Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ρατσιστική επίθεση με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και 35 τραυματίες στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια

ΚΟΣΜΟΣ στις 13/08/2017

Με ΚΚΚ και “Alt-Right”

|> Σε τουλάχιστον τρεις ανέρχονται οι νεκροί και στους 35 οι τραυματίες από τις βίαιες συμπλοκές που ξέσπασαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών της αμερικανικής ακροδεξιάς και από την πτώση ενός οχήματος σε πεζούς που διαδήλωναν. Ο οδηγός του οχήματος και η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως υπόθεση ανθρωποκτονίας. Το FBI άρχισε ήδη έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών κάτω από το λάβαρο «Alt-Right», έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ από την πλευρά του κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση κι ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «πολλές πλευρές εμπλέκονται στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ», με αποτέλεσμα να δεχθεί πυρά απ’ όλο το πολιτικό φάσμα επειδή δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα την άκρα δεξιά. Τα βίαια επεισόδια ήταν ίσως η πρώτη εγχώρια κρίση που αντιμετωπίζει η νεαρή κυβέρνησή του. Και τόνισε: «Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια και καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: