να ακούγονται απόψεις που τραυματίζουν την ψυχή μας.

Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη, αδέλφια! Κοιτάξτε γύρω σας, κοιτάξτε την αλλοίωση που υφίσταται η ελληνική κοινωνία, που μέχρι το 1989 ήταν κατά 99% Ορθόδοξη και τώρα ολισθαίνει προς ακραίες καταστάσεις και αναλογιστείτε πόσο καλύτερα ήμασταν τίποτε και σε ποιά κατάσταση έχουμε βρεθεί σήμερα. Γεμίστε τους ναούς αυτή την Εβδομάδα, πάρτε και τα παιδιά και τα εγγόνια μαζί, πλησιάστε το δράμα του Θεανθρώπου. Είναι η πιο όμορφη ιστορία, είναι το καλύτερο φάρμακο για την ψυχή μας, την οποία έχουν τραυματίσει τόσα και τόσα τον τελευταίο καιρό. Καλή Μεγαλοβδομάδα, συμπατριώτες!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: